I nytt land

Flydde förtrycket – nu är hon flykting i Nairobis slum

Publicerad 2011-11-20 07:31

Dadi Halake med sonen Ramadan. Hon flydde från Etiopien till Kenya.

Foto: Erik Esbjörnsson Dadi Halake med sonen Ramadan. Hon flydde från Etiopien till Kenya.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

"Nairobi" Afrikas horn har länge varit ett av världens oroligaste områden. De som flytt från krig och terror har alltid kunnat lita på Kenya som en säker hamn - även om det innebär ett liv i skuggan av samhället.

Afrikas horn har länge varit ett av världens oroligaste områden. De som flytt från krig och terror har alltid kunnat lita på Kenya som en säker hamn - även om det innebär ett liv i skuggan av samhället.

– Jag har bott här i 20 år nu och aldrig fått någon hjälp av regeringen, säger Dadi Halake som flydde från Etiopien.

Hennes man, en lärare i södra Etiopien, hade på oklara grunder arresterats av polisen men lyckades rymma. När Dadi Halake förstod att myndigheterna skulle leta efter honom i hemmet tvingades hon fatta det snabba beslutet att lämna hembyn.

Hon korsade gränsen till Kenya och har sedan dess inte sett sitt hemland.

– Jag kommer nog aldrig att kunna återvända. Jag har bott i Nairobi sedan dess och det är ett hårt liv, men det finns inga alternativ, säger Dadi Halake.

Folkgruppen Oromo, som återfinns i södra Etiopien, norra Kenya och västra Somalia, är en av de största flyktinggrupperna i Kenyas huvudstad Nairobi. De flesta bor i Mathare-slummen i östra delen av staden.

Kenya har länge varit en säker destination för människor som flytt från oroligheter i grannländerna. Men den kenyanska regeringen ser inte alltid med blida ögon på besökarna. Helst vill man att de ska stanna i de gigantiska lägren i landets utkanter, men många hittar så småningom en väg till Nairobi där de lever under myndigheternas radar. Många saknar id-handlingar och kan därför inte få del av viktiga samhällstjänster.

– Jag har inget permanent boende och har ångest vid varje månadsslut för att jag inte ska kunna betala hyran, säger Dali Halake som i hemmet tar hand om tre barnbarn utöver sig själv.

En gång i veckan träffar hon sina muslimska systrar i en kollektiv sparförening. Ingen av dem skulle någonsin välkomnas av någon större bank och därför har de startat upp en privat låneverksamhet. På tre månader har de tolv lyckats skrapa ihop 12 420 shilling, vilket motsvarar drygt 800 kronor. Idag ska Hawo Shima, Oromo från norra Kenya, få låna ur gruppens kassa.

– Jag tar ett lån på 3 000 shilling. Jag kommer att åka direkt till klädgrossisten i Eastleigh och köpa kläder som jag kan sälja här i kvarteret. Högtiden Hajj närmar sig och då vill folk handla, så det är rätt tillfälle att bunkra, förklarar hon.

Oromokvinnorna i sparföreningen är levande bevis på kenyanska regeringens stora missuppfattning: Man ser flyktingarna som en belastning och vill helst att de ska stanna i de stora lägren vid gränsen.

Men Nairobis flyktingar står för en betydande del av huvudstadens kommersiella aktiviteter.

Eastleigh, stadsdelen där Hawo Shima ska köpa kläder, kallas i folkmun för ”Lilla Mogadishu”. Det är ett ekonomiskt centrum utan motsvarighet i Nairobi. Allt kan köpas i Eastleigh, ofta betydligt billigare än på andra håll i staden.

Skattemyndigheterna är i stort sett helt frånvarande i området, men i gengäld så lyfter inte staten ett finger för dem som bor där. Första avenyn i Eastleigh lever inte upp till sitt namn utan är ofarbar längs långa sträckor. Bilarna tvingas till omvägar som går mellan soptippar och vattenpölar av sjöars storlek.

Stadsdelen hyser merparten av de somaliska flyktingarna i Kenya som bor utanför lägren. En av dem är Halima Mohamed Abdi, som säljer miraa – en drog mer känd under namnet khat – för att överleva. Hon köper miraa av kenyaner och säljer till somalier. Sedan hon kom till Kenya för sex år sedan har segregeringen hindrat henne att lära sig någon swahili eller engelska. Men nu går hon i en språkskola och lär sig räkna. Efter att inledningsvis ha varit väldigt nöjd med att ha klarat samtliga tal i räknehäftet upptäcker hon att det var subtraktion, inte addition, som var rubriken på sidan.

– Haha, det blir fel ibland. Men jag lär mig och det betyder mycket. Det gör att jag inte blir lurad av dem som säljer och jag kommer att kunna handla mer med kenyanerna, säger hon.

Väninnan Nurto Hussein Ali går i samma klass. Hon menar att språket är avgörande för att de ska kunna integreras i det kenyanska samhället.

– Det är då vi kan träffa kenyaner och umgås. Men framför allt kan vi göra affärer och tjäna vårt levebröd, säger hon.

De båda har papper på att de kommer från krigets Mogadishu. Men ett flertal flyktingar är rädda för all kontakt med myndigheter, av rädsla för att bli utvisade. Enligt Grace Omweri, advokat på rättshjälpsorganisationen Kitua Cha Sheria, gör avsaknaden av papper att tillvaron blir mycket jobbigare.

– Trakasserier av polisen är vardag. Och de har väldigt svag rättslig status, säger hon.

Gemensamt för sparföreningen i Mathare, språkskolan i Eastleigh och rättshjälpsorganisationen är att de stöttas av hjälporganisationen IRC, International Rescue Committee, som är delvis Sidafinansierad. Deras programansvarige för Kenya, Laban Osoro, är starkt kritisk till kenyanska regeringen.

– Kan flyktingarna återvända? Nej. Kan de flytta till något annat land? Nej. Då återstår integration i samhället men det vill man inte veta av, säger han.

– Problemet är att regeringen bara ser dem som en börda.

Tipsa via e-post

Mer från förstasidan

För 200 våldtäkter på dottern. Har dömts mot sitt nekande två gånger. 34  4 tweets  30 rekommendationer  0 rekommendationer

Enormt intresse. Det som händer är att kor släpps ut. Något 150 000 smålänningar inte vill missa.

Annons:
virgin_500
Foto:Alamy

Man försökte ta sig in i cockpit. Virgin Blue-flyg tvingades landa på ön.

Annons:
Annons: