Mitt DN
välkommen
Vill du göra adressändring, göra upperhåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Fler ska få servera dödligt giftig fisk

Bokmärk artikel
Blåsfiskar i ett akvarium på en restaurang i Osaka, Japan.

Foto: Alamy Blåsfiskar i ett akvarium på en restaurang i Osaka, Japan.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Giftigare än cyanid

Tetrodotoxin är ett mycket starkt nervgift utan känt motgift som bland annat förekommer hos vissa fiskar, däribland blåsfiskar.

Bland symptomen hos en som förgiftats finns domningar runt munnen följt av förlamning av andningsmuskulaturen.

Den japanska delikatessen fugu är så giftig att minsta misstag i beredningen av blåsfisken kan vara dödligt. Trots det planerar myndigheterna i Tokyo att lätta på dagens restriktioner som innebär att endast professionellt utbildade och licensierade kockar får servera rätten.

Den japanska delikatessen fugu är så giftig att minsta misstag i beredningen av blåsfisken kan vara dödligt. Trots det planerar myndigheterna i Tokyo att lätta på dagens restriktioner som innebär att endast professionellt utbildade och licensierade kockar får servera rätten.

Fugu är en dyr delikatess i Japan och restaurangerna som serverar rätten tillhör de förnämsta i Japan. Kockarna som har licensens att tillaga rätten har gått som lärlingar i två–tre år innan de fått avlägga ett yrkesprov. Två av tre som gör provet kuggas. Minsta lilla misstag kan resultera i att matgästen faller död ned.

Det är inte ovanligt att en fugurätt på en japansk restaurang kostar omkring 450 kronor, även om det finns billigare alteranativ.

Annons:

Att reglerna nu görs mindre rigorösa möts av kritik från licenscierade fugu-kockar.

– Med de nya reglerna (som träder i kraft i oktober, red. anm.) kommer man att kunna sälja fugu efter att ha gått en kurs på en dag. Vi har spenderat massor av tid och pengar. För att skaffa dig kunskaperna måste du ha övat på att filéa mer än hundra fiskar och det kostar hundratusentals yen, säger kocken Miura-san som hanterat blåsfiskar i 60 år till den brittiska nyhetskanalen BBC.

Sedan 2000 har 23 personer omkommit i Japan efter att ha ätit fugu. I de flesta fallen rör det sig om sportfiskare som tillagat sin fångst hemma.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

hallon_1000
Foto:Alamy

 60-tal drabbade. Två döda av matförgiftning på äldreboende.

 Uppemot 20 grader på flera håll. Meteorologen: ”I natt får vi en första dos med milt väder.” 220  8 tweets  212 rekommendationer  0 rekommendationer

solglas2
Foto:Alamy

 Fall från fjärde våningen. Ingen vuxen var hemma i lägenheten vid tillfället. 18  4 tweets  14 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
grav
Foto:Elefantens förskola

 Grav hittad på förskolegård. Förskoleanställd: ”Vi vet fortfarande inte vad det är för ben som hittats.” 4  4 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

 Kristdemokraternas vårbudgetmotion. Lyfter även förslaget om temporära uppehållstillstånd igen. 7  5 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

KD
Foto:Jonas Eriksson/DN
Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: