Terrordåden i Oslo och på Utøya

Breivik får stöd av påstått nätverk

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Ryska extremister ska ha skapat ett nätverk som ger sitt stöd till massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik. Det uppger Breiviks advokat Tord Jordet för tidningen Dagbladet. Nätverket ska arbeta med att översätta Breiviks manifest.

Ryska extremister ska ha skapat ett nätverk som ger sitt stöd till massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik. Det uppger Breiviks advokat Tord Jordet för tidningen Dagbladet. Nätverket ska arbeta med att översätta Breiviks manifest.

Uppgifterna om att ett ryskt nätverk skulle ha skapats som stöd till Breivik publiceras i dag av Oslotidningen Dagbladet. Några bevis för att det nätverk Breivik beskriver verkligen finns har ännu inte gått att få.

Klart är dock att Breivik får en strid ström av brev till cellen enligt Dagbladet. Många av dem kommer från människor som ger honom sitt stöd. Flera av dem ska ingå i det nätverk som Anders Behring Breivik ska försöka bygga upp från fängelset. Ett nätverk som Breivik gav sken utav att han själv var en del av redan under det första telefonsamtalet till polisen i samband med morden på Utøya:

Annons:

”Ja, god dag, mitt namn är kommendör Anders Behring Breivik i den norska antikommunistiska motståndsrörelsen”, sa han då den 22 juli förra året.

Med tanke på att samtliga brev som kommer till fängelset och de som Breivik själv får skriva gås igenom verkar det mindre sannolikt att massmördaren skulle ha möjlighet att knyta nya kontakter utan att polisen får kännedom om dem.

Dagbladet hänvisar också till en anteckning Anders Behring Breivik ska ha skrivit i sin cell i Ila-fängelset. Där ger han sitt moraliska stöd till den misstänkte serieskytten i Malmö, Peter Mangs, när denne ställs inför rätta.

Breivik har redan tidigare hyllat Peter Mangs och ytterligare några namngivna misstänkta mördare. Mangs, som misstänks för tre mord och 15 mordförsök, har av Breivik kallats för den ”kanske största motståndsmannen” i Skandinavien – efter honom själv.

En annan misstänkt mördare som hyllas av Breivik är den tyska nynazisten Beate Zschäpe:

”Jag arbetar med att få kontakt med både Peter och Beate för att ge dem mitt moraliska stöd i deras rättssaker. Jag kommer att applådera dem som nationella hjältar i Sverige och Tyskland och erbjuda dem tillgång till mitt nationalistiska revolutionära stödnätverk”, ska Breivik ha sagt enligt Dagbladet.

En av dem som gett sitt stöd till Breivik är amerikanen Kevin Fort, en 23-årig studerande vid ett katolskt college i Massachusetts. I en intervju med norska Verdens Gangs teveredaktion (här på Huffington Posts hemsida) sa Fort att Breiviks attack på Utøya ”visar en känsla av nationalism och moraliskt samvete”.

Fort har sedan fortsatt med att skriva brev till Breivik i fängelset och ska också ha fått svar från Breivik som då påstår att han har fått liknande brev från personer i tjugo länder som alla vill ge honom stöd, skriver sajten Hypervocal som också citerar Fort:

”Jag drömmer om att en dag få träffa Breivik eller att få tala med honom på telefon.”

Kevin Fort har sedan hans uttalanden blivit kända stängts av från skolan på "obestämd tid", skriver CBS Boston.

En annan av de få som offentligt har visat sitt stöd för Breivik och hans dåd är Roberta Moore, tidigare verksam i rasistiska och extremistiska English Defence League, som i ett Facebookinlägg återgivet på en EDL-kritisk hemsida kallade de ungdomar som Breivik mördade för "inte oskyldiga offer" och försvarade Breivik genom att skriva "bevisa för mig att Breivik är/var en extremist".

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

 Inom Kriminalvården. MIljonmutor när nya anstalter skulle byggas.

SManifestPUFF500
Foto:TT

 S valmanifest. Vill höja barnbidrag och sänka pensionärsskatt. 8  1 tweets  7 rekommendationer  0 rekommendationer

 Socialdemokraternas valmanifest. På DN Debatt. 1062  114 tweets  945 rekommendationer  3 rekommendationer

 ”Skattehöjningar som slår mot jobb och hushåll.” Borg kritisk. 6  2 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

 Gör DN Valfrågekollen. Jämför partiernas åsikter med dina egna. 434  24 tweets  408 rekommendationer  2 rekommendationer

Annons:

 Kund kontaktade polisen. Svampen kan orsaka kraftig magsjuka och hallucinationer. 250  13 tweets  237 rekommendationer  0 rekommendationer

brunflugsvamp144
Foto:Maja Dolk

 ”Mat-Niklas” avslöjade matfusk. Torghandlarnas sparris inte svensk. 4448  51 tweets  4385 rekommendationer  12 rekommendationer

Annons:
IS-500
Foto:AP

 Amnesty: Lantliga områden har förvandlats till bloddränkta dödens fält. 29  2 tweets  27 rekommendationer  0 rekommendationer

 Besked till Barroso: Svar på hotet om skärpta sanktioner från EU. 214  24 tweets  189 rekommendationer  1 rekommendationer

Vladimir-Putin-144
Foto:AP

 Nato skapar ny insatsstyrka. Som svar på krisen i Ukraina. 5  1 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

 Ryska soldatmödrar: Uppåt 8.000 ryska soldater i Ukraina. 61  24 tweets  37 rekommendationer  0 rekommendationer

 USA-krav på vapenstöd. För att bekämpa Ryssland. 17  4 tweets  12 rekommendationer  1 rekommendationer

premium  Lärare och elever hugger i. Rustar bombad skola.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: