Terrordåden i Oslo och på Utøya

Breivik får stöd av påstått nätverk

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Ryska extremister ska ha skapat ett nätverk som ger sitt stöd till massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik. Det uppger Breiviks advokat Tord Jordet för tidningen Dagbladet. Nätverket ska arbeta med att översätta Breiviks manifest.

Ryska extremister ska ha skapat ett nätverk som ger sitt stöd till massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik. Det uppger Breiviks advokat Tord Jordet för tidningen Dagbladet. Nätverket ska arbeta med att översätta Breiviks manifest.

Uppgifterna om att ett ryskt nätverk skulle ha skapats som stöd till Breivik publiceras i dag av Oslotidningen Dagbladet. Några bevis för att det nätverk Breivik beskriver verkligen finns har ännu inte gått att få.

Klart är dock att Breivik får en strid ström av brev till cellen enligt Dagbladet. Många av dem kommer från människor som ger honom sitt stöd. Flera av dem ska ingå i det nätverk som Anders Behring Breivik ska försöka bygga upp från fängelset. Ett nätverk som Breivik gav sken utav att han själv var en del av redan under det första telefonsamtalet till polisen i samband med morden på Utøya:

Annons:

”Ja, god dag, mitt namn är kommendör Anders Behring Breivik i den norska antikommunistiska motståndsrörelsen”, sa han då den 22 juli förra året.

Med tanke på att samtliga brev som kommer till fängelset och de som Breivik själv får skriva gås igenom verkar det mindre sannolikt att massmördaren skulle ha möjlighet att knyta nya kontakter utan att polisen får kännedom om dem.

Dagbladet hänvisar också till en anteckning Anders Behring Breivik ska ha skrivit i sin cell i Ila-fängelset. Där ger han sitt moraliska stöd till den misstänkte serieskytten i Malmö, Peter Mangs, när denne ställs inför rätta.

Breivik har redan tidigare hyllat Peter Mangs och ytterligare några namngivna misstänkta mördare. Mangs, som misstänks för tre mord och 15 mordförsök, har av Breivik kallats för den ”kanske största motståndsmannen” i Skandinavien – efter honom själv.

En annan misstänkt mördare som hyllas av Breivik är den tyska nynazisten Beate Zschäpe:

”Jag arbetar med att få kontakt med både Peter och Beate för att ge dem mitt moraliska stöd i deras rättssaker. Jag kommer att applådera dem som nationella hjältar i Sverige och Tyskland och erbjuda dem tillgång till mitt nationalistiska revolutionära stödnätverk”, ska Breivik ha sagt enligt Dagbladet.

En av dem som gett sitt stöd till Breivik är amerikanen Kevin Fort, en 23-årig studerande vid ett katolskt college i Massachusetts. I en intervju med norska Verdens Gangs teveredaktion (här på Huffington Posts hemsida) sa Fort att Breiviks attack på Utøya ”visar en känsla av nationalism och moraliskt samvete”.

Fort har sedan fortsatt med att skriva brev till Breivik i fängelset och ska också ha fått svar från Breivik som då påstår att han har fått liknande brev från personer i tjugo länder som alla vill ge honom stöd, skriver sajten Hypervocal som också citerar Fort:

”Jag drömmer om att en dag få träffa Breivik eller att få tala med honom på telefon.”

Kevin Fort har sedan hans uttalanden blivit kända stängts av från skolan på "obestämd tid", skriver CBS Boston.

En annan av de få som offentligt har visat sitt stöd för Breivik och hans dåd är Roberta Moore, tidigare verksam i rasistiska och extremistiska English Defence League, som i ett Facebookinlägg återgivet på en EDL-kritisk hemsida kallade de ungdomar som Breivik mördade för "inte oskyldiga offer" och försvarade Breivik genom att skriva "bevisa för mig att Breivik är/var en extremist".

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

aulamedica500
Foto:TT

 THE-lista. Tre svenska lärosäten bland världens 100 högst ansedda.

hamrén-500
Foto:Bildbyrån

 Johan Esk: Förvandlingen är sensationell – han är i hysterisk form. 4  3 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Rosenberg: ”Även snedträffarna verkar gå in nu för tiden.”

 Superjämnt i Malmös grupp. Så gick övriga Champions League-matcher.

 Åge Hareide irriterad. ”Jag svarade bara på en fråga.”

 Ny miljonbonus för MFF. Så mycket är segern värd.

 Sverige eller Danmark? ”Jag får ta ställning till vilket om jag skulle få frågan”, säger Robin Olsen. 4  4 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

olsen-144
Foto:Bildbyrån

 Historisk Malmöseger. Vann hemma i Champions League. 16  4 tweets  12 rekommendationer  0 rekommendationer

 Halsti kan missa guldmatchen. ”Röntgen avgör om jag spelar.” 4  4 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

 Gripen supporter fritogs med våld. Angrep polis och väktare. 15  6 tweets  9 rekommendationer  0 rekommendationer

karnkraft500
Foto:Lars Lindqvist

 Om miljöpolitiken. Industrin reagerar med oro på MP och S besked. 174  48 tweets  126 rekommendationer  0 rekommendationer

 Med stöd av Sverigedemokraterna. ”Lyssnar de inte finns majoritet.” 529  71 tweets  458 rekommendationer  0 rekommendationer

bjorklund144
Foto:TT
mp_144102
Foto:Thomas Karlsson

 Olika besked om kärnkraft. Regeringen kommer inte stänga reaktorer. 207  11 tweets  185 rekommendationer  11 rekommendationer

 DN Ledare. Åsa Romson misslyckas i politikens marshmellowtest. 21  4 tweets  17 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 Enligt schwiezisk bank. Europas rikaste blir alltmer förmögna. Men inte överallt. 29  4 tweets  22 rekommendationer  3 rekommendationer

luxemburg244
Foto:AP
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: