Nobelpriset 2009

Gratulationer - och tvivel efter Obamas fredspris

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Gratulationer till Obama, men också funderingar kring vad priset egentligen kommer att betyda för den amerikanska presidenten. Reaktionerna är varierande efter att den norska Nobelkommittén meddelat sitt val av Nobelpristagare.

Gratulationer till Obama, men också funderingar kring vad priset egentligen kommer att betyda för den amerikanska presidenten. Reaktionerna är varierande efter att den norska Nobelkommittén meddelat sitt val av Nobelpristagare.

I Sverige var Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin snabb att i ett pressmeddelande gratulera Obama. "Priset ökar förväntningarna på konkreta resultat. Det är en glädjande politisk omsvängning från åren med George W Bush som nonchalerade FN:s lagar och regler", anser hon.

Svenska Afghanistankommitténs generalsekreterare Torbjörn Petterson tror att valet av Obama sannolikt var ett försök av Nobelkommittén att påverka honom när han nu står i begrepp att välja väg i Afghanistan.

Annons:

- Väljer han fel kan kriget bara bli värre, även om Obama sänt många signaler om att han kommer att välja rätt, bland annat talet i Kairo. Alla måste vara ganska tagna av det här beskedet. Det är ju väldigt modigt att utse en fredspristagare som är en sittande president. Han står just nu inför ett vägval i Afghanistan som kommer att visa om han lever upp till priset eller inte, säger Petterson.

Moderaternas gruppledare i riksdagen, Lars Lindblad, befarar å sin sida att Fredpriskommittén i Oslo kan ha begått ett "historiskt misstag".

- Enligt min mening så ska fredspriset gå till någon som utfört gärningar. Nu ger man priset till Barack Obama utan att USA har gjort några kraftfulla åtaganden inför klimatmötet i Köpenhamn, säger han.

- I de möten vi har haft med USA så sänds allt tydligare signaler om att USA inte är redo att agera. Lars Lindblad pekar på att fredspriskommittén genom att 2007 ha gett priset till Al Gore, visat att den anser att det finns en viktig koppling mellan fred och klimathotet.

Lindblad anser dock att valet av Barack Obama till USA:s president är det bästa som hänt världsutvecklingen de senaste åren, men tycker att det är fel att utifrån förhoppningar ge någon fredspriset.

Svenska institutets generaldirektör Olle Wästberg påpekar även han det viktiga valet av Obama till president.

-Att det amerikanska folket valde Barack Obama till president förvandlade USA:s ställning i världen, säger han.

Han berättar vidare att Svenska institutet deltar i den stora internationella undersökningen Anholt Nation Brands Index där styrkan i femtio olika länders varumärken mäts. I årets undersökning är den stora förändringen att USA gått från plats sju till första plats. Sverige ligger kvar på tionde plats, vilket är en styrkeposition för ett litet land.

- USA:s ökade styrka och svängningen till en positiv inställning från omvärlden gentemot USA har direkt samband med att president Obama tillträdde, säger Wästberg.

Rolf Ekéus som varit Sveriges ambassadör i Washington Ekéus konstaterar att Obama brutit dödläget när det gäller nedrustning där alla parter varit paralyserade — inte minst europeiska länder.

- Då kommer killen och öppnar och satsar, säger Ekéus som själv var närvarande i FN när Barack Obama ledde säkerhetsrådets extramöte.

Han fortsätter:

- Barack Obama får inte priset för vad han åstadkommit, utan för de löften och hopp och den dynamik som han har skapat, säger ambassadör Rolf Ekéus som är mycket förvånad över valet.

Ute i världen är tongångarna övervägande positiva. Inte minst i Kenya där Obamas far växte upp.

Hans släktingar i landet säger sig vara hedrade över priset till den amerikanske presidenten.

- Det är en ära för familjen. . .vi är väldigt lyckliga över att en av oss hedrats på detta vis. Vi gratulerar Barack, säger presidentens styvbror Said Obama till nyhetsbyrån AFP.

Fjolårsvinnaren Martti Ahtisaari tror att valet av Obama är tänkt att uppmuntra amerikanens försök att skapa fred mellan israeler och palestinier.

- Vi har inte fred i Mellanöstern ännu och den här gången var det väldigt tydligt att de vill uppmuntra Obama att ta initiativ i dessa frågor, sade den finländske fredsmäklaren och expresidenten till CNN.

- Jag önskar honom lycka till. Obama försöker få igång konstruktiva fredssamtal, men har hittills misslyckats.

Även från Afghanistan var tongångarna positiva.

- Obama är rätt man att vinna Nobels fredspris, löd president Hamid Karzais kommentar till det överraskande beskedet från den norska Nobelkommittén.

Talibanernas talesman, Zabihullah Mujahid, var dock mer skeptisk:

- Vi har inte sett någon förändring i hans strategi för fred. Han har inte gjort någonting för fred i Afghanistan eller för att göra det här landet stabilt, säger han enligt AFP.

Iran för sin del meddelade att man nu hoppas att "priset kan hjälpa Obama att få slut på orättvisorna i världen", rapporterar AFP.

Kommentarer (0)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

nyren1000
Foto:Magnus Hallgren

 Ska offentliggöras i dag. Skulle ha blivit ordförande i Industrivärden. 4  4 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

 Birgitta Forsberg: Medan toppnamnen seglat vidare har de som ska städa upp haft det tufft. 3  2 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

forsberg
Foto:DN

 Pendeltåg och fjärrtåg berörs. Trasig växel ligger bakom problemen.

mount
Skärmdump från Youtube

 ”Marken skakar.” Klättrare filmade när baslägret täcktes av snö och stenar.

 Över 2 500 döda. Svenska Sida beviljar stöd för räddningsinsatser. 2  1 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

nepal288
Foto:AP
trygg288
Foto:Oskar Kihlborg

 Tar sig inte därifrån. Svenske klättraren på 5 600 meters höjd i Nepal. 66  10 tweets  56 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Det är bara borta.” Historiska monument reducerade till högar av bråte och tegel. 3  2 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

nepalfiskben1000
Foto:AP

 Se bilder från platsen. Jordskalvet har ödelagt Nepals huvudstad Katmandu. 13  3 tweets  10 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
evertsson-288
Foto:Bildbyrån

 Växjös sportchef hade firat med spelarna. ”Gjorde allt han kunde för att skydda sig själv och sin sambo.” 4  2 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

agg488
Foto:AFP

 Blåaktiga fossiler. Den kinesiska staden Heyuan verkar byggd på ett jättelikt dinosauriebo. 163  25 tweets  138 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: