Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Egypten väljer president med oklar makt

Bokmärk artikel
En kvinna visar upp sitt bläckfärgade finger efter att ha röstat i en vallokal i Kairo.

Foto: Nasser Nasser / AP En kvinna visar upp sitt bläckfärgade finger efter att ha röstat i en vallokal i Kairo.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

På lördagen och söndagen väljer egyptierna president i det mest förvirrade politiska läget sedan diktatorn Mubarak tvingades bort. Ingen vet ännu hur stor makt statschefen ska få, och parlamentet är upplöst.

På lördagen och söndagen väljer egyptierna president i det mest förvirrade politiska läget sedan diktatorn Mubarak tvingades bort. Ingen vet ännu hur stor makt statschefen ska få, och parlamentet är upplöst.

På lördagsmorgonen öppnade vallokalerna i 85-miljonerslandet Egypten, den arabiska vårens hjärtland. Egyptierna väljer för första gången någonsin statschef i demokratisk ordning. Valet står mellan islamistiska Muslimska brödraskapets man Mohammad Mursi och den störtade diktatorn Mubaraks sista premiärminister Ahmed Shafiq.

Islamisten Mursi fick aningen fler röster i den första valomgången i maj. I de sista kampanjinsatserna i veckan framställde sig Mursi som revolutionens man, medan Shafiq lovade stabilitet.

Annons:

Valet av landets högsta ledare är det mest symboltyngda inslaget i processen mot egyptisk demokrati. Ledande revolutionärer var tidigt upprörda över att presidentvalet skulle dröja så länge.

Men på måndag, efter valet, kommer Egypten att befinna sig i det märkliga läget att en folkvald president strängt taget är landets enda formella demokratiska uttryck. Men väljarna vet inte hur stor makt den nya statschef de lägger sin röst på kommer att ha.

Landet har ännu inte fått en ny grundlag efter Hosni Mubarak, och efter några kontroversiella beslut av författningsdomstolen i torsdags finns heller inget parlament.

Domstolen hävdade att parlamentsvalet i vintras inte hade utlysts i enlighet med grundlagen och upplöste därför den islamistdominerade församlingen. Domarna ogiltigförklarade också den grupp som nyss utsetts till att mejsla fram en ny grundlag.

Samtidigt klargjorde författningsdomstolen att Ahmed Shafiq får kandidera, något som ifrågasatts, eftersom parlamentet tidigare i år antog en lag som skulle hindra representanter från den gamla regimen att ställa upp. Även den lagen underkändes alltså.

Besluten är inget mindre än en ”mjuk statskupp”, rasar framstående oppositionspolitiker. Krav har rests på att bojkotta valet. Även det islamistiska Muslimska brödraskapet upprörs över författningsdomstolens agerande men uppmanar i stället sina anhängare att protestera vid valurnan.

Annons:

Oppositionsledaren Mohamed ElBaradei, mångårig chef för FN:s atomenergiorgan, säger så här till brittiska Guardian:

– Vi är i en fullständig röra, en förvirrad process som inte lett oss någonvart utom dit där vi var för 18 månader sedan.

ElBaradei drog sig ur presidentkampanjen före den första valomgången i maj i protest mot att det styrande militärrådet fortsätter att slå ned demonstrationer med våld. Han menar att den nya presidenten, oavsett om det blir 70-årige Shafiq eller 60-årige Mursi, blir landets nya ”kejsare” med både lagstiftande och verkställande makt.

Egyptenexperten och al-Jazirakorrespondenten Michael Hanna anser att militären nu på många sätt har mer makt än den haft någon gång sedan Nassers maktövertagande på 1950-talet.

Åter sjuder den revolutionära grytan, men protesttröttheten är stor, och allt fler egyptier vill bara återfå stabilitet och lugn – och ekonomisk tillväxt. Den utdragna politiska osäkerheten har varit förödande för näringslivet i landet.

På fredagskvällen ledde en av de presidentkandidater som förlorade i första omgången, Abdel Munim al-Futuh, en protestmarsch genom Kairos centrum och fram till Tahrirtorget. ”Den gamla regimen är inte borta”, förklarade al-Futuh för demonstranterna. Men den skara som anslutit var blygsam i jämförelse med revoltens dagar vårvintern 2011.

Kommentarer (1)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

 Misstänkt mordförsök i Nacka. Bilar kontrolleras och helikopter på plats.

 Tre anfall på kort tid. Kvinna på hundpromenad blev första offret.

Annons:
alice-1000
Foto:Jonas Lindstedt

DN har följt en av vår tids mest kontroversiella debattörer.  Alice Teodorescu. 1174  0 tweets  1170 rekommendationer  4 rekommendationer

 Sjätte massgraven i irakiska staden. Tros innehålla över 120 offer för terrorgruppen IS.

sinjar288
Foto:AP
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: