Världen

Brysselpolisens radio havererade – tvingades använda Whatsapp

Foto: Patrick Sison/AP

Den belgiska polisens kommunikationssystem Astrid uppges ha havererat mitt under de blodiga attackerna i Bryssel. Poliser tvingades använda Whatsapp för att kommunicera med varandra, rapporterar flera medier.

Efter explosionerna på flygplatsen Zaventem ska kommunikationssystemet Astrid ha legat nere i flera timmar, skriver det statliga tv- och radiobolaget RTBF på sin hemsida.

Personal fick i stället använda sig av Facebook-ägda meddelandetjänsten Whatsapp för att kommunicera, vilket ska ha försvårat polisiära insatser och räddningsaktioner.

– Mobilnätet låg också nere. Utan appen hade vi inte kunnat kommunicera alls, säger en polis till tidningen Gazet van Antwerpen.

Chefen för den federala polisen, Catherine de Bolle, har nu begärt en utredning av kommunikationssystemets stabilitet, rapporterar RTBF.

Foto: Martin Meissner/AP

Foto: Martin Meissner/AP.

Även den svenska polisens radiosystem, Rakel, har drabbats av störningar. I början av februari ledde ett underhållsarbete till att systemet havererade hos myndigheter i västra Sverige.

– Vi får använda mobiltelefoner och det gamla analoga systemet i reserv, sade Jan Carlsson, stabschef vid räddningstjänsten i Storgöteborg, till TT vid tillfället.

Rakel har även kritiserats för höga strålvärden och för att störa ut polisens alkotestutrustning.