Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Faran med ”Sandy” är långt ifrån över

Atlantic City, New Jersey, var en av städerna som drabbades värst när ”Sandy” nådde land.
Atlantic City, New Jersey, var en av städerna som drabbades värst när ”Sandy” nådde land. Foto: Dann Cuellar / AP
”Sandy” är inte längre en orkan. Men förstörelsen har bara börjat. ”Den kommer att påverka hela regionen till slutet av veckan”, säger Kevin Roth, meteorolog på The Weather Channel.

I samband med att ”Sandy” nådde land försvann klassificeringen som tropisk cyklon och därmed benämns ovädret inte längre heller som en orkan.

Men det innebär inte att det värsta nödvändigtvis är över. Ovädret väntas fortsätta i flera dagar och påverka 60 miljoner människor i 23 delstater – var femte amerikan.

– Även om ”Sandys” mittpunkt har nått land så kommer den fortfarande att påverka hela regionen ända till veckoslutet, säger Kevin Roth, meteorolog på The Weather Channel till vädersajten.

Uppseendeväckande är den mängd snö som ”Sandy” producerat i takt med att ovädret träffat fast mark. Sydvästra Pennsylvania, östra delarna av West Virginia samt västra Virginia hade redan tidigt på tisdagsmorgonen drabbats av tungt snöfall och snöstormar som bland annat riskerar att få tak på byggnader att rasa in. I staden Davis i West Virginia hade nära en halvmeter snö fallit klockan 9 svensk tid.

– Det kan komma ytterligare 1–2 fot (30–60 centimeter) snö i områdena, säger Kevin Roth.

Han säger vidare att kraftiga vindar – 10-20 meter per sekund och kastvindar på upp 30 meter per sekund – kommer att hålla i sig genom hela tisdagen.

– Vindstyrkan kommer successivt att minska från och med tisdag kväll men det kommer att vara blåsigt ända till slutet av veckan.

På tisdagsmorgonen hade över sju miljoner hushåll förlorat elektriciteten, men den siffran kan enligt CNN bli betydligt större. Det ihållande ovädret kommer enligt The Weather Channel dessutom leda till att det tar betydligt längre tid än vanligt att återfå strömmen.

En hel del regn väntas i delstaterna New York, Pennsylvania, Delaware, Maryland, Virginia, New Jersey samt New England-regionen. Men det största hotet är fortsatt översvämningar och en ny flodvåg spåddes dra in mot land under tisdagsförmiddagen.

– Extrema översvämningar längs kusten fortsätter från norra New Jersey till New England i takt med att vindar fortsätter att piska upp havsvattnet på land, säger Kevin Roth.

Minst 67 människor har redan dött i Karibien, de allra flesta i Haiti, under ”Sandys” färd norrut. I USA och Kanada har minst 14 personer mist livet så här långt och de materiella skadorna väntas bli enorma.

Enligt nyhetsbyrån AP beräknas skadorna kosta runt 20 miljarder dollar (runt 134 miljarder kronor) vilket skulle innebära att ”Sandy” blir en av de tio mest destruktiva orkanerna i USA:s historia.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.