Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Danmark hårdast drabbat i förhållande till folkmängd

Sverige ligger nu nästan i mitten av listan över de Isaf-länder som drabbats av dödsfall i Afghanistan. Men Danmark och Estland har drabbats betydligt hårdare i förhållande till folkmängd.

Dödstalen bland trupperna inom den Natoledda insatsen Isaf i Afghanistan har ökat stadigt sedan 2004, visar sammanställningen på icasualties.org (Iraq Coalition Casualty Count), som räknar dödsfall bland utländska soldater i Irak och Afghanistan.

Den kraftigaste ökningen har ägt rum efter 2008, ungefär samtidigt som kriget i Irak började visa tecken på att avta. 2004 dödades 60 utländska soldater, förra året var antalet 521, och i år har till och med lördagen 592 Isaf-soldater dödats.

Sammanlagt handlar det om 2.162 utländska dödsoffer sedan kriget började 2001.

Hälften av de 28 länder som registrerat dödliga förluster i Afghanistan har fler fall än Sverige.

Danmark och Estland är de länder som drabbats hårdast i förhållande till sin folkmängd. För Danmarks del handlar det hittills om 37 dödsoffer, vilket innebär 6,7 per miljon invånare. Estland motsvarande siffra är 6,2 (åtta dödsfall).

Bland de övriga baltiska och nordiska länderna ser det ut som följer: Norge nio dödsoffer, Finland ett, Lettland tre och Litauen ett.

Också om man sätter dödssiffran i relation till hur många soldater man har på plats i Afghanistan framstår Danmark och Estland som särskilt utsatta med ett dödsfall per 20 soldater i kontingenten. Men med det måttet är Nederländerna värst drabbat med en stupad per 16, följt av Kanada med en per 19. För USA:s del går det en död på 58 soldater och för Sveriges del en på 106.

I absoluta tal ligger USA klart högst med 1.342 dödsoffer, följt av Storbritannien med 340. Per miljon invånare motsvarar det 4,3 respektive 5,5

En majoritet av förlusterna beror på attentat med hemmagjorda vägbomber, så kallade IED (Improvised Explosive Device). Den här andelen har också ökat. Fram till 2007 var IED orsak till mindre än hälften av dödsfallen, men de senaste två åren har de stått för ungefär 60 procent av förlusterna, enligt icasualties.org.

Hur hårt ett land drabbas beror till stor del på var i Afghanistan det har sina soldater stationerade. I svenskarnas nordliga region kring Mazar-i-Sharif anses läget vara relativt stabilt.

Danmarks kontingent är stationerad i Helmandprovinsen i söder, en av de oroligaste delarna av landet. I Helmand och Kandahar finns även britter, holländare och kanadensare, som också har lidit stora förluster.

Allra mest utsatta är afghanerna själva. Till och med juni 2010 beräknas kriget ha krävt nästan 7.000 civila dödsoffer i landet, enligt The Guardian. Hälften av de nära 1.300 dödsfallen första halvåret i år skedde i söder, medan de provinser där svenskarna är stationerade stod för runt tre procent.

Dödsfall per land

USA 1.342

Storbritannien 340

Kanada 152

Frankrike 50

Tyskland 45

Danmark 37

Italien 33

Spanien 30

Nederländerna 24

Polen 22

Australien 21

Rumänien 17

Norge 9

Estland 8

Sverige 5

Georgien 5

Ungern 4

Tjeckien 3

Lettland 3

Turkiet 2

Portugal 2

Nato 2

Belgien 1

Finland 1

Jordanien 1

Litauen 1

Nya Zeeland 1

Sydkorea 1

Totalt 2.162

Källa: icasualties.org

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.