Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

1.400 fruar och barn till IS-krigare hålls fångna av Irak

Foto: Balint Szlanko/AP

Deras makar misstänks ha stridit för terrororganisationen Islamiska staten. Nu hålls 1.400 fruar och barn till IS-krigarna i fångenskap i ett läger utanför Mosul.

– Vi håller Daesh-familjerna under strikt bevakning och väntar på regeringens order för hur vi ska hantera dem, säger översten i Iraks armé.

I ett läger strax söder om Mosul i Irak befinner sig hundratals fruar och barn till misstänkta IS-krigare i fångenskap hos irakiska myndigheter. Under ytterst enkla omständigheter bor de i tält utan luftkonditionering, och hjälparbetare uttrycker oro för säkerhetssituationen för kvinnorna och barnen – många irakier vill hämnas för vad de utsattes för av IS-soldaterna som hade kontroll över Mosul och andra områden som de la under sig 2014, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Familjerna hålls i den ena sidan av lägret för deras egen säkerhet, säger en irakisk underrättelseofficer.

De flesta av de runt 1.400 familjemedlemmarna till IS-krigarna kommer från Turkiet. Många av de andra kommer från stater som tillhörde Sovjetunionen. Även andra asiatiska länder var representerade, och ett fåtal är hemmahörande i Frankrike och Tyskland, enligt Reuters.

Majoriteten av familjerna har kommit till lägret efter den 30 augusti, när irakiska trupper återtog kontrollen över Mosul. Många av kvinnorna och barnen i lägret flydde frivilligt till irakiska trupper, men en del av dem har kommit till lägret genom att kurdiska Peshmergasoldater har lämnat över kvinnorna och barnen till irakiska myndigheter men valt att hålla kvar de manliga IS-soldaterna som krigsfångar, med ett oklart öde. IS-männens familjer ska dock behandlas väl.

– Vi behandlar dem väl. De är familjer till tungt kriminella som kallblodigt har mördat oskyldiga, men när vi intervjuade dem märkte vi att nästan alla har blivit lurade med Daesh-propaganda, säger Ahmed al-Taie, överste i Iraks armé, och använder en alternativ benämning på IS.

Ännu är det dock inte klart vad de irakiska myndigheterna ska göra med familjerna, och tills dess hålls de kvar i de enkla omständigheterna i lägret.

– Vi håller Daesh-familjerna under strikt bevakning och väntar på regeringens order för hur vi ska hantera dem, säger översten i Iraks armé.

Hundratals kvinnor och barn satt på madrasser där mängder av insekter kröp omkring, enligt Reuters reporter på plats. Flera av kvinnorna berättar att de bara vill tillbaka till sina hemländer.

– Jag vill åka tillbaka till Frankrike, men jag vet inte hur, säger en kvinna med tjetjenskt ursprung.

Kvinnan berättar att hon var bosatt i Paris innan hennes man tog med henne till Irak och anslöt sig till Islamiska staten.

En annan kvinna som Reuters reporter har talat med berättar att hon inte själv valde att åka till Irak och gå med i terrororganisationen.

– Min mamma vet inte ens var jag är, säger den 27-åriga kvinnan som har algeriskt ursprung.

Hon påstår att hennes man lurade henne att följa med honom förra året genom att säga att de skulle åka på en resa till Turkiet, men att färden sedan gick vidare genom Syrien och in i Irak.

– Jag hade precis fött en liten flicka tre månader tidigare. Han sa ”låt oss åka på en veckas semester i Turkiet”. Han hade redan köpt flygbiljetter och ordnat med hotell, säger kvinnan.

Efter fyra månader i Mosul försökte hon fly från sin man i februari i år, men han lyckades fånga in henne igen och vägrade låta henne åka till Frankrike, där hon hade bott tidigare. Innan hon till slut ändå lyckades ta sig ifrån IS. Men innan dess hade både hennes andra barn, en femårig son, och hennes IS-anslutne man dött.

– Jag vet inte varför han gjorde så här mot oss. Död eller levande – jag kunde inte bry mig mindre om honom.

Hjälporganisationen Flyktinghjelpen (Norwegian Refugee Council, NRC) berättar att de försöker hjälpa de 541 kvinnorna och deras barn i den utsatta situationen.

”Irak måste snabbt arbeta för att ge en tydlig plan för framtiden för dessa individer”, skriver NRC i ett officiellt uttalande, enligt Reuters, och lägger till, ”de är de facto i fångenskap”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.