FN: Nästan en miljard människor hungrar

Uppdaterad 2010-10-16 10:59. Publicerad 2010-10-16 10:10

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Nästan en miljard människor lider av kronisk hunger. Det säger FN med anledning av att det i dag är internationella Värdslivsmedelsdagen. Samtidigt visar studier att politiska förändringar i stora länder som Brasilien och Kina minskat världssvälten och organisationen Kooperation utan gränser menar att stödåtgärder till kvinnor skulle öka jordbruksproduktionen på den afrikanska kontinenten.

Nästan en miljard människor lider av kronisk hunger. Det säger FN med anledning av att det i dag är internationella Värdslivsmedelsdagen. Samtidigt visar studier att politiska förändringar i stora länder som Brasilien och Kina minskat världssvälten och organisationen Kooperation utan gränser menar att stödåtgärder till kvinnor skulle öka jordbruksproduktionen på den afrikanska kontinenten.

I dag 16 oktober har FN utlyst den internationella Världslivsmedelsdagen. I år vill också FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO uppmuntra stater, privata företag och organisationer till gemensam kamp mot hungern i världen.

Antalet svältande i världen är svårt att uppskatta. Enligt FN:s uppskattningar skulle antalet svältande i världen i dag uppgå till närmare en miljard människor. Orsaken till denna uppskattade ökning under 2009/2010 skulle vara den globala ekonomiska krisen och höjda livsmedelspriser på flera grödor, varav ris är den enskilt viktigaste livsmedlet för människor på södra halvklotet.

Andra bedömare har dock pekat på att ökade livsmedelspriser också kan ha positiva effekter då många av jordens fattiga lever på att sälja sina skördar.

Och även om svälten är alarmerande i flera av världens fattigaste nationer så har det också blivit bättre på flera håll. En av de större internationella hjälporganisationen Action Aid har  prisat utvecklingen i Brasilien, där president Lula da Silva genomfört en landreform och gemensamma kök för de fattiga.

Enligt Action Aids hungerindex har Brasilien lyckats minska undernäringen bland barn med 73 procent på bara sex år. Satsningen på de allra fattigaste i Brasilen har också gett en skjuss till Brasilens ekonomi.

Likaså har världen befolkningsrikaste nation, Kina, lyckats minska antalet undernärda i landet med 58 miljoner på tio år. Sämre går det däremot i nationer som Indien där antalet hungrande människor ökat med 30 miljoner sedan mitten av 1990-talet.

Action Aid listar också de rika länderna efter insatser mot hungern. Luxemburg är i topp, tätt följt av de nordiska länderna. Organisationen ogillar dock satsningar på biobränsle. I botten bland de rika nationerna hamnar Nya Zeeland, som skurit hårt i sitt jordbruksbistånd, och USA.

I Sverige publicerade nyligen organisationen Kooperation utan gränser en rapport som menar att en nyckel till att öka livsmedelstillgången bland världens fattigaste är att satsa på de brukande kvinnorna.

– Om inte dessa kvinnors situation förbättras kommer milleniemålen om halverad fattigdom och hunger inte att nås, säger Camilla Lundberg Ney på Kooperation utan gränser.

Organisationens rapport ”Världens tuffaste jobb”, vilken bland annat citerar siffor från Världsbanken som uppskattar att afrikanska kvinnor producerar 60–80 procent av all mat som konsumeras lokalt på kontinenten, menar att även enkla insatser som ett ökat anta kvinnliga jordbruksrådgivare kan vara en lösning.

Tidigare studier gjorda av flera afrikanska stater visar också på att familjeinkomsterna ökar mer när det är kvinnorna som får utbildning och möjligheter att utveckla jordbruket. Barnen får mer näring och bättre hälsa när kvinnornas inkomster ökar, i jämförelse med om männens inkomster ökar.

– Bara vår organisation räknar med att bekosta cirka 1.000 jordbruksrådgivare på plats i Afrika inom fyra år, i olika biståndsprojekt som den svenska staten bekostar, säger Camilla Lundberg.

Läs mer:

Hungern i världen minskar

Tipsa via e-post

0 . Per sida:

Mer från förstasidan

För 200 våldtäkter på dottern. Har dömts mot sitt nekande två gånger. 39  4 tweets  35 rekommendationer  0 rekommendationer

På sannolika skäl misstänkta. Två anhållna personer släpptes i går av polisen.

norrkoping
Foto:Johan Nilsson/TT
Annons:

Enormt intresse. Det som händer är att kor släpps ut. Något 150 000 smålänningar inte vill missa.

Annons:
Annons:
Annons:

Utebliven tidning

Tekniskt fel. Vissa prenumeranter i Stockholms innerstad och Upplands Väsby får på fredagen inget Stockholmsmagasin. De prenumeranter som drabbats får bilagan på lördag.

Spara 498 kr!

Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Annons:

Läs dagens tidning

Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: