Nyheter

Ung veteran lämnar politikens elitserie

Utrikesminister Laila Freivalds framtid kan hänga på Gustav Fridolin. Han har 22 år gammal efter en politisk kometkarriär tagit plats i riksdagens prestigefyllda konstitutionsutskott. Men i höst lämnar han allt. Ewa Stenberg och Sven-Erik Sjöberg har mött honom.

Bild

Om Gustav Fridolins lärarinna från mellanstadiet såg på teve i torsdags hade hon kunnat se en förvånande effekt av bestraffningar i den svenska skolan. Hon hade kunnat se sin elev från mellanstadiet i Vittsjö luta sig fram över podiet i riksdagens andrakammarsal, titta snett nedåt på statsminister Göran Persson och säga:

"Borde inte de här uttalandena balanseras av mer ödmjukhet och självkritik?"

Hennes elev från femte klass i byn Vittsjö i norra Skåne är nu miljöpartiets ledamot i riksdagens konstitutionsutskott och han har skaffat sig en tillräckligt stor pondus och sakkunskap i miljöpartiets riksdagsgrupp för att hans ord ska kunna avgöra om miljöpartiet ska ställa sig bakom ett misstroendevotum mot utrikesminister Laila Freivalds eller inte.

Gustav Fridolins mellanstadie­lärarinna hade ett bestraffnings­system för elever som störde och pratade. För varje förseelse fick eleven ett streck. Vid tre ­respektive fem streck delades en bestraffning ut. Elvaåriga sladdbarnet Gustav och hans tre bästa vänner prenumererade på straffuppgifter. Valåret 1994 bestod straffet i att se en partiledardebatt på teve.

- Det var det värsta straffet man kunde tänka sig. Vi bad om att få slippa, att få göra något annat i stället, minns Gustav Fridolin.

I tevedebatten kritiserade miljöpartiets språkrör Birger Schlaug nedskärningarna i den offentliga sektorn genom att använda den ganska slitna "kissa i byxan"-liknelsen. Först blir det varmt och gott, då kommunen sparar in pengar, men sedan blir det kallt och obehagligt, då eleverna får sämre kunskaper och startar färre företag när de blir vuxna.

- Jag är en del av nedskärningsgenerationen. Vi fick ständigt höra ordet köpstopp i skolan. Min mamma fick en stroke när jag var tio år och tillbringade mycket tid på sjukhus, så jag såg nedskärningarna där också.

Birger Schlaugs åsikter gjorde de fyra killarna entusiastiska.

- Vi ringde till miljöpartiet för att fråga om de hade något ungdomsförbund. Det visste inte mannen på rikskansliet, han gick och kollade och kom tillbaka efter en stund och sade att jo, det hade dom.

De gick med, och Gustav Fridolin var 13 år när han var ombud på sin första miljöpartikongress. Han locka­des lika mycket av sakpolitiken som av det alternativa, alltså av öppenhet och en ovilja mot proffspolitiker, och att barn tilläts ta plats i partiets beslutsfattande. Han trivdes i rollen som en politiker ­utanför etablissemanget.

Vid 15 år blev han språkrör i Grön ungdom och flyttade från sin mor och styvfar i Vittsjö till ett inackorderingsrum i Stockholm. Han gjorde sig snart känd bland nyhetsredaktionernas politikreportrar som den där spolingen som jämt ringer.

När han var 19 år valdes han in i riksdagen. Han blev senare också invald i den lilla krets gröna riksdagsledamöter som för förhandlingarna med regeringen och han leder arbetet med partiets nya program. I tidningsarkiven ser man att han tillhör de politiker som syns mest, i stort och smått. När Expressen frågar kändisar vad de vill ha i påskägget ringer de Gustav Fridolin. Medan andra önskar belgisk choklad svarar han "slut på ockupationen av Irak".

Han stoltserar med att ha nått resultat - senast gick han i spetsen för kravet på flyktingamnesti. Han var med om att sätta hårt mot hårt mot regeringen så att i alla fall huvuddelen av de gömda flyktingarna fick stanna.

Ungefär samtidigt berättade han att han inte tänkte kandidera för en ny period i riksdagen. Han lämnar politikens elitserie. När förvånade journalister ringde och frågade varför svarade han att han ville skaffa "ett riktigt jobb" och att han redan när han blev vald sade att han sannolikt bara skulle sitta en mandatperiod.

- Det säger mer om politiken än om mig att folk blir förvånade när man gör vad man har sagt.

Det som förvånat Gustav Fridolin själv under hans raska karriär från en busig skolpojke med hyfsade betyg till inflytelserik riksdagsledamot är hur politiken förändrar männi­skor.

- Nästan alla som går in i politiken gör det för att de vill göra det bättre för människor runt omkring sig. Men det finns något väldigt nedbrytande i att hamna i en annan verklighet. Plötsligt börjar man resonera annorlunda och börjar se på saker på ett annat sätt. Det är så slående hur lite många politiker fattar av hur de flesta människor i Sverige lever. Man har ingen koll på att det fortfarande är en miljon som lever i miljonprogramsområdena, och arbetslösheten är bara en siffra.

Gustav Fridolin blev kallad politikerföraktets trädgårdsmästare när han argumenterade för att sänka riksdagsledamöternas löner i en riksdagsdebatt. Det sårade honom djupt.

- En tjej jag känner berättade för mig att hon hade varit i riksdagen på guidad tur. Då kom jag förbispringande. Riksdagsledamoten som guidade hade nickat till och sagt "ja, det där var han Fridolin, det är han som vill sänka våra löner. Han förstår väl inte att när man är lite äldre så behöver man tjäna lite mer." Den här tjejen frågade hur gammal riksdagsledamoten var och hur mycket hon tjänade. Det visade sig att hon var i 50-årsåldern och tjänade ungefär ­
43.000 kronor i månaden. Tjejen sade: "Min mamma är lika gammal som du, hon är undersköterska, vad tror du att hon tjänar?"

Gustav Fridolin beskriver hur riksdagsledamöterna gradvis glömmer bort vanliga människors levnadsstandard och löner. Han är rädd att han också förändras på samma sätt utan att han märker det.

- Jag äger en bostadsrätt i Stockholms innerstad som jag inte skulle ha fått banklån till att köpa om jag inte satt i riksdagen. Det är jag fullt medveten om. Men tänk på alla and­ra beslut jag tar varje dag, där jag inte tänker på att det här kan jag göra bara för att jag sitter i riksdagen! Riksdagen förändrar en som människa och det förändrar ens prioriteringar. För att kunna behålla folkförankringen måste det hela tiden komma in nya människor i riksdagen.

När jag frågar vad han ska göra i stället ler han och rycker på axlarna. Han berättar att efter intervjun ska han hem och beställa kurskataloger till höstens universitetsutbildningar.

- Det finns så mycket som är spännande. Ta juridik till exempel. Och ekonomisk historia!

Gustav Fridolin sitter i miljöpartiets partistyrelse och det räknar han med att göra fram till nästa partikongress i sommar.

- Sedan får jag se. Kanske flyttar jag till Skåne igen, och på min fritid kan jag kanske ägna mig åt något nämnduppdrag. Jag vet faktiskt inte var jag ska bo framöver, det beror mycket på Jennie.

Jennie är Gustavs sambo och fästmö. Hon är kvalitets­ingenjör och säljer dieselmotorer från ett företag i Märsta. När jag frågar honom om de träffats genom partiet ser han förvånad ut.

- Jag vet faktiskt inte ens vad hon röstar på.

Jennie har fått Gustav Fridolin att köpa träningskort på Friskis & Svettis. I gengäld har han fått henne att följa med honom på kursen för jägarexamen.

För sex år sedan delgavs samme Gustav Fridolin misstanke om brott efter att tillsammans med en grupp djurrättsaktivister ha blockerat ingången till en pälsaffär. Nu ska han snart sätta en kula i sitt första rådjur.

- Jag anser fortfarande att det är oförsvarligt att döda djur för att göra pälsar av dem. Men jag är inte vegetarian och så länge som jag äter kött tycker jag att det är etiskt riktigt att jaga själv.

När jag frågar Gustav Fridolin om vilka politiska åsikter han ändrat sedan han kom in i riksdagen börjar han med att berätta om hur rätt han haft i många av sina tidigare åsikter.

- Men visst har jag lärt mig saker. Insikten om att det faktiskt finns så pass stora löneklyftor som det finns i dag hade jag inte när jag kom in i riksdagen.

Har du blivit mer vänster?

- Jag vet inte om man kan säga så, men jag har insett att kraven på en bra fördelningspolitik är mer aktuella än jag trodde förut.

Ålder: 22 årFamilj: Sambon och

Ålder: 22 år
Familj: Sambon och fästmön Jennie Andersson, mor, far och styvfar, syskonen Tobbe, 30 år, lärare, och Marie, 33, fordonsmekaniker.
Bor: I en bostadsrätt på 27 kvadratmeter på Kungsholmen.
Intressen: Politik, film (gärna actionrullar med Bruce Willis), litteratur, tränar sedan en månad på Friskis & Svettis och håller på att ta jaktlicens.
Annat: Fackligt aktiv i SAC-Syndikalisterna.

"Han är en väldigt påläst och charmig

"Han är en väldigt påläst och charmig ung kille. Väldigt duktig. Men jag tycker att hans kritik mot politiker som sitter länge i riksdagen är populistisk. Hur skulle det ha sett ut under krisåren om vi inte hade varit ett antal ledamöter med lång erfarenhet? Hade vi orkat genomföra tuffa besparingar och sedan gå ut på våra partimöten och försvara dem då? Jag tror inte det."
Anita Johansson (s), Gustav Fridolins bänkgranne, som blev riksdagsledamot innan Gustav ens var påtänkt.

"Man kan tro att Gustav gått och blivit en helt annan person när man ser honom på teve, men så är det inte. När han kommer hem till Vittsjö är han precis densamme som förut. En impulsiv person, stundtals ganska rörig, men charmig. En sak som var speciell med Gustav när vi växte upp var brudarna. Det var alltid han som fick de snyggaste tjejerna."
Andreas "Pajas" Nilsson, barndomsvän och blivande sjökapten.