Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Världen

Författaren Henrik Arnstad: Det är en sorgens dag

Författaren och journalisten Henrik Arnstad är djupt bedrövad över att Fremskrittspartiet får regeringsmakt i Norge.

– Det är en sorgens dag för hela Europa, säger Arnstad.

Under måndagskvällen meddelades att Höyre och Fremskrittspartiet bildar regering i Norge.

Henrik Arnstad, författare till den rosade boken ”Älskade fascism - de svartbruna rörelsernas ideologi och historia”, konstaterar att det är en nationell katastrof för Norge.

– Det är första gången i Nordens historia som ett utpräglat rasistiskt parti i egen kraft kommer in i en regering. Det är en nationell katastrof som jag inte trodde skulle inträffa när farhågorna började komma i våras. Det var inte oväntat efter valet, men in i det sista hade jag ändå en förhoppning om att det inte skulle ske, säger Henrik Arnstad.

Enligt Henrik Arnstad borde Fremskrittsartiets framgångar mana till rannsakan i Sverige.

– Vi har pekat finger åt länder som Ungern, och vi har framhållit ekonomisk kris som en viktig faktor i sådana här skeenden. Nu ser vi detta hända i världens troligen rikaste land. Men extremhögern har inte nått en regeringsställning i vare sig Ungern eller i Grekland.

Henrik Arnstad säger att han nu är akut oroad för de muslimska och romska minoriteternas medborgerliga rättigheter i Norge. Detta bland annat mot bakgrund av att Fremskrittspartiets Per Sandberg krävt att romer ska förbjudas i Norge.

– Det finns all anledning till oro, säger Henrik Arnstad.