Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Australien avvärjer hot från IS

Foto: Saeed Khan/AFP

Extremiströrelsen Islamiska staten (IS) planerade ”demonstrationsmord” i Australien. Det säger premiärminister Tony Abbott sedan polisen genomfört landets hittills största antiterroroperation.

Över 800 poliser deltog i torsdagsmorgonens razzior i Sydney och Brisbane. Femton personer greps, varav en än så länge har delgivits misstankar om allvarliga terrorbrott. Aktionen var riktad mot en grupp som planerat slumpmässiga våldsdåd mot allmänheten, sade rikspolischef Andrew Colvin vid en presskonferens, enligt AFP.

Tv-kanalen ABC rapporterade att planerna involverade att gripa en slumpmässigt utvald australier som sedan skulle få halsen avskuren inför kameror, insvept i extremiströrelsens svarta fana.

Utan att gå in på detaljer sade Tony Abbott att Australien utsatts för en allvarlig risk. Torsdagens polisinsats kom efter underrättelseuppgifter om förestående terrordåd.

– Uppmaningarna, direkta uppmaningar, kom från en australier som uppenbarligen är rätt högt uppsatt inom Isil (ett annat namn på IS) till stödnätverk hemma i Australien att utföra demonstrationsmord här i landet, sade Abbott vid en presskonferens.

– De här människorna, tyvärr, hatar oss inte för det vi gör, utan de hatar oss för vilka vi är och hur vi lever, tillade premiärministern.

För en vecka sedan höjde Australien sin terrorberedskap till "hög", för första gången på ett decennium. Då hänvisades till oro kring personer som återvänt hem till Australien efter att ha deltagit i strider i Irak och Syrien. Australiens regering tror att upp till 60 australier har anslutit sig till jihadisterna i IS medan ytterligare ett 100-tal anses stödja extremiströrelsen hemifrån.

IS har tidigare offentliggjort videoklipp som visar hur två amerikanska journalister och en brittisk hjälparbetare mördas inför kamerorna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.