Kriget i Syrien

Annan oense med väst om Iran

Kofi Annan i möte med Bashar al-Assad några dagar efter massakern i Hula.

Foto: AP / Sana Kofi Annan i möte med Bashar al-Assad några dagar efter massakern i Hula.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Annans fredsplan

1. En syriskledd process för att möta det syriska folkets önskemål.

2. En FN-övervakad vapenvila som berör alla parter.

3. Alla parter ska säkra humanitär hjälp i alla stridsberörda områden. En två timmar lång "humanitär paus" per dag.

4. Myndigheterna ska snabbare och i större omfattning frisläppa slumpmässigt frihetsberövade personer.

5. Myndigheterna ska säkra rörelsefrihet i hela landet för jorunalister.

6. Myndigheterna ska respektera rätten att demonstrera fredligt och att organisera sig.

Syriensändebudet Kofi Annan vill att FN:s säkerhetsråd bildar en ny grupp tunga länder som ska försöka få stopp på våldet i Syrien. Men hans förslag att blanda in Iran i en sådan grupp möter protester från väst.

Syriensändebudet Kofi Annan vill att FN:s säkerhetsråd bildar en ny grupp tunga länder som ska försöka få stopp på våldet i Syrien. Men hans förslag att blanda in Iran i en sådan grupp möter protester från väst.

På onsdagen, samma dag som en ny massaker med minst 78 dödsoffer ska ha ägt rum i al-Qubair två mil nordväst om Hama, höll en grupp arab- och västländer som kallar sig Syriens vänner möte i Istanbul i Turkiet.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton sade på mötet att makten i Syrien bör överföras ”fullt ut” från Bashar al-Assads styre, och att man inrättar en tillfällig representativ regering och senare fria val. På väg till mötet hade hon sagt att omvärlden ”måste fortsätta att kapa regimens ekonomiska livlinor”.

Annons:

Frankrike planerar att arrangera ett nytt Syriens vänner-möte i Paris den 6 juli. Från ryskt håll kom förslaget att bjuda in Iran, men det avvisades omedelbart av såväl Frankrike och Storbritannien.

– Att ha med Iran skulle förmodligen göra mötet ogenomförbart, sade den brittiska utrikesministern William Hague enligt al-Jazira.

Även Hillary Clinton har tillbakavisat tanken på att involvera Iran i omvärldens gemensamma diplomatiska ansträngningar, skriver BBC. Iran är den syriska al-Assadregimens enda allierade stat i regionen, och landet är samtidigt inbegripet i en svårlöst tvist med väst om sitt kärnenergiprogram.

FN:s och Arabförbundets Syriensändebud Kofi Annan lanserade tidigare i vår en fredsplan i sex punkter. Den har inte fungerat på någon väsentlig punkt. Annan kommer på torsdagen att uppmana FN:s säkerhetsråd att skapa en ny kontaktgrupp med permanenta medlemmar ur säkerhetsrådet och ”nyckelaktörer” i regionen, bland dem Iran.

Frågan är hur han ska övertala västmakterna att ompröva sin motvilja mot att ha med iranierna. På fredag ska Kofi Annan träffa Hillary Clinton.

Det enda inslag i Annanplanen som fungerat i någon mån är utplacerandet av en grupp om 300 FN-observatörer. Den kritiseras dock för att inte arbeta tillräckligt förutsättningslöst.

En aktivist som al-Jazira talar med i Hama säger att oppositionella kontaktade FN-observatörerna efter massakern i al-Qubair och bad dem komma. Men det kunde de inte, enligt aktivisten.

Ännu finns inga oberoende bekräftelser på massakern i Qubair. Men det fanns det till en början inte heller på massakern i Hula för knappt två veckor sedan. Först några dagar efteråt kunde FN-observatörer lämna uppgifter som var samstämmiga med aktivisters.

Samtidigt kommer nya FN-uppskattningar av nödläget i Syrien. Minst en miljon människor är i behov av humanitär hjälp i landet. Matpriserna har stigit med mellan 30 och 60 procent det senaste året. FN:s livsmedelsprogram planerar att försöka nå ut till en halv miljon syrier med mathjälp under ju i månad.

Enligt oppositionsföreträdare i Qatar har syriska företagare i utlandet upprättat en stödfond på 300 miljoner dollar för den syriska oppositionen. Hälften av pengarna ska redan ha använts. En del har gått Fria syriska armén.

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

ebola_500234
Foto:AFP

 2 400 döda hittills. Obama: Vi är på väg att förlora kontrollen. 19  4 tweets  15 rekommendationer  0 rekommendationer

riksdagen500
Foto:TT, Lars Lindqvist

 Det gäller för nyval. Statsvetaren tveksam, men S står inför utmaningar. 75  9 tweets  66 rekommendationer  0 rekommendationer

billstrom244
Foto:Paul Hansen

 På Facebook. Både Fi och SD är extrema och måste bekämpas, skriver migrationsminister Billström (M). 754  40 tweets  712 rekommendationer  2 rekommendationer

 Nu börjar arbetet. Då kan det bli klart med statsministern. 5  0 tweets  5 rekommendationer  0 rekommendationer

 Sedan V fått kalla handen. Facken sluter upp bakom Löfven. 41  3 tweets  38 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Kaos hotar.” Tyska medier siar om svensk blockpolitik. 162  27 tweets  135 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 Misslyckad design. Colombianska cykellagets tävlingsdräkter har vållat en Twitterstorm. 66  7 tweets  59 rekommendationer  0 rekommendationer

cykeldrakt244
Skärmdump: Twitter
Annons:
malmo-6-500
Foto:AOP, AP

 Johan Esks: 13 år av kval och elände. På tisdagen var svensk fotboll tillbaka.

 ”Nu vet vi vad det handlar om.” Malmö FF föll efter sent avgörande.

 DN rapporterade direkt. Så var Malmös Champions League-debut. 1  0 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Uefa straffar Malmö. Upprepade förseelser kan ge stängd läktare. 7  3 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

 Efter i kamp om tredje plats. Så gick det i tisdagens övriga matcher i Champions League.

olympiakos-144
Foto:AP
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: