USA-valet 2012

Bara en storseger räcker för Romney

Massachusettsguvernören Mitt Romney väntas vinna dagens republikanska primärval i New Hampshire. Han får det betydligt tuffare i de kommande valen.

Foto: Brian Snyder / Reuters Massachusettsguvernören Mitt Romney väntas vinna dagens republikanska primärval i New Hampshire. Han får det betydligt tuffare i de kommande valen.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Omkring 325.000 republikaner och oberoende väntas delta i Republikanernas primärval i den lilla delstaten New Hampshire (1,2 miljoner invånare) i dag för att avgöra vem de vill se som Barack Obamas utmanare i presidentvalet 2012.

Även Demokraterna håller ett formell ett primärval, men där har partiet bara en kandidat: president Obama.

Enligt de senaste mätningarna (sammanvägda från flera opinionsinstitut av Real Clear Politics) är läget följande i New Hampshire (i procent):

38,5 – Mitt Romney, affärsman och moderat tidigare guvernör i Massachusetts.

19,8 – Ron Paul, libertarian (nyliberal isolationist) och kongressledamot från Texas.

11,5 – Rick Santorum, socialt konservativ ex-senator från Pennsylvania.

11,5 – Jon Huntsman, USA:s förre Kina-ambassadör och Utahs förre guvernör.

9,5 – Newt Gingrich, konservativ strateg och tidigare talman i representanthuset.

1,0 – Rick Perry, konservativ och frispråkig Texasguvernör.

Noteras bör att opinionsmätningar inför primärval inte alltid motsvarar de verkliga valresultaten. I Demokraternas primärval 2008 ledde Barack Obama mot Hillary Clinton, men hon vann valet i delstaten.

I den senaste nationella mätningen (för hela USA) från Gallup har Mitt Romney för första gången brutit ”25-procentsvallen” och ligger nu på 31 procent, före Rick Santorum på 18, Newt Gingrich på 16, Ron Paul på 13, Rick Perry på 6, och Jon Huntsman på 1.

"Manchester" In i det sista kampanjspurtade de republikanska kandidaterna inför det viktiga primärvalet i New Hampshire som genomförs i dag, tisdag. Den stora frågan är huruvida Mitt Romney ska hålla avståndet till sina fem utmanare och därmed gå stärkt till kommande primärvalsomgångar.

In i det sista kampanjspurtade de republikanska kandidaterna inför det viktiga primärvalet i New Hampshire som genomförs i dag, tisdag. Den stora frågan är huruvida Mitt Romney ska hålla avståndet till sina fem utmanare och därmed gå stärkt till kommande primärvalsomgångar.

Allt tyder på att Mitt Romney, som leder mycket stort i opinionsmätningarna, kommer att vinna detta första primärval i USA (Iowa i förra veckan var inte ett regelrätt val, utan ett intern nomineringsmöte för Republikanerna).

Det vore en sensation om inte exguvernören från grannstaten Massachusetts tog förstaplatsen, med tanke på hans traditionellt starka ställning i New Hampshire och hur stora resurser han har lagt ner på att kampanja här. Romneys klara ledning före den närmaste utmanaren, libertarianen Ron Paul, har krympt något mot slutet, men borde vara ointaglig.

Annons:

Ron Paul dök upp hastigt på Moe Joe’s Family Restaurant i Manchester på måndagsmorgonen för ett hastigt kampanjmöte. Intresset kring Ron Paul är intensivt, och vi var över hundra journalister och tv-fotografer – betydligt fler än nyfikna väljare – som trängdes kring den 76-årige kongressmannen från Texas.

Paul har nog aldrig varit hetare i sitt politiska liv än på ålderns höst, sedan han har trummat ihop en osannolik koalition av ultrakonservativa, nyliberala, etablissemangs-, regerings- och Wall Street-kritiska anhängare, ofta påtagligt unga. Få tror att det ska räcka ända fram till en nominering, men han har trots tredjeplatsen i Iowa (en missräkning) stärkt sin ställning avsevärt på senare tid och har möjlighet att ställa till med en mindre knall.

Ron Paul är inte ensam om att nafsa Romney i hasorna. Sensationen från Iowa, den familjekonservative förre senatorn Rick Santorum, gör också anspråk på andraplatsen i New Hampshire. Det gäller även före detta kongresstalmannen Newt Gingrich, som de senaste dygnen har avlossat flera giftiga angrepp på Romney. Temat för attackerna är Romneys bakgrund som chef för Bain Capital, ett riskkapitalbolag, som enligt Gingrich och andra kritiker plundrade företag och kastade ut de anställda på gatan.

Även Jon Huntsman, förre guvernören i Utah, som hoppade över nomineringsvalet i Iowa för att satsa allt på New Hampshire, hoppas på en sista chans på tisdagen. Går det illa är han av allt att döma slut som kandidat, för denna gång. Då kan han begrunda innebörden i New Hampshires delstatsmotto: ”Live free or die!” (lev fri eller dö). Huntsmans kandidatur, och möjligen någon annans, kan vara dödförklarad i kväll.

Mitt Romneys konkurrenter satsar på bokstavskombinationen ABR – ”Anybody but Romney”. Hans problem är fortfarande att en majoritet av de republikanska väljarna är skeptiska till honom. Han har dock turen att de konservativa hittills inte har kunnat samlas bakom en ”icke-Mitt”, utan splittrar sina röster mellan Paul, Santorum, Gingrich och i viss mån Rick Perry.

I New Hampshire måste Romney inte bara komma etta, utan helst också vinna övertygande. Som nordstatspolitiker har han inte samma försprång i de följande primärvalsstaterna, de mer konservativa och evangeliska sydstaterna South Carolina och Florida. Han behöver alltså en rejäl skjuts i New Hampshire för att få ”momentum” i fortsättningen.

– Vi behöver inte bara en seger i New Hampshire, vi behöver en jordskredsseger. Nästa steg är South Carolina, som Mitt Romney kommer att vinna, men låt oss göra det lite lättare för honom, sade Nikki Haley på måndagen.

Hon är republikansk guvernör i South Carolina. Hennes stöd för Romney anses vara tungt vägande, eftersom han saknar en naturlig bas i Södern.

Det är i South Carolina om elva dagar som det verkliga avgörandet väntas att ske. Sedan över 30 år har den som vunnit primärvalet i delstaten nominerats som Republikanernas kandidat i presidentvalet – till skillnad från nomineringsmötena i Iowa och primärvalet i New Hampshire, där träffbilden har varit betydligt sämre. Det är därför de flesta av kandidaterna har satsat minst lika mycket kraft på South Carolina som på New Hampshire.

Om Romney tar hem den första sydstaten den 21 januari ligger vägen öppen för en nominering relativt tidigt under vårvintern. De senaste siffrorna i South Carolina är oväntat lovande för mormonen Romney: enligt CNN/Time leder han där med 37 procent före Rick Santorum, som har 19 procent.

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

 DN/Ipsos. Fortsatt trögt för alliansen. Osäkra väljare Reinfeldts hopp. 260  31 tweets  229 rekommendationer  0 rekommendationer

 DN:s Ewa Stenberg. Regeringspartierna kan gynnas av hetare valdebatter

is144
Foto:AFP

 Säger sig ha fler journalister. Terrorgruppen har publicerat video på halshuggning. 67  15 tweets  52 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Kommer att dränka er i blod.” Terrorgruppen hotar USA. 33  3 tweets  30 rekommendationer  0 rekommendationer

 Herculesplanen på väg till Irak. Lastade med 170 tält och 850 filtar. 45  1 tweets  44 rekommendationer  0 rekommendationer

 "Det var värt det.” Många unga män lockas ut i strid mot IS. 332  5 tweets  327 rekommendationer  0 rekommendationer

irak_144102
Foto:Roger Turesson

 Fick besök av Bildt. Salem, 8 år: Han sa att han kan hjälpa oss 5  1 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

 DN i Irak. Carl Bildt: Yazidierna är utsatt för folkmordshot. 451  19 tweets  432 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
mp144
Foto:tt

 ”Skjuta pil i huvudet på folk.” MP plockar bort ungdomsspråkrör från valarbete efter uttalanden. 21  5 tweets  16 rekommendationer  0 rekommendationer

 DN Ledare. Hat är hat oavsett avsändare. 1473  196 tweets  1273 rekommendationer  4 rekommendationer

Annons:
Polis-biljakt-500
Foto:Henrik Montgomery/TT

 Skottlossning. Söker minst två rånare som skjutit mot polisbil.

 Sköt mot polisen. Slog till mot växlingskontor utanför Stockholm. 37  5 tweets  32 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: