Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Hen-debatten

”Vi säger inte barnens kön”

Bokmärk artikel
Linus och hans sambo Sara uppfostrar sina barn Sasha och Nikki könsneutralt.

Foto: Privat Linus och hans sambo Sara uppfostrar sina barn Sasha och Nikki könsneutralt.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Att inte tala om vilket kön barn har eller utesluta att benämna dem ”hon” eller ”han” får omvärlden att reagera.”Vissa blir provocerade och tycker att vi ägnar oss åt något konstigt”, säger tvåbarnsföräldern Linus som uppfostrar sina barn könsneutralt.

Att inte tala om vilket kön barn har eller utesluta att benämna dem ”hon” eller ”han” får omvärlden att reagera.”Vissa blir provocerade och tycker att vi ägnar oss åt något konstigt”, säger tvåbarnsföräldern Linus som uppfostrar sina barn könsneutralt.

De flesta föräldrar vill nog att barn ska få utvecklas och ges samma möjligheter utifrån sina egna förutsättningar - oavsett om det är en pojke eller flicka.

Linus och hans sambo Sara har tagit frågan på allvar och uppfostrar barnen Sasha 2,5 år och Nikki 6 månader könsneutralt, vilket kan gälla allt från klädsel till hur de pratar med dem.

Annons:

– Vi vill ge barnen en så bred palett som möjligt att plocka ifrån så att de inte känner sig begränsade utifrån det kön som samhällets norm anser att man ska ha, säger Linus.

Medvetenheten innebär att de både utsätts för kritik och ställer krav på sin omgivning. Nyligen bytte de till exempel förskola för Sasha bland annat på grund av att personalen hade ett gammaldags könsrollstänk.

– De tilltalade bland annat barnen med ”kom, killar!” och ”hej, tjejer!”och förstärkte och uppmuntrade könsskillnader när det gällde barnens egenskaper och intressen, säger Linus.

Nu har de fått en plats på en annan kommunal förskola där man har ett mer aktivt jämställdhetsarbete.

– På vår nuvarande förskola går det inte att säga könen på många av barnen och det tycker jag är ganska befriande. Och att vi inte är de enda som har könsneutrala namn på barnen. Det är jätteskönt att komma bortom det könsuppdelade, säger han.

Det könsneutrala syns även i barnens kläder, som är färgglada och brokiga, byxor och klänningar om vartannat. Linus anser att kläder är en av de största sakerna som markerar kön.

Annons:

Än är barnen så små att de accepterar föräldrarnas val, men i framtiden är Linus och Sara medvetna om att influenser utifrån kommer att påverka alltmer.

– Vi är medvetna om det, och vi får se vad de vill klä sig i själva. Sasha har redan börjat bli ganska bestämd och vill ha specifika kläder, just nu är det mycket Bamse. Men det är inte så mycket färgen utan formen.

Familjen inte talar om Sasha eller Nikki i termer som ”han” eller ”hon”, utan använder namnet i stället. Det gör att folk reagerar och gör sin egen bedömning om könet. De har förklarat för släktingar och vänner som är med på båten, men ibland blir det ändå tokig.

– På BVC säger de ofta ”lilla gubben” eller ”lilla damen” beroende på barnens klädsel. Så tar vi av blöjan varpå de genast byter pronomen. Men vi brukar inte rätta dem, säger Linus.

Hos vissa kan det dock upplevas som stressande. Linus berättar att han bland annat har haft långa diskussioner med sina lärarkollegor.

– Vissa blir provocerade av att vi inte säger barnens kön och menar att de har rätt att veta. Både elever och vissa kollegor hade en gissningslek och försökte för att få mig att avslöja könet. Andra tycker att vi ägnar oss åt något konstigt.

– Jag kan ju inte uppfostra samhället men det är viktigt att inte alltid vara diplomatisk och hålla tyst. Men jag tycker det är viktigt att förklara varför vi gör som vi gör för det finns alltid en risk att det ska framstå som ett elit- och medelklass projekt, säger han.

Linus har nyligen börjat använda det könsneutrala pronomet ”hen” och är positiv till begreppet. Men det kändes först lite onaturligt.

– Det har suttit jättelångt inne. Men jag började använda det i min undervisning till gymnasieeleverna förra veckan. Det blev ingen reaktion alls. De kanske lyssnade dåligt eller så accpterade det rakt av, säger han.

– Och jag vill att Sasha och Nikki helt otvungna ska kunna använda det och inte behöva dela upp världen i två kön. Känner de sig inte som en ”han” eller ”hon” är det väl skitbra om det finns ett ”hen”. Då förstår folk varför. Och att det är det man ska använda och inte chansa.

Förhoppningen med den könsneutrala uppfostran är att Sasha och Nikki ska våga gå sin egen väg i större utsträckning. Även om det inte kommer att vara lika lätt att fortsätta undvika samhällets könsnormer ju äldre de blir.

– Har man skapat förutsättningarna i början med stabil självkänsla så tänker jag att man har det med sig och kan göra självständiga val senare i livet, säger Linus.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

hellsing1000
Foto:Nicklas Thegerström

 1919-2015. Krakel Spektakel, Kusin Vitamin, Bagar Bengtsson. 2210  0 tweets  2204 rekommendationer  6 rekommendationer

hellsing288
Foto:John Kjellström

 ”Vad ska det bli av Lennart?” Han skrev, gjorde långa resor och satte färg på beige lagom-Sverige.

hellsingbok1000

 Lars Linder: Den moderna svenska barnlitteraturens stora glädjebringare. 8  0 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

 Carin Ståhlberg: Jag minns mötet med ramsornas dandy.

 Författaren hyllas för sin person och sina verk. Så minns vänner och kollegor Lennart Hellsing.

martina288
Foto:Jessica Segerberg
ryskpilot
Foto:AA/TT

 Sköts ner vid gränsen. Ryska piloten: Fick ingen varning från Turkiet. 8  0 tweets  7 rekommendationer  1 rekommendationer

 Ryska attacker vid gränsen fortsätter. Nedskjutningen avskräcker inte. 10  0 tweets  9 rekommendationer  1 rekommendationer

 Analys av DN:s Nathan Shachar. Med Nato enigt bakom Turkiet har Ryssland långt mer att förlora. 399  0 tweets  398 rekommendationer  1 rekommendationer

putin_erdogan_288
Foto:AFP
kryssare
Foto:AP

 Avancerat luftförsvar. Flyttas till farvatten nära Syrien: ”Alla eventuella hot kommer att förstöras.” 175  0 tweets  173 rekommendationer  2 rekommendationer

Annons:
svahn-144

 Clas Svahns blogg. Män i skyddsdräkter och med strålningsmätare närmade sig med stor försiktighet.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: