Världen

Erik Ohlsson: ”Avtalet är dåliga nyheter för Irans främsta rival”

John Kerry i samtal med Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif.
John Kerry i samtal med Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif. Foto: AP

På lördagen stod det klart att Iran har uppfyllt sin del av kärnenergiavtalet. DN:s Mellanösternkorrespondent Erik Ohlsson svarar på tre frågor om vad detta får för effekt.

Hur påverkas maktbalansen i världspolitiken av Iranavtalet?

– Att USA (och EU) närmar sig Iran är dåliga nyheter för Irans främsta rival i regionen, Saudiarabien. Avtalet innebär dock inte något fullständigt ”töväder” med väst. Man bör komma ihåg att Iran fortfarande göder världens just nu blodigaste konflikt, inbördeskriget i Syrien, genom militärt och ekonomiskt stöd till den syriske presidenten Bashar al-Assad och till den shiamuslimska Hizbollahmilisen som krigar i Syrien. Iran backar ju också upp huthirebellerna i det snabbt eskalerande inbördeskriget i Jemen. I bägge dessa konflikter står Iran och västmakterna på varsin sida.

Vad betyder USA:s och EU:s hävda sanktioner i praktiken för Iran?

– För den vanlige iraniern är detta mycket välkommet eftersom medborgarna drabbats mycket hårt att av sanktionspolitiken. Den iranska ekonomin är rutten: inflationen är skyhög, arbetslösheten omfattande och priserna på basvaror stiger ständigt. Nu räknar förstås iranierna med att inflödet av kapital till deras land ska normalisera tillvaron.

Hur påverkar Irans möjligheter att utöka sin oljeproduktion övriga oljeproducenter i området?

– Iran sitter på världens fjärde största oljereserver och kan nu fördubbla sin oljeexport. Det är bra för landet, men bidrar samtidigt till att världsmarknadspriset på olja, som nu ligger på sensationellt låga 29 dollar fatet, kommer att fortsätta sjunka. De styrande är medvetna om att de inte kan lita alltför mycket på oljeinkomsterna utan måste hitta andra exportintäkter också.