Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

USA-valet

Donald Trump segrade i primärvalet i South Carolina

Trumps seger i South Carolina har enorm betydelse för Republikanernas primärval.
Trumps seger i South Carolina har enorm betydelse för Republikanernas primärval. Foto: Spencer Platt/AFP

Charleston, South Carolina. Trumps seger i South Carolina har enorm betydelse för Republikanernas primärval. Ingen republikan som har vunnit i både New Hampshire och South Carolina har förlorat partiets nominering. Samtidigt har det här valet ständigt vänt upp och ner på etablerade sanningar.

En sårad nationalism och en dröm om att bli lika rik som Donald Trump. Det är de två återkommande känslorna jag möter hos hans anhängare här i South Carolina. Under en vecka har jag rest runt i delstaten och besökt hans kampanjevenemang, för att förstå idéerna och känslorna som präglar den massrörelse som Trump lyckats skapa.

Det återkommande bland Trumps anhängare är just känslan av ekonomisk otrygghet, av ett land som håller på att förändras på ett oåterkalleligt sätt, och en misstänksamhet mot svarta och latinamerikanska invandrare, frihandel med asiatiska länder, och mot muslimer i största allmänhet.

På valdagen här sade 74 procent av väljarna, i en vallokalsundersökning av ABC, att de stöder Trumps förslag att tillfälligt förbjuda muslimer från att komma till USA.

I fredags kväll, dagen innan valet, höll Trump ett tal i en stor konventhall i North Charleston, där han hyllade en gammal skröna om en amerikansk general som sköt muslimer med gevärskulor doppade i grisblod, för att förnedra sina offer. Det är en påhittad berättelse, men det hindrade inte Trump från att sprida den till jublande åhörare.

Läs mer: Stödet för Marco Rubio räckte inte

Trumps väljare upplever att själva USA är attackerat från olika håll. Av Kinas ekonomi, av Mexikos invandrare, av terrorister från Mellanöstern. Dessa tre hotbilder väver man samman till en upplevelse av att själva USA försvagats på 2000-talet, vilket man skyller på Barack Obama. Många tror att Obama har en medveten strategi för att göra USA svagare. Därmed blir det logiskt att man attraheras av Trumps slogan, ”Make America Great Again”.

Långt framme vid scenen i det stora publikhavet under Trumps tal i Charleston sitter Steve Hacy och håller i en skylt med texten ”Demokrater för Trump. För vi behöver också en ledare.” Hacy jobbar som lyftkransoperatör och är medlem i ett fackförbund där medlemmar generellt stöder Demokraterna. Men Steve började rösta på republikanerna 2008.

– Jag kunde inte förmå mig själv att rösta på Obama. Alltså, det gick bara inte, säger han.

En röst på Trump garanterar däremot nationens säkerhet, säger Hacy. Han syftar inte på militären, utan på starkare gränssäkerhet och en omedelbar deportering av 12 miljoner papperslösa invandrare.

Trumps seger här i South Carolina betyder att han måste kallas favorit i Republikanernas primärval, även om det är väldigt långt kvar till den faktiska nomineringen.

Det dröjde bara några minuter efter att vallokalerna stängde här i South Carolina innan han utropades till segrare, trots att många politiska experter förutspådde en Trump-kollaps dagarna innan valet. I opinionsmätningar inför valet hade Trump en stor ledning, med stöd på över 40 procent. Han tycks ha förlorat en hel del stöd den sista veckan. Bland väljare som bestämde sig i sista stund var det bara 16 procent som valde Trump, enligt en vallokalsundersökning.

Läs mer: Clinton besegrade Sanders i Nevada

Men han slutade ändå med 33 procent av väljarna, en stor seger över Marco Rubio, som trots starkt stöd från hela delstatens partielit fick nöja sig med 23 procent av rösterna.

Trumps seger här har enorm betydelse. Ingen republikan som har vunnit i både New Hampshire och South Carolina har nämligen förlorat partiets nominering sedan. Samtidigt har det här valet ständigt vänt upp och ner på vår historiska visdom.

Enligt vallokalsundersökningar vann Trump oväntat starkt stöd från flera väljargrupper som andra kandidater hade räknat med att vinna. Exempelvis fick han starkt stöd bland evangelicals, den evangelikala kristna högern, trots att han själv knappast har imponerat med sina försök att framställa sig som troende. Senatorn Ted Cruz, som kom på tredje plats i South Carolina, hade hoppats vinna denna väljargrupp med en kampanj som betonade just hans religiösa övertygelser, och vikten av att tillsätta en konservativ efterträdare till den nyligen avlidne domaren Antonin Scalia i Högsta Domstolen.

Foto: Att Trump kan vinna stöd i den kristna högern, som har stort inflytande i hela den amerikanska Södern, tyder på att han kan göra bra ifrån sig i de kommande primärvalen, i synnerhet på Super Tuesday den 1 mars då stora delar av den amerikanska Södern röstar. Om Trump kan bibehålla detta stöd bland den kristna högern, samtidigt som han är överlägsen bland mindre religiösa republikaner, så blir det svårt för de andra kandidaterna att besegra honom.

Trumps breda stöd bland en rad vitt skilda väljargrupper och faktumet att han vann såväl kristna högerväljare på landsbygden som moderata republikaner längs kustremsan, tyder på att han kommer att kunna fortsätta vinna även i delstater som inte har samma högerpopulistiska historia som South Carolina.

– Trump är inte lika känslig för geografiska variationer mellan väljare eftersom hans stöd bygger på en attityd, snarare än en ideologi, säger den republikanska strategen Patrick Ruffini.

Trump såg vid midnatt lokal tid ut att vinna alla valdistrikt i South Carolina, utom städerna Greenville och Columbia, där Rubio hade starkare stöd.

En republikansk strateg som jag träffade här delade upp South Carolina i tre regioner. Dels den religiösa, nordvästra delen, där man frågar folk var de går i kyrkan. Dels den mellersta delen, kring huvudstaden Columbia, där man frågar folk var de jobbar. Och så kustremsan, där man frågar folk vilka barer de brukar hänga på.

Trump verkar förvånansvärt nog ha vunnit i alla tre regioner. Han vann såväl bland de ultrakonservativa, religiösa väljarna i den nordvästra delen av delstaten, som kustremsan, från Myrtle Beach till Charleston, som är hemvist för de mest moderata republikanerna här.

Ekonomin och invandringen är de två frågor som ständigt återkommer bland väljarna här. Många av hans väljare säger att de har en djup respekt för att han är en så framgångsrik affärsman.

– Du måste fatta att Trump, för oss här i Södern, är som en drömversion av en New York-bo. Han är superrik och säger precis vad han tycker. Så drömmer jag om att vara, säger David Moore, en elektriker från Greenville, South Carolina.

Även om det finns en stor variation bland Trumps väljare är han konsekvent mest populär bland lågutbildade och låginkomsttagare. När de besöker Donald Trumps kampanjevenemang får de höra en kandidat som förstår deras ekonomiska oro, men som främst skyller den på invandrare och etniska minoriteter. Där knyter Trump an till en lång tradition av högerpopulister, som haft blandad framgång som republikanska presidentkandidater genom åren. På 1990-talet var det Pat Buchanan som förde dessa väljares talan. Innan dess George Wallace och organisationer som John Birch Society. I det senaste primärvalet flörtade Newt Gingrich med högerpopulistisk retorik under sin kampanj här i South Carolina, vilket hjälpte honom att vinna.

Idéerna som Trump förespråkar är med andra ord inte nya här. I South Carolina hade man fram till förra sommaren sydstatsflaggan fladdrandes på delstatshuset i huvudstaden Columbia. Flaggan togs ner förra sommaren, i reaktion på massakern i Charleston, där nio svarta personer dödades av en högerextrem ung man. Det vimlar fortfarande av rasistiska symboler i vardagsmiljöerna här. En bronsstaty av segregationsförespråkaren Strom Thurmond står kvar bredvid delstatsbyggnaden.

Men även om den högerpopulistiska traditionen har djupa rötter här i South Carolina, så är själva fenomenet Trump något nytt. Han ställer upp som presidentkandidat efter åtta år med USA:s första svarta president. En period som dessutom sammanfaller med en finanskris och de största ekonomiska klyftorna sedan det förra sekelskiftet. Det skapar en ovanlig bördig grogrund för högerpopulism.

Läs mer: Sanna Torén Björlings analys: Clinton kan dra en lättnadens suck

På valdagen i Charleston träffar jag sjuksköterskan Debra Watts, som också har röstat på Trump. Han kan sätta stopp på den olagliga invandringen, säger hon.

– Om man driver en restaurang och kan välja mellan att anställa en amerikan för 10 dollar i timmen, eller betala fem dollar i timmen till en illegal, under bordet, vad tror du man väljer? Jag har inget emot invandrare, men om vi inte har någon koll på gränserna så kommer lönerna för oss vanliga arbetare att kollapsa, säger hon.

I demokraternas primärval i Nevada i natt vann Hillary Clinton över Bernie Sanders.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.