Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

USA-valet

Ted Cruz – utmanaren från höger

Ted Cruz.
Ted Cruz. Foto: Jim Lo Scalzo

Donald Trump har tagit täten bland de republikanska kandidaterna. Men Ted Cruz tampas in i det sista med Trump om den kristna högerns väljare. Vem är den kontroversiella senatorn som avskys av många i det egna partiet?

Längre reportage om toppkandidaterna

Under vintern har allt fler republikaner i Washington drabbats av en tilltagande panik över tanken på att en radikal outsider har en chans att vinna partiets nominering. Men det är inte Donald Trump som oroar dem allra mest, utan Ted Cruz, en senator från Texas som ligger på en stadig andraplats i opinionsmätningarna inför primärvalsstarten.

När den erfarne republikanen Bob Dole, partiets presidentkandidat 1996, besökte delstaten Iowa nyligen sade han i en intervju att han tyckte om alla kandidaterna i partiets primärval. Men så vände han sig om till en assistent och viskade, precis så högt att det registrerades av några journalisters inspelningsmikrofoner: “Alla utom Ted Cruz”.

Bob Dole hade personliga skäl att ogilla Cruz. 2014 var Dole på besök i senaten i Washington för att ge sitt stöd till en FN-resolution som skulle hjälpa krigsveteraner som skadats i krig. Det gällde Dole själv, som anlände i rullstol. Men Cruz lyckades personligen stoppa lagförslaget, som skulle inneburit USA:s stöd till resolutionen.

När Dole fick en chans att utveckla varför han ansåg att Ted Cruz var olämpligt som president svarade han: “Eftersom ingen tycker om honom”. Dole är långt ifrån ensam om sin avsky mot den upproriske senatorn från Texas. I takt med att Cruz seglat fram som en av favoriterna i republikanernas primärval har de kritiska rösterna från partiets veteraner blivit allt högre.

Även den tidigare presidenten George W Bush har nyligen sagt om Cruz: “Jag tycker helt enkelt inte om killen”. John Boehner, republikanernas tidigare ledare i representanthuset, kallar Cruz “en falsk profet”.

Hur beter man sig för att bli så avskydd av sitt eget parti?

Även om Donald Trumps popularitet väcker en tilltagande oro bland republikanernas traditionella etablissemang så är det onekligen Ted Cruz som verkar väcka de mest panikartade reaktionerna. Hans kompromisslösa ideologi och oviljan att samarbeta med mer erfarna republikaner skrämmer många i partiledningen.

I Iowa har han kritiserat de generösa, statliga subventionerna av etanol, en industri som jordbruket i delstaten är beroende av. Guvernören i Iowa, Terry Branstad, tar i vanliga fall inte ställning i primärvalsprocessen, men gick i år ut med svidande kritik mot Cruz.

Att republikanernas etablissemang ogillar Cruz har han dock lyckats vända till sin främsta styrka. I en tid då stora delar av det amerikanska folket känner ett starkt förakt mot den politiska eliten i Washington och republikanernas kärnväljare känner sig svikna av partiet, har Cruz lanserat sig som en outsider som kan förändra hela det politiska systemet i grunden. Under kampanjtalen i Iowa den här vintern har Cruz kallat sig själv “den mest avskydda mannen i Washington”. När flera framstående republikaner gick ut med sitt stöd för Donald Trump, snarare än Cruz, förvandlade han även det till en fördel.

– Washingtonetablissemanget har övergivit Marco Rubio. De har nått slutsatsen att han inte kan vinna, så nu rusar de i stället till Donald Trump, sade Cruz i ett tal i Iowa förra veckan.

Under kampanjtalen i Iowa framställer han sig som en kompromisslös populist, som lovar delstatens jordbrukare, krigsveteraner, långtradarchaufförer, och småföretagare att “ta makten tillbaka, från Washington till folket!” Hans kritik av det egna partiets etablissemang överträffas bara av de förolämpningar han riktar mot Barack Obama och demokraterna, som han avfärdar som “Chardonnay-drickande diplomater” som underminerat USA:s nationella säkerhet med kärnenergiavtalet med Iran.

Men Ted Cruz image som en råbarkad populist från Texas är skickligt konstruerad. Han är utbildad på anrika Princeton-universitetet, och tog juristexamen från Harvard, precis som Obama. Hans fru Heidi Cruz är investerare på finansföretaget Goldman Sachs. Innan Cruz politiska karriär arbetade han på den privata juristfirman Morgan Lewis där han försvarade företag som AstraZeneca och FedEx och tog utan ersättning på sig ett fall där han försvarade en kristen organisation som uppfört ett gigantiskt krucifix på federal mark.

Cruz ideologiska bana formades av pappan, som var präst i en djupt konservativ kyrka och invandrat från Kuba. Efter examen från Harvard arbetade Cruz för William Rehnquist, en av Högsta domstolens mest konservativa domare på 1900-talet, som i början av sin juridiska karriär vid flera tillfällen försvarat sydstaternas segregation.

Cruz politiska karriär är tydligt förankrad i den kristna högerns symbolfrågor. Som vice justitieminister i Texas prioriterade Cruz att försvara dödsstraffet, vapenrättigheter och rätten att visa de tio budorden på offentligt ägda byggnader.

Sedan han blev senator 2012 har han också prioriterat de frågor som engagerar högerflanken av partiet. Hösten 2013 lyckades han stänga ned hela den federala statsapparaten, efter att ha stoppat en budget i protest mot Barack Obamas sjukvårdsreform.

Nedstängningen, som pågick i två veckor och kostade amerikanska skattebetalare 24 miljarder dollar (drygt 200 miljarder kronor) gjorde Cruz ovän med stora delar av partiets ledarskap.

I höstas försökte han på nytt orsaka regeringskris i Washington genom att få partiet att rösta ned presidentens budget, den här gången i protest mot finansieringen av hälsokliniken Planned Parenthood, som ägnar en del av sin verksamhet åt aborter.

Utrikespolitiskt är han den som pratar mest alarmistiskt om hotet från terrorism. I en av vinterns tv-debatter föreslog Cruz “bombmattor” över hela Syrien för att ta kål på Islamiska staten.

Men framför allt har han byggt upp sitt nationella varumärke genom hårt slit. De senaste fem åren har Cruz outtröttligt rest runt i landet och träffat republikanernas gräsrötter. Om en konservativ aktivist någonstans i USA arrangerat en politisk konferens med orden “frihet” och “konservativ” i namnet, så är sannolikheten stor att Ted Cruz varit inbjuden som huvudtalare.

Två av tre republikaner som stödjer Ted Cruz säger att republikanerna “svikit dem” som parti. Han har lotsat den kristna högern från en period då man ansåg sig vara en “tyst majoritet” i USA, till dagens mer defensiva retorik, där man i stället framställer sig som en förtryckt minoritet och börjat tala om ett “krig” mot kristna och religionsfriheten i USA.

 

Den här kampanjen avgörs inte av kartellen i Washington, utan av gräsrötterna.

 

Budskapet har gått hem bland den kristna högern, Tea Party-aktivister och hela den alternativa höger som etablerat sina egna nyhetssajter under Obamas tid som president. Erick Erickson, en inflytelserik debattör som driver högersajten Red State, är så förtjust i Cruz kompromisslösa konservatism att han beskriver honom “som om alla fyra Beatlesmedlemmar fanns i en och samma person”.

Så gott som all statsvetenskaplig forskning i USA är överens om att republikanerna förlorade de senaste två presidentvalen för att de uppfattades ha rört sig för långt ut på högerkanten, i synnerhet när det gällde frågor om invandring, välfärdssystemet, bidragsprogram, abort och hbt-rättigheter.

Men bland partiets kärnväljare råder uppfattningen att man snarare förlorat val för att man inte nominerat tillräckligt konservativa kandidater. När dessa väljare på högerflanken föreställer sig en drömkandidat, som inte rättar sig efter partielitens pipa, så är det Ted Cruz de tänker på.

Iowa beskrivs ofta som en delstat som ligger i den politiska mitten, men det är snarare en delstat som brottas mellan två ytterligheter – en djupt konservativ landsbygd mot en progressiv vänster i universitetsstäder och tätorter.

Precis som att demokraterna här är ganska långt ute på vänsterkanten så är de republikanska väljarna också väldigt konservativa.

För republikanerna avgörs Iowa traditionellt sett av den kristna högern, vilket förklarar varför värdekonservativa och djupt religiösa kandidater som Mike Huckabee och Rick Santorum vunnit de senaste två valen här.

Därmed borde Cruz ha ett visst övertag mot Trump, som inte imponerat i sina försök att framställa sig som djupt troende. I ett tal nyligen hänvisade Trump till Andra korintierbrevet i Nya testamentet som “Korintierbrevet två”. Trump har också försvarat aborträtten tidigare, vilket Cruz aldrig skulle göra.

Men de senaste veckorna har Trump ändå klättrat förbi Cruz i opinionsmätningarna. Att Trump fått kampanjhjälp från Sarah Palin, som avgudas av många i den kristna högern, kan sannolikt hjälpa honom. Om opinionsmätningarna stämmer finns det redan en stor förlorare: Det traditionella partietablissemanget som avskyr både Trump och Cruz.

– Den här kampanjen avgörs inte av kartellen i Washington, utan av gräsrötterna, sade Cruz i ett tal i Iowa i mitten av januari.

Natten till tisdag vet vi om de väljer Trump eller Cruz – eller ställer till med ännu en rejäl skräll.

Fakta. Rafael Edward “Ted” Cruz

Född 22 december 1970 i Calgary, Kanada. Uppvuxen i Texas. Föräldrarna födda på Kuba.

Utbildad på Princetonuniversitetet och Harvard. Har tidigare arbetat på privat juristfirma, i George W Bushs administration och som vice justitieminister i Texas.

Sedan 2013 Texassenator i kongressen.

Gift och har två barn med Heidi Cruz, investerare på Goldman Sachs.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.