Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

25 misstänkta terrorister stoppades

Afghanska säkerhetsstyrkor säger sig ha dödat och skadat 25 terrorister på väg in i landet efter det att al-Qaidaledaren Usama bin Ladin dödades på måndagen.

De 25 männen kom från olika länder, bland annat Pakistan och Tjetjenien, några var också araber, skriver Reuters.

Guvernören i Nuristanprovinsen där männen hade tagit sig in i Afghanistan, Jamaluddin Badr, säger till nyhetsbyrån att de 25 angreps för att förhindra nya attacker som en hämnd för bin Ladins död.

Vi är medvetna om att al-Qaida och andra element kommer att försöka infiltrera Afghanistan efter det som har hänt, säger Jamaluddin Badr.

De 25 hade tagit sig in i Afghanistan från Pakistan.

De afghanska talibanerna har ännu inte kommenterat Usama bin Ladins död medan deras motsvarighet i Pakistan har hotat med att öka antalet attacker mot mål i Pakistan och USA. De afghanska talibanerna hade redan före bin Ladins död utlovat en ny våg av attacker, skriver Reuters.

I den afghanska huvudstaden Kabul är människor glada över beskedet om bin Ladins död men också försiktiga, skriver al-Jazira. För ingen tror något annat än att terrorledarens död kommer att hämnas:

– De flesta är rädda för någon form av hämnd och det är inte lika mycket folk på gatorna i Kabul som det brukar vara. Folk är oroliga att det kan komma en reaktion på det som hänt och att det kan komma ut självmordsbombare på gatorna, säger Kabulbon Shakib Shariffi, 29 år, till al-Jazira.

al-Qaida kommer att fortsätta sina terrorattacker, bin Ladins död betyder inte att vårt lidande kommer att ta slut, säger Haroun Mir, vice verkställande direktör vid Afghanistans centrum för politiska studier.

Hur reagerar du på att bin Ladin har dödats? Kommentera här!

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.