Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Världen

95-årig SS-man åtalas för över 3.600 mord i Auschwitz

Foto: Joel Saget/AFP

Åtalet handlar om medhjälp till mord i minst 3.681 fall. Nästa månad ställs en numera 95-åring tidigare SS-man inför rätta i Tyskland.

När den tidigare SS-mannen Oskar Gröning i juli förra året i en tysk domstol dömdes till fyra års fängelse för medhjälp till mord på 300.000 människor i förintelselägret Auschwitz, trodde många att det var den sista domen för brott begångna under nazitiden.

Men i februari inleds åter en rättegång mot tidigare SS-man. Hubert Z, som 95-åringen kallas tyska medier, ställs inför rätta i en domstol i Neubrandenburg, några mil norr om Berlin.

Han fanns med i ett SS-förband som var verksamt i Auschwitz i augusti och september 1944, och åtalas för medhjälp till mord i minst 3.681 fall. Enligt åtalet ska Hubert Zafke ha varit medveten om vad som pågick Auschwitz. ”Den anklagade har bidragit till lägrets organisation, och var således både inblandad i och bidragande till utrotningen”, säger åklagarna enligt The Telegraph.

Via sin försvarare nekar Hubert Z till att ha begått något brott.

I somras beslutade en domstol att inte inleda någon rättegång mot Hubert Z eftersom han ansågs vara alltför åldrig och svag.

Men efter en ny psykiatrisk utredning bedöms Hubert Z kunna klara en rättegång. Första domstolsdagen är planerad till slutet av februari.

Redan dessförinnan, den 11 februari, ska en rättegång mot en i dag 93-årig före detta vakt i Auschwitz inledas vid en domstol i Detmold i västra Tyskland.