Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Världen

FN kräver eldupphör i Gaza

Foto: Menahem Kahana/AFP

Dödssiffran på Gaza har nu stigit till över 500 och FN:s säkerhetsråd kräver efter krismöte omedelbart eldupphör. Under måndagen ska minst fyra personer ha dödats sedan israelisk militär beskjutit al-Aqsasjukhuset i Gaza. Ytterligare sju israeliska militärer dog under måndagen.

Minst fyra personer dog och 70 skadades när den tredje våningen av sjukhuset träffades, uppger hälsodepartementets talesperson Ashraf al-Qidra, enligt Reuters. Samtidigt uppger den israeliska militären att ytterligare sju soldater dödats det senaste dygnet.

Mötet i FN:s säkerhetsråd hölls efter de blodigaste striderna hittills i Gaza. Den palestinske presidenten Mahmud Abbas som, genom Jordanien, begärt mötet kallar situationen i Gaza för "oacceptabel" och beskriver de israeliska attackerna som "ett brott mot mänskligheten".

Ytterligare 16 döda kroppar har hittats på måndagen i södra Gaza, uppger den lokala räddningstjänsten för nyhetsbyrån AFP. Därmed har den palestinska dödssiffran stigit till över 500. Samtidigt säger Israel att över tio Hamas-medlemmar dödats på väg in i Israel.

USA:s utrikesdepartement meddelar att två amerikaner som stred för den israeliska armén dödats i strider på Gazaremsan. Sammanlagt 25 israeliska soldater har dödats i striderna.

Enligt israelisk militär har också ett antal väpnade palestinier dödats på väg in i Israel. Överstelöjtnant Peter Lerner meddelar via sitt officiella Twitter-konto att "över tio terrorister" dödats på väg in i Israel genom två tunnlar. Enligt Lerner tillhörde palestinierna den militanta organisationen Hamas.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon, som är i Mellanöstern i ett försök att få till stånd en vapenvila, fördömer de israeliska attackerna.

– Medan jag var på väg till Doha (i Qatar) blev dussintals fler civila, däribland barn, dödade i det israeliska militära angreppet i Shejaiya. Jag fördömer dessa avskyvärda handlingar, säger han vid en pressträff.

USA:s president Barack Obama krävde ett "omedelbart eldupphör" i Gaza och har skickat sin utrikesminister John Kerry till Egypten för samtal med regionala ledare på måndagen. I ett telefonsamtal med den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu uttryckte han oro över det ökade antalet dödsoffer.