Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

USA-valet

Ted Cruz vann över Donald Trump i Iowa

Ted Cruz och hustrun Heidi i Des Moines, Iowa.
Ted Cruz och hustrun Heidi i Des Moines, Iowa. Foto: Chris Carlson/AP

Nej, Donald Trump vann inte Iowa. Det gjorde Ted Cruz, med 28 procent före Trumps 24, tätt följd av Marco Rubio.

Hos Demokraterna vann Hillary Clinton med en hårsmån över Bernie Sanders. I fem distrikt vann Clinton genom slantsingling.

Donald Trump är inte oövervinnerlig. Republikanen Ted Cruz, den ideologiskt kompromisslöse Texassenatorn, fick fler röster än fastighetsmiljardären i Iowas ”caucus”, en form av primärval, som hölls under natten till tisdagen, svensk tid.

På tredje plats kom Marco Rubio, som med 23 procent av rösterna gjorde ett mycket bra val.

Ingen annan kandidat nådde ett tvåsiffrigt resultat. Den i början av kampanjen favorittippade Jeb Bush gjorde ett uselt resultat och fick endast 2,8 procent.

För demokraterna var resultatet så jämnt en vinnare först kunde utses strax efter 17 på tisdagseftermiddagen svensk tid. Med 1.682 distrikt av 1.683 inrapporterade ledde Hillary Clinton med 0,3 procentenheter över Bernie Sanders – 49,9 mot 49,6 procent – tidigt på morgonen och när alla siffror kontrollerats visade sig resultatet stå sig.

Clintons kampanjchef Matt Paul sa tidigt på tisdagsmorgonen att hon hade vunnit, att det ”inte fanns någon osäkerhet”. Men uttalandet ifrågasattes av Sanders stab, där taleskvinnan Rania Batrice hävdade att det fanns frågetecken kring flera distrikt.

Slantsingling – ”coin flip” – var ett uttryck som förekom flitigt i rapporteringen. Och faktum är att Clinton bokstavligen vann åtminstone fem slantsinglingar i olika distrikt där röstetalen var så jämna att korrekt antal delegater inte kunde utses på annat sätt.

Läs mer: Ted Cruz – utmanaren från höger

Republikanen Ted Cruz framträdde sent på kvällen amerikansk tid med hustrun Heidi vid sin sida inför hurrande supportrar:

– Gud välsigne Iowa! I kväll är en segerns kväll för gräsrötterna, i kväll är en seger för de modiga konservativa över hela Iowa och i detta land. Iowa har visat för USA att nästa republikanskt nominerade och nästa president inte utses av medierna, inte heller utses av etablissemanget i Washington och inte av dess lobbyister.

Han berömde gräsrötterna – 12-000 i Iowa, 200.000 i landet – som jobbat för honom och skänkt en snittsumma på 67 dollar till hans kampanj, och sa att han själv och hustrun är igång mellan 16 och 18 timmar om dagen, alla veckans dagar:

– Men vi är inte trötta, inte alls! Vi är inspirerade!

För Ted Cruz är segern i Iowa mycket viktig – faktum är att han i få andra delstater anses ha lika goda chanser. Han tillhör den kristna högern och står långt ut på högerkanten. Det tilltalar många av Iowas konservativa, som tidigare år har röstat fram personer som placeras i samma fåra, som Rick Santorum 2012 och Mike Huckabee 2008. Ingen av dem har dock kommit särskilt långt i resten av primärvalen. Cruz seger ska ses i ljuset av detta.

En som definitivt inte kommer att se slaget över är Donald Trump, som också leder mycket stort i New Hampshire, som röstar den 9 februari. Trump gjorde ingen hemlighet av att han ville vinna Iowa – hela hans kampanj handlar om Trump som vinnare - och resultatet är förstås ett nederlag för honom.

– Jag älskar Iowas folk. När jag lanserade min kampanj den 16 juni sa alla ”nej, nej”, åk inte till Iowa!” Men jag har ju vänner i Iowa. Ingen trodde att vi skulle komma bland de tio bästa – jag är hedrad av att komma tvåa, sa Donald Trump inför sina supportrar.

Han tackade sin familj och sa att han nu åker vidare till New Hampshire, där han nu leder med mycket stor marginal.

En närmast sensationellt bra kväll hade Floridasenatorn Marco Rubio, som kom in bara en procent efter Donald Trump. Han har bara under de senaste dagarna dragit till sig många av de obeslutsamma rösterna, och allt mer tyder nu på att han växer fram som den kandidat som utmanar de mer extrema Trump och Cruz, om båda ogillas av det så kallade etablissemanget av mer traditionellt mittenkonservativa.

Marco Rubio höll ett slags vinnartal inför jublande anhängare i Des Moines, där han också gratulerade Cruz till segern, men som han avslutade:

– När jag är nominerad kommer jag att vinna valet! Och New Hampshire – vi ses i morgon!

Ted Cruz har bedrivit en intensiv kampanj i Iowa, på traditionellt sätt med många, ofta personliga möten med väljare på små orter och ställen. Det är vad som sägs gå hem i Iowa, där väljare brukar citeras med repliker som ”Bestämt mig? Nej, jag har bara sett kandidat X fem gånger”.

Donald Trump har kampanjat på ett annat sätt, med färre, större valmöten ofta utan möjlighet till frågestund. Det har uppenbarligen också gått hem, om än inte i tillräcklig grad för en vinst.

Flera av de andra kandidaterna på den republikanska sidan väntas inom kort lägga ned sina kampanjer; Mike Huckabee gjorde det på måndagskvällen.

På den demokratiska sidan blev kvällen en lång nagelbitare. Redan innan alla röster var räknade höll Hillary Clinton något som påminde om ett segertal, även om hon inte utropade sig som segrare. Hon framträdde med maken Bill och dottern Chelsea vid sin sida.

– Tack, Iowa! Mycket står på spel i det här valet, och jag är djup tacksam över allt ni har gjort, sa hon och drog några favoriter ur sitt valmanifest.

Möjligen var det ett förhastat framträdande – Bernie Sanders klev fram kort därpå, till en jublande publik som skanderade ”Bernie! Bernie! Bernie!” och sa, mer korrekt: ”Vi ligger sida vid sida”. Han sa att han kom till Iowa för ett halvår sedan utan vare sig namn eller pengar – men att den rörelse som byggts upp är häpnadsväckande och stark.

Läs mer: ”En makalös bedrift av en uttalad socialist.”

– Jag är överväldigad och rörd över att miljoner människor i det här landet har hjälp vår kampanj, med 3,5 miljoner individuella bidrag på – gissa hur mycket? – 27 dollar! Skälet till att det går så bra för oss här, och att det kommer att gå bra i New Hampshire och på andra håll – är att folk inte vill ha ett riggat ekonomiskt system.

Sanders gräsrotskampanj har på kort tid prejat ut Hillary Clinton till ett pressat läge, och även då Clinton blev den slutliga vinnaren är resultatet i Iowa en stor framgång för Sanders, och det engagemang han väcker.

Den enorma uppmärksamheten för valet och med de ovanliga kandidater – Donald Trump och Bernie Sanders - som på båda sidor på kort tid har klivit fram – lockade också ut väljarna: valdeltagandet var rekordstort. Bland konservativa väljare röstade 180.000 personer, en ökning på 40 procent sedan sist.

Också den vallokal som DN besökte på måndagskvällen var full av folk - på den republikanska sidan sa partifunktionärerna att de inte på många år har sett sådan uppslutning.

Resultatet visar också att ett högt valdeltagande inte nödvändigtvis gynnar Donald Trump.

Iowa är först ut i USA:s långa primärvalssäsong, som avslutas med partikonventen i sommar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.