Elektronisk övervakning

S lovar riva upp och göra om FRA-lagen

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Ytterligare ett kapitel i debatten om signalspaning skrevs i går när riksdagen klubbade igenom förslagen om förändringar i FRA-lagen. Men än är det inte slut. Om det blir maktskifte nästa år tänker Socialdemokraterna riva upp lagen.

Ytterligare ett kapitel i debatten om signalspaning skrevs i går när riksdagen klubbade igenom förslagen om förändringar i FRA-lagen. Men än är det inte slut. Om det blir maktskifte nästa år tänker Socialdemokraterna riva upp lagen.

I snålblåsten utanför Riksdagshuset gjorde en gles skara demonstranter i går eftermiddag en sista ansträngning för att stoppa FRA-lagen. Men det hjälpte föga. Efter en lång debatt godkände riksdagen den borgerliga majoritetens förslag.

Det innebär i korthet att det nu blir fler kontrollstationer för hur Försvarets radioanstalt, FRA, ska få bedriva signalspaning i kablar som passerar landets gränser.

Annons:

Enligt regeringen begränsar det FRA:s möjligheter att spana på all data- och teletrafik och leder till bättre integritetsskydd för den enskilde.

Onsdagens debatt hade inte alls samma känslomässiga intensitet som när det senast begav sig, i juni förra året. Då var flera borgerliga riksdagsledamöter tveksamma till förslaget och tvingade i sista stund fram ytterligare utredning för att stärka människors integritet i förhållande till FRA och staten.

Försvarsminister Sten Tolgfors (M) anser att regeringen nu tillgodosett de kraven:

– Detta är en ny lagstiftning som på punkt efter punkt stärker den personliga integriteten, sade han.

Talarna från oppositionen höll inte med försvarsministern.

– Det som sker nu är att det på många områden blir en begränsning av den personliga integriteten. Någon måste säga stopp, sade Kalle Larsson (V).

Det fanns även en kritisk röst kvar i de borgerliga leden. Camilla Lindberg (FP) röstade nej till FRA-lagen förra året och valde den här gången att lägga ned sin röst.

– Jag är fortfarande osäker på FRA:s interna arbete. Vad får de göra med insamlat material, hur ser utbytet med andra länder ut? Jag har inte svaret på det och valde därför att avstå från att rösta, sade Camilla Lindberg.

Försvarsutskottets ordförande Anders Karlsson (S) tänker riva upp FRA-lagen om det blir en rödgrön regering efter nästa val.

– Vi ska riva upp, göra om och göra rätt, sa Anders Karlsson.

Hans parti, liksom V och MP, tycker att signalspaning är ett viktigt verktyg för att spåra bland annat terrorism och massförstörelsevapen. Men han tycker att rege­ringen lappat och lagat för mycket i det ursprungliga förslaget och att en heltäckande analys saknas:

– Jag tycker att man ska ta människors oro på allvar. Det är bra om en parlamentarisk utredning får titta på det här.

FRA-lagen ger Försvarets radioanstalt (FRA) rätt att bedriva signalspaning i kabelbunden trafik, det vill säga telefoni och internet. Spaningens syfte är att kartlägga hot mot Sveriges säkerhet.

Syftet med de förändringar som görs nu är att stärka skyddet för medborgarnas integritet, det vill säga minska risken för otillbörlig övervakning. Några nyheter som införs är:

  • En ny instans, försvarsunderrättelsedomstolen, ska tillståndspröva FRA:s signalspaning.
  • De ändamål som kan motivera spaningen förtydligas i lagen.
  • Den som varit föremål för spaning ska underrättas såvida inte sekretess råder. Anmälningar från enskilda ska utredas av Statens inspektion för försvarsunderrättelseverksamheten.
Bakgrunden är att riksdagen, när FRA-lagen antogs 2008, ställde som villkor att regeringen återkom med förbättringar av integritetsskyddet. I höstas nådde allianspartierna en uppgörelse som sedan låg till grund för regeringens proposition.

Likafullt anser många att lagen fortfarande inte ger individen tillräckligt skydd mot intrång i privatlivet. DN.se har tidigare intervjuat jurister som ifrågasätter om FRA-lagen lever upp till Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

En central stridsfråga gäller trafikdata, alltså uppgifter om vem som kommunicerar med vem, när och hur det sker et cetera. Trafikdata innehåller med andra ord inga uppgifter om innehållet i kommunikationen. Kritikerna menar att FRA:s hantering av trafikdata är otillräckligt reglerad.

Att saken tolkas olika framgick av de chattar DN.se anordnade på tisdagen, där dels den FRA-kritiske juristen Mark Klamberg, dels försvarsminister Sten Tolgfors svarade på läsarnas frågor.

Mer bakgrund: Läs vår snabbguide om FRA-lagen som också innehåller en länksamling.

Kommentarer (94)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

 Två greps vid polispådrag. Enligt Aftonbladet rör det sig om en kidnappning.

 Vet du mer om händelsen i Gävle? Hör av dig till oss på DN!

everest_1000
Foto:AFP

 Mitt under räddningsarbete på Mount Everest. Folk sprang ut i panik. 16  3 tweets  13 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Det är bara borta.” Historiska monument reducerade till högar av bråte och tegel. 3  2 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

nepal_488
Foto:AFP

 Svenskt sök- och räddningslag skickas till Nepal. MSB har gett klartecken. 32  12 tweets  20 rekommendationer  0 rekommendationer

nepalfiskben1000
Foto:AP

 Se bilder från platsen. Jordskalvet har ödelagt Nepals huvudstad Katmandu. 4  2 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

flyktingar_1000
Foto:AP

 Livsfarlig resa. Världen ser på medan flyktingsmugglare härjar ostört. 101  64 tweets  37 rekommendationer  0 rekommendationer

sara2
Foto:Nicklas Thegerström

 Flyktingen: Färden till Sverige gick via lastbil genom öknen och en överfull pråm över Medelhavet. 26  13 tweets  13 rekommendationer  0 rekommendationer

 Smugglarna: ”Alla säger att jag låter för många gå ombord.” 8  2 tweets  6 rekommendationer  0 rekommendationer

 Gränspoliserna: Behövs närvaro av utländska trupper i Libyen. 5  2 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

Roman blir film, Finland fick ny ledare och bolagsjätte stämmer städfirma. Har du koll?  Veckans Nutidstest. 71  0 tweets  71 rekommendationer  0 rekommendationer

nutidstestet_v17B_488
Foto:Ulrika By
deklaration_1000
Foto:TT

 Sista dagen att deklarera närmar sig. Så kan du få mer pengar tillbaka. 29  5 tweets  24 rekommendationer  0 rekommendationer

 DN:s Maria Crofts. Har blivit allt enklare att deklarera och blir ännu lättare för ännu fler framöver.

Maria-Crofts-288-DN
Foto:DN

Har du deklarerat?

Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: