Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Världen

”Belgien har haft dålig koll”

Peter Eriksson.
Peter Eriksson. Foto: Jonas Eriksson

I Bryssel finns på tisdagen flera svenska politiker och fackföreträdare på plats. Miljöpartiets EU-parlamentariker Peter Eriksson är kritisk till hur Belgien har hanterat terrorhotet innan explosionerna i den belgiska huvudstaden ägde rum. ”Belgien har haft dålig koll”, säger han.

Socialdemokraternas EU-parlamentariker Marita Ulvskog skulle precis ta emot en svensk fackdelegation i EU-parlamentet i Bryssel när nyheten om explosionerna kom.

– Jag står här och väntar på att de svenska företrädarna, som ska delta i Europafackets styrelsemöte, ska komma. Då får jag ett meddelande att det har smällt i Bryssels flygplats, säger Ulvskog när DN ringer upp, bara minuter efter att telegrammen om flygplatsexplosionerna kablats ut.

– Det känns ju väldigt obehagligt, konstaterar hon.

Ulvskog sitter i ett frukostmöte med de svenska fackrepresentanterna, där ibland TCO:s ordförande Eva Nordmark. De befinner sig i parlamentsbyggnaden i Bryssel, inte långt ifrån den tunnelbanestation där en tredje explosion äger rum. När DN ringer har hon fortfarande inte märkt någon skillnad gällande säkerhet i parlamentet.

– Den är hög sedan ett antal månader tillbaka, jag vet inte om detta innebär att säkerheten blir ännu högre, säger hon.

Enligt Jennie Zetterström, tf presschef på Unionen, är samtliga i den svenska fackdelegationen på plats i Bryssel oskadda. Bortsett från TCO:s ordförande Eva Nordmark befinner sig bland annat Peter Hellberg, förste vice ordförande i Unionen samt Tobias Baudin, förste vice ordförande i LO, i huvudstaden.

Peter Eriksson, Miljöpartiets EU-parlamentariker, kom för egen del hem från Bryssel till Sverige i går måndag. Han säger att han inte är överraskad över vad som skett under förmiddagen.

– Det har sedan händelserna i Paris varit en jakt på potentiella terrorister i Bryssel. Många av de här som har varit aktiva i Parisattentaten verkar ha haft en koppling till Belgien. Det har varit fullt med militärer och automatvapen på gatorna.

– Människor i Sverige upplever jag inte har tagit till sig att det här är en förändring som har skett. Det är inte bara flyktingströmmarna från kriget i Syrien som vi får, utan även mer direkta kopplingar.

Hur tycker du att säkerheten i Bryssel har varit?

– Det är svårt att avgöra men uppenbart har man försökt göra stora insatser. Men problemet med Belgien är att de har haft dålig koll på vilka människor som finns i landet. Det har funnits stora brister i polisorganisationen i Bryssel, det är 29 olika kommuner och de samarbetar inte så väldigt bra, säger Peter Eriksson.

– Men nu har man väl försökt göra en del för att skärpa upp det där, bland annat i samarbete med svenska polisen. Så det kan vara bättre nu, fortsätter han.