Valet 2010

Många vill förstatliga skolan

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Skolorna i landet är inte likvärdiga, anser 90 procent av väljarna. Drygt hälften tror däremot att den skulle förbättras om skolorna var statligt finansierade.

Skolorna i landet är inte likvärdiga, anser 90 procent av väljarna. Drygt hälften tror däremot att den skulle förbättras om skolorna var statligt finansierade.

En undersökning, som är gjord av Lärarnas Riksförbund (LR), visar att 35 procent vill att staten och privata aktörer ska stå för huvudmannaskapet i skolan.

- Jag tror inte att valmanskåren säger att nu ska vi göra allting som det var på 50-talet, men jag tror att de säger att staten måste ta ett ansvar, säger Metta Fjelkner, ordförande i LR.

Annons:

Den uppfattningen får stöd av Folkpartiet.

- Vi har inte en likvärdig skola och det beror på kommunaliseringen. Jag delar uppfattningen att vi skulle behöva återförstatliga den svenska skolan, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP).

Det är däremot partiet ensamt om att tycka inom alliansen.

Socialdemokraterna vill att staten ska ta ett större ekonomiskt ansvar för skolorna. De kan också tänka sig att se över det nuvarande systemet.

- Jag tror att den viktiga frågan nu är att man satsar mer pengar på skolan och kan anställa fler lärare och ha mindre klasser och inte lägger för mycket energi på att göra förändringar av huvudmannaskapet, säger Ylva Johansson, skolpolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

30 procent svarar att skolfrågor kan avgöra hur de röstar i valet. Men det tycker LR har gått politikerna förbi.

- Partierna har inte hörsammat att det finns en stor grupp väljare som faktiskt är beredda att fyra veckor före valet välja parti på grund av skolfrågor, säger Fjelkner.

Drygt en tredjedel uppger att de är osäkra på vilket regeringsalternativ som de har störst förtroende för när det gäller skolfrågor. Hela 54 procent av de rödgröna sympatisörerna uppger att de inte vet vilken partiledare som är bäst på skolpolitik.

Partierna kan uppfattas ligga nära varandra, tror Fjelkner.

- Det måste vi ta till oss och det hoppas jag att vi kan visa väljarna under de fyra veckorna som är kvar till valet, säger Ylva Johansson.

4 500 personer i åldern 18—74 år deltog i undersökningen som genomfördes via telefon under perioden 20 april—8 juni i år.

0 . Per sida:

Andra har läst

Mer från förstasidan

IsraelGaza.500
Foto: AFP

 Under natten mot torsdag. Israeliska bombattacker på Gazeremsan.

 ”Kroppsdelar låg utspridda överallt.” Svensk aktivist i kaoset i Gaza. 17  3 tweets  14 rekommendationer  0 rekommendationer

premium Israel och Hamas står inför en radikalt förändrad internationell miljö.  DN:s Nathan Shachar.

 Mellanösternexpert: Ingen vill ha krig men saker tenderar att eskalera.

 Kulturdebatt. Gideon Levy: Israel vill inte ha fred. 1700  64 tweets  1635 rekommendationer  1 rekommendationer

romero-500
Foto:AFP och AP

 Argentina till final. Räddade två av Hollands straffar – det räckte. 3  1 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

En faslig tur att det inte finns Golden Goal längre. Då hade matchen pågått ännu.  Johan Esks krönika. 3  2 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 Underhållet av järnvägen. Infrastrukturministern vill höja straffavgiften per försenad tågminut.

Tagforseningar144
Foto: TT
Annons:
BilLITEN
Foto:TT

 Förkortning gick över gränsen. En tjänsteman på Transportstyrelsen insåg vad skylten betydde. 3  2 tweets  0 rekommendationer  1 rekommendationer

 Nekas fordonsskylt med dolt budskap. Kombinationen 1312 inte okej. 112  17 tweets  95 rekommendationer  0 rekommendationer

 Fyra barn sköts ihjäl. En 15-årig flicka träffades i huvudet – kämpar för sitt liv.

Skjutning.Texas.144
Foto: Reuters
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: