Egypten väljer president med oklar makt

En kvinna visar upp sitt bläckfärgade finger efter att ha röstat i en vallokal i Kairo.

Foto: Nasser Nasser / AP En kvinna visar upp sitt bläckfärgade finger efter att ha röstat i en vallokal i Kairo.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

På lördagen och söndagen väljer egyptierna president i det mest förvirrade politiska läget sedan diktatorn Mubarak tvingades bort. Ingen vet ännu hur stor makt statschefen ska få, och parlamentet är upplöst.

På lördagen och söndagen väljer egyptierna president i det mest förvirrade politiska läget sedan diktatorn Mubarak tvingades bort. Ingen vet ännu hur stor makt statschefen ska få, och parlamentet är upplöst.

På lördagsmorgonen öppnade vallokalerna i 85-miljonerslandet Egypten, den arabiska vårens hjärtland. Egyptierna väljer för första gången någonsin statschef i demokratisk ordning. Valet står mellan islamistiska Muslimska brödraskapets man Mohammad Mursi och den störtade diktatorn Mubaraks sista premiärminister Ahmed Shafiq.

Islamisten Mursi fick aningen fler röster i den första valomgången i maj. I de sista kampanjinsatserna i veckan framställde sig Mursi som revolutionens man, medan Shafiq lovade stabilitet.

Annons:

Valet av landets högsta ledare är det mest symboltyngda inslaget i processen mot egyptisk demokrati. Ledande revolutionärer var tidigt upprörda över att presidentvalet skulle dröja så länge.

Men på måndag, efter valet, kommer Egypten att befinna sig i det märkliga läget att en folkvald president strängt taget är landets enda formella demokratiska uttryck. Men väljarna vet inte hur stor makt den nya statschef de lägger sin röst på kommer att ha.

Landet har ännu inte fått en ny grundlag efter Hosni Mubarak, och efter några kontroversiella beslut av författningsdomstolen i torsdags finns heller inget parlament.

Domstolen hävdade att parlamentsvalet i vintras inte hade utlysts i enlighet med grundlagen och upplöste därför den islamistdominerade församlingen. Domarna ogiltigförklarade också den grupp som nyss utsetts till att mejsla fram en ny grundlag.

Samtidigt klargjorde författningsdomstolen att Ahmed Shafiq får kandidera, något som ifrågasatts, eftersom parlamentet tidigare i år antog en lag som skulle hindra representanter från den gamla regimen att ställa upp. Även den lagen underkändes alltså.

Besluten är inget mindre än en ”mjuk statskupp”, rasar framstående oppositionspolitiker. Krav har rests på att bojkotta valet. Även det islamistiska Muslimska brödraskapet upprörs över författningsdomstolens agerande men uppmanar i stället sina anhängare att protestera vid valurnan.

Oppositionsledaren Mohamed ElBaradei, mångårig chef för FN:s atomenergiorgan, säger så här till brittiska Guardian:

– Vi är i en fullständig röra, en förvirrad process som inte lett oss någonvart utom dit där vi var för 18 månader sedan.

ElBaradei drog sig ur presidentkampanjen före den första valomgången i maj i protest mot att det styrande militärrådet fortsätter att slå ned demonstrationer med våld. Han menar att den nya presidenten, oavsett om det blir 70-årige Shafiq eller 60-årige Mursi, blir landets nya ”kejsare” med både lagstiftande och verkställande makt.

Egyptenexperten och al-Jazirakorrespondenten Michael Hanna anser att militären nu på många sätt har mer makt än den haft någon gång sedan Nassers maktövertagande på 1950-talet.

Åter sjuder den revolutionära grytan, men protesttröttheten är stor, och allt fler egyptier vill bara återfå stabilitet och lugn – och ekonomisk tillväxt. Den utdragna politiska osäkerheten har varit förödande för näringslivet i landet.

På fredagskvällen ledde en av de presidentkandidater som förlorade i första omgången, Abdel Munim al-Futuh, en protestmarsch genom Kairos centrum och fram till Tahrirtorget. ”Den gamla regimen är inte borta”, förklarade al-Futuh för demonstranterna. Men den skara som anslutit var blygsam i jämförelse med revoltens dagar vårvintern 2011.

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

eboladallas2-500
Foto:AP, All Over Press

 Skickades hem från sjukhuset. Bedömde att han hade ofarlig infektion.

 Så sprids smittan mellan människor. Viruset kan överleva flera dagar utanför kroppen. 104  12 tweets  92 rekommendationer  0 rekommendationer

handslag244
Foto:AFP

 Svensk studie. Kvinnor som är stresskänsliga och lättirriterade löper ökad risk att drabbas.

stress_144102
Foto:Alamy
aulamedica500
Foto:TT

 THE-lista. Tre svenska lärosäten bland världens 100 högst ansedda.

Annons:

 Man i 80-årsåldern sökte hjälp. Fick allergitabletter och salva.

hamrén-500
Foto:Bildbyrån

 Johan Esk: Förvandlingen är sensationell – han är i hysterisk form. 4  3 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Rosenberg: ”Även snedträffarna verkar gå in nu för tiden.”

 Superjämnt i Malmös grupp. Så gick övriga Champions League-matcher.

 Åge Hareide irriterad. ”Jag svarade bara på en fråga.”

 Ny miljonbonus för MFF. Så mycket är segern värd.

 Sverige eller Danmark? ”Jag får ta ställning till vilket om jag skulle få frågan”, säger Robin Olsen. 4  4 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

olsen-144
Foto:Bildbyrån

 Historisk Malmöseger. Vann hemma i Champions League. 16  4 tweets  12 rekommendationer  0 rekommendationer

 Halsti kan missa guldmatchen. ”Röntgen avgör om jag spelar.” 4  4 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

 Gripen supporter fritogs med våld. Angrep polis och väktare. 15  6 tweets  9 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: