Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

FN hyllar aktionen mot bin Ladin

FN:s säkerhetsråd hyllar operationen mot Usama bin Ladin som slutade med att al-Qaidaledaren dödades och kallade det "en kritisk utveckling" i kampen mot terrorismen.

Det är inte ofta som säkerhetsrådet välkomnar att en person dödas, men rådet klargör nu att bin Ladins dödsfall betyder att han aldrig mer kommer att vara i stånd att genomföra terrorattacker som de den 11 september.

Pakistans USA–ambassadör utlovade på måndagen en "fullständig utredning" om hur Pakistans underrättelsetjänst misslyckats att hitta al-Qaidaledaren Usama bin Ladin, trots att han bodde i en befäst villa bara ett par timmars resa från landets huvudstad.

– Uppenbarligen hade bin Ladin ett stödsystem, frågan är om stödet fanns inom regeringen eller staten Pakistan eller i det pakistanska samhället, sade ambassadör Husain Haqqani till CNN.

– Vi vet alla att det finns människor i Pakistan som delar samma trosuppfattning och andra extremister. Så det är ett faktum att det finns människor som antagligen skyddade honom, sade han.

– Vi kommer att genomföra en fullständig utredning för att ta reda på varför vår underrättelsetjänst inte var i stånd att spåra honom tidigare.

25 icke–afghanska krigare – däribland araber, tjetjener och pakistanier – har dödats eller skadats av afghanska säkerhetsstyrkor efter att ha tagit sig över gränsen från Pakistan under natten mot tisdagen, uppger Reuters.

Enligt Jamaluddin Badr, guvernör i provinsen Nuristan i östra Afghanistan, har gränsstyrkorna inlett en insats för att möta eventuella upprorsmän som försöker ta sig över gränsen för att hämnas efter dödandet av Usama bin Ladin.

– Som följd av insatsen har 25 utländska krigare dödats och skadats. Vi har dragit igång en insats för att få kontroll över gränsen, sade Badr.

Som en försiktighetsåtgärd inför eventuella försök till hämndaktioner efter dödandet av Usama bin Ladin stängdes USA:s ambassad i Islamabad och konsulatet i Karachi kort men har öppnats igen. Däremot kvarstår stängandet tills vidare av konsulaten i Lahore och Peshawar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.