Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Dödssiffran stiger efter ”Sandy”

Att orkanen ”Sandy” var en storm utöver det vanliga när den slog till mot USA:s östkust blir allt tydligare. På fredagen steg antalet döda till 102 människor, och myndigheterna befarar att siffran kommer att fortsätta stiga.

Minst 102 personer bekräftas nu ha omkommit i USA, 41 enbart i New York, och flera saknas fortfarande, rapporterar BBC. Det gör att dödssiffran i USA överstiger den i Karibien, där minst 70 personer omkom i ”Sandys” framfart.

Myndigheterna befarar att dödssiffran kommer att fortsätta stiga i takt med att man letar igenom översvämningsdrabbade områden. Hälften av alla dödsfall i New York inträffade på Staten Island, och farhågorna är stora för att man kommer att hitta fler omkomna bland rasmassorna där.

På torsdagen hade antalet elkunder utan ström minskat till 4,5 miljoner i 12 delstater. I New York kämpade man med att få tillbaka strömmen till 500.000 människor, men borgmästaren Michael Bloomberg varnade för att det kommer att dröja.

– Att få tillbaka strömmen kommer att ta lång tid, sade han, enligt CNN.

Ett lokalt elbolag menar att det kan ta flera veckor innan strömmen är tillbaka. Bristen på el har gjort att folk känner sig rädda, säger Wolfgang Ban, som driver en restaurang i området Alphabet City i New York, till Reuters.

– Folk känner sig säkra på dagen, men så fort solen går ner blir alla extremt rädda. Det faktum att Guardian Angels är ute på gatorna och försöker återställa lag och ordning visar att situationen är utom kontroll på nedre Manhattan, säger han och hänvisar till en lokal frivilligorganisation som jobbar för att motverka brott.

New Yorks tunnelbana öppnade för trafik igen på torsdagen, om än begränsat. Fyra av sju tunnlar under floden East River är fortfarande översvämmade, och buss eller bil är de huvudsakliga transportmedlen för att ta sig in till staden. Resenärer får dock räkna med långa köer, så pass långa att det har utbrutit slagsmål, rapporterar BBC.

New Yorks guvernör Andrew Cuomo har beordrat USA:s nationalgarde att dela ut matransoner till de orkandrabbade. Hjälparbetare ska prioritera gamla och fattiga, speciellt de som bor i höghus.

Även i Hoboken i New Jersey hjälper nationalgardet till med att undsätta stormoffren. Där är cirka 20.000 människor fortfarande strandade i sina översvämmade hem och väntar på matransoner. En frustrerad Hobokenbo ska på torsdagen ha tagit en upplåsbar madrass och paddlat till stadshuset för att få reda på varför några förnödenheter ännu inte kommit, rapporterar BBC.

Samtidigt som USA:s östkust kämpar med återuppbyggnaden efter ”Sandy” meddelar nu den amerikanska väderlekstjänsten att ytterligare ett oväder kommer att dra in över de nordöstra delarna av landet i nästa vecka. Det ovädret kommer dock enligt prognosen att vara betydligt svagare än ”Sandy”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.