Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Fyra terrormisstänkta gripna i Paris

Fransk säkerhetstjänst grep på onsdagen fyra personer som misstänks ha planerat en terrorattack i centrala Paris.

De fyra, tre män och en kvinna, misstänks enligt tevekanalen TF1 för att ha planerat ett terrordåd som ska ha varit nära förestående.

”De fyra misstänkta har gripits sedan de blivit ett överhängande hot” och de ”var förmodligen beredda att genomföra en attack i Paris inom en snar framtiden”, säger en icke namngiven talesman för det franska departementet för inrikes säkerhet.

Gripandena gjordes tidigt på onsdagsmorgonen i centrala Paris och i förorten Seine-Saint-Denis i norra delen av staden. Enligt TF1 förekommer de fyra i den franska säkerhetspolisens register på grund av kopplingar till islamistiska organisationer.

Inrikesminister Bernard Cazeneuve bekräftade på kvällen att det fanns information om en av de gripna skulle kunna komma att genomföra våldsamma handlingar i Frankrike, och att den mannen hade band till Islamiska staten i Syrien.

En av de gripna, en 28-åring, släpptes ur fängelse i oktober 2015 och befann sig i husarrest sedan den 29 februari i år. Han dömdes i mars 2014 sedan han tillsammans med två medbrottslingar hade försökt ta sig till Syrien samma år. De tre greps då på flygplatsen i Saint-Etienne.

Enligt TF1 är två av männen bröder med turkiskt ursprung.

Polisen ska vid tillslaget också ha beslagtagit patronhylsor till ett automatvapen, datorer, usb-minnen samt ett värdeskåp, uppger tevekanalen.

Varken polis eller åklagare ville omedelbart kommentera gripandet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.