Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

19 barn döda i bussolycka i Sydafrika

Verena. Sydafrika är ett land i sorg efter att 19 skolbarn omkommit i en bussolycka i närheten av landets huvudstad Pretoria. Barnen var på väg hem från skolan när bussen krockade med en lastbil och fattade eld.

Det var på fredagseftermiddagen som en minibuss fullastad med barn från två olika skolor krockade med en långtradare utanför staden Verena, 10 mil från landets huvudstad Pretoria. Bussen fattade eld och 19 skolbarn samt bussens förare brändes till döds i lågorna som fort slog upp. Sju barn överlevde olyckan.

– Vi har en kollega som är kriminalinspektör. Han var vid platsen när det hände och lyckades dra ut två barn ur vraket, men efter att de räddats fanns det ingen chans att göra något mer för branden var för kraftig, berättar en polis, som inte får uttala sig med namn, för DN.

Han säger att vägen är mycket olycksdrabbad av flera anledningar. Dels kör folk ofta i höga hastigheter, dels är vägen i katastrofalt skick.

Vägen är en viktig länk till den fattiga Limpopoprovinsen och är hårt trafikerad, men standarden på vägbanan är direkt usel. Räfflor, potthål och obefintliga vägrenar innebär höga risker för trafikanterna.

– Vi täcker en sträcka på 60 kilometer längs den här vägen. Det här är den 25:e olyckan bara i april, berättar polisen.

I Sydafrika är trafikolyckor en del av vardagen men nyheten om de 19 barnen har väckt chock och bestörtning i landet. På en radiokanal uttryckte många lyssnare sin vrede över händelsen under fredagseftermiddagen.

Bussen var gjord för 15 passagerare men närmare det dubbla antalet fanns i bussen – totalt 27 personer.

En lyssnare, som själv kör skolbuss, menar dock att föräldrarna är medvetna om att barnen ständigt färdas i överlastade bussar.

– Det är det enda sättet att hålla biljettpriserna nere, och för oss förare att kunna tjäna något på verksamheten, säger chauffören till radiokanalen 702.

Linah Malatjie, borgmästare i det lokala distriktet Nkangala, är mycket tagen av händelsen och säger till DN att det kommer att ta lång tid att komma över fredagens tragedi.

– Det är nattsvart just nu, det här har påverkat oss alla, säger hon.

Under helgen kommer de svårt sargade kropparna att identifieras med dna-teknik samtidigt som myndigheterna erbjuder psykosocialt stöd till de anhöriga. En större samling väntas äga rum vid olycksplatsen på söndagen. Därefter går livet vidare. Men Linah Malatjie menar, liksom poliserna på plats, att vägen omedelbart måste förbättras för att undvika liknande olyckor i framtiden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.