Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Himmelska fridens torg - 20 år efteråt

Exilkines i Sverige lurade regimen

Bokmärk artikel
Bild 1 av 2
Foto: Foto: AP
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kinas internetcensur är massiv inför årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg. Men svenske exilkinesen Maiping Chen överlistade regimen, som blockerat bloggar och stängt de sociala medierna Twitter och Flickr.

Kinas internetcensur är massiv inför årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg. Men svenske exilkinesen Maiping Chen överlistade regimen, som blockerat bloggar och stängt de sociala medierna Twitter och Flickr.

Den kinesiska censurens nät har vävts tätt. Men det finns maskor. Exilkinesen Maiping Chen, internationell sekreterare i svenska PEN, steg upp tidigt på onsdagsmorgonen och gick in på en hemsida för studenter vid ett universitet i Shanghai.

– Jag lade ut en essä om den mexikanske nobelpristagaren Octavio Paz. Den handlar även om massakern på studenter i Mexico City 1968, som Paz protesterade emot. Det gick bra, senast jag kollade var den kvar. Många som läser den i Kina förstår nog vad jag egentligen syftar på, säger Maiping och skrattar nöjt.

Annons:

Av kommentarerna på sajten att döma har han rätt. Den första reagerar förvånat över att myndigheterna i Mexiko 25 år senare reste ett minnesmärke över de människor regeringen dödade – ”det betyder ju att de erkänner att de gjorde fel”.

Nästföljande kommentar konstaterar bistert ”men så skulle de inte kunna göra här” återger Maiping. Men i samma andetag ber han DN att vänta en stund med att redogöra för hans lilla experiment ”så att texten kan vara kvar någon dag”.

– Poliserna är kanske för dumma för att förstå. Men ambassaden i Sverige bevakar vad svenska medier skriver om Kina och kan varna dem. Fast du kan skriva i eftermiddag, då börjar det bli kväll och natt i Peking och då kanske de inte jobbar längre.

Sent på torsdagseftermiddagen, på 20-årsdagen av dramat, fanns artikeln fortfarande att läsa tillsammans med ett 20-tal kommentarer på den kinesiska webbsajten.

Studentupproret i Mexiko 1968 är dubbelt aktuellt eftersom det skedde när Mexico City det året var värd för de olympiska spelen – som Kina också arrangerade förra året trots landets brott mot de mänskliga rättigheterna.

Octavio Paz var ambassadör och avgick i protest mot sin regerings sätt att hantera revolten. Han fick 1990 nobelpriset i litteratur, bland annat för sin ”humanistiska integritet” – ett begrepp som senare ströks i kinesisk nyhetsförmedling.

Annons:

Att öppet och utan avancerade omskrivningar diskutera händelserna i Kina 1989 på nätet är omöjligt enligt Maiping.

Han levde i Norge när bilder från massakern i Peking kablades ut över världen. I Oslo hade Maiping Chen startat en oppositionell tidning - och när han 1990 inte fick resa till Kina bosatte han sig i Sverige med sin svenska hustru.

Maiping Chen berättar att flera av hans vänner i Kina den senaste tiden haft stora svårigheter att kommunicera med bland annat MSN och andra sociala nätverk.

Trots det har Maiping - via olika kanaler - lyckats få flera positiva omdömen på sin text inifrån Kina.

Nätcensuren i Kina är hård sedan tidigare. Exempelvis är alla referenser till dödandet av studenter på Himmelska fridens torg 1989 bortfiltrerade på sökmotorer.

Med över 300 miljoner internetanvändare är Kina en livfull digital kultur. Men samtidigt har landet världens mest avancerade censursystem – som blockerar sajter, filtrerar sökmotorer, raderar innehåll och övervakar e-post.

Dessutom görs mängder av intrång på dissidenters datorer i Kina och världen över. Attackerna misstänks vara sanktionerade av staten.

Eftersom den kinesiska pressen är hårt kontrollerad avslöjar ofta bloggare nyheter och sprider känslig information. Men regimen är inte overksam – utan jagar och fängslar regelbundet nätaktivister. Minst 24 bloggare är i dag frihetsberövade.

Inför 20-årsdagen av massakern har flera sociala medier blockerats. Men nätilskan över vad som på Twitter, en sajt för mikrobloggar, kommit att kallas GFW – Great Fire Wall – växer. Namnet är en tydlig blinkning till den kinesiska muren – byggd under kejsartiden för att motstå barbarinvasioner.

Upprörda kinesiska mikrobloggare etiketterar sina inlägg med FuckGFW (ung. fan ta GFW) eller CaoGFW (den kinesiska översättningen). Även opolitiska twittrare ondgör sig över att ett socialt redskap de använder dagligen begränsas.

”Det här [etiketterna] speglar ganska väl vad folk tycker om den senaste dumheten från inga andra än censorerna själva”, skriver Pekingbaserade twittraren David Feng i ett mejl som publicerats på journalisten Rebecca MacKinnors blogg.

Kommentarer (0)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

hollandeputin
Foto:AFP

 ”Vår fiende är IS.” Ryssland säger att de är redo att stödja andra grupper. 18  0 tweets  18 rekommendationer  0 rekommendationer

 Putin: ”Driver oss in i återvändsgränd.” Ordkrig efter nedskjutning. 14  0 tweets  11 rekommendationer  3 rekommendationer

flyg288
Foto:AP

  Ska stödja Frankrike i kampen mot IS. Planen ska användas för spaning. 17  0 tweets  17 rekommendationer  0 rekommendationer

 Höjdes förra veckan. Bryssel sänker hotnivån från ”mycket allvarlig”.

 Moské avspärrad i Berlin. Terrortillslag i Tyskland och Marocko. 2  0 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

bocken1000
Foto:TT

 Har brunnit, blivit överkörd, kollapsat. Statistiken talar emot Gävlebocken. 8  0 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
sinthu288
Foto:Privat

 Åklagaren: Råder sekretess. Utredning återupptas efter SR:s granskning. 121  0 tweets  121 rekommendationer  0 rekommendationer

trump488
Foto:Reuters

 ”Ni skulle se den stackars killen.” Presidentkandidaten gjorde sig löjlig över reporter. 19  0 tweets  19 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: