Nobelpriset 2009

Gratulationer - och tvivel efter Obamas fredspris

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Gratulationer till Obama, men också funderingar kring vad priset egentligen kommer att betyda för den amerikanska presidenten. Reaktionerna är varierande efter att den norska Nobelkommittén meddelat sitt val av Nobelpristagare.

Gratulationer till Obama, men också funderingar kring vad priset egentligen kommer att betyda för den amerikanska presidenten. Reaktionerna är varierande efter att den norska Nobelkommittén meddelat sitt val av Nobelpristagare.

I Sverige var Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin snabb att i ett pressmeddelande gratulera Obama. "Priset ökar förväntningarna på konkreta resultat. Det är en glädjande politisk omsvängning från åren med George W Bush som nonchalerade FN:s lagar och regler", anser hon.

Svenska Afghanistankommitténs generalsekreterare Torbjörn Petterson tror att valet av Obama sannolikt var ett försök av Nobelkommittén att påverka honom när han nu står i begrepp att välja väg i Afghanistan.

Annons:

- Väljer han fel kan kriget bara bli värre, även om Obama sänt många signaler om att han kommer att välja rätt, bland annat talet i Kairo. Alla måste vara ganska tagna av det här beskedet. Det är ju väldigt modigt att utse en fredspristagare som är en sittande president. Han står just nu inför ett vägval i Afghanistan som kommer att visa om han lever upp till priset eller inte, säger Petterson.

Moderaternas gruppledare i riksdagen, Lars Lindblad, befarar å sin sida att Fredpriskommittén i Oslo kan ha begått ett "historiskt misstag".

- Enligt min mening så ska fredspriset gå till någon som utfört gärningar. Nu ger man priset till Barack Obama utan att USA har gjort några kraftfulla åtaganden inför klimatmötet i Köpenhamn, säger han.

- I de möten vi har haft med USA så sänds allt tydligare signaler om att USA inte är redo att agera. Lars Lindblad pekar på att fredspriskommittén genom att 2007 ha gett priset till Al Gore, visat att den anser att det finns en viktig koppling mellan fred och klimathotet.

Lindblad anser dock att valet av Barack Obama till USA:s president är det bästa som hänt världsutvecklingen de senaste åren, men tycker att det är fel att utifrån förhoppningar ge någon fredspriset.

Svenska institutets generaldirektör Olle Wästberg påpekar även han det viktiga valet av Obama till president.

-Att det amerikanska folket valde Barack Obama till president förvandlade USA:s ställning i världen, säger han.

Han berättar vidare att Svenska institutet deltar i den stora internationella undersökningen Anholt Nation Brands Index där styrkan i femtio olika länders varumärken mäts. I årets undersökning är den stora förändringen att USA gått från plats sju till första plats. Sverige ligger kvar på tionde plats, vilket är en styrkeposition för ett litet land.

- USA:s ökade styrka och svängningen till en positiv inställning från omvärlden gentemot USA har direkt samband med att president Obama tillträdde, säger Wästberg.

Rolf Ekéus som varit Sveriges ambassadör i Washington Ekéus konstaterar att Obama brutit dödläget när det gäller nedrustning där alla parter varit paralyserade — inte minst europeiska länder.

- Då kommer killen och öppnar och satsar, säger Ekéus som själv var närvarande i FN när Barack Obama ledde säkerhetsrådets extramöte.

Han fortsätter:

- Barack Obama får inte priset för vad han åstadkommit, utan för de löften och hopp och den dynamik som han har skapat, säger ambassadör Rolf Ekéus som är mycket förvånad över valet.

Ute i världen är tongångarna övervägande positiva. Inte minst i Kenya där Obamas far växte upp.

Hans släktingar i landet säger sig vara hedrade över priset till den amerikanske presidenten.

- Det är en ära för familjen. . .vi är väldigt lyckliga över att en av oss hedrats på detta vis. Vi gratulerar Barack, säger presidentens styvbror Said Obama till nyhetsbyrån AFP.

Fjolårsvinnaren Martti Ahtisaari tror att valet av Obama är tänkt att uppmuntra amerikanens försök att skapa fred mellan israeler och palestinier.

- Vi har inte fred i Mellanöstern ännu och den här gången var det väldigt tydligt att de vill uppmuntra Obama att ta initiativ i dessa frågor, sade den finländske fredsmäklaren och expresidenten till CNN.

- Jag önskar honom lycka till. Obama försöker få igång konstruktiva fredssamtal, men har hittills misslyckats.

Även från Afghanistan var tongångarna positiva.

- Obama är rätt man att vinna Nobels fredspris, löd president Hamid Karzais kommentar till det överraskande beskedet från den norska Nobelkommittén.

Talibanernas talesman, Zabihullah Mujahid, var dock mer skeptisk:

- Vi har inte sett någon förändring i hans strategi för fred. Han har inte gjort någonting för fred i Afghanistan eller för att göra det här landet stabilt, säger han enligt AFP.

Iran för sin del meddelade att man nu hoppas att "priset kan hjälpa Obama att få slut på orättvisorna i världen", rapporterar AFP.

Kommentarer (0)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

itutb
Sara Siddiqui och Tao Maiwan går elprogrammet med inriktning dator- och kommunikationsteknik på it-gymasiet i Sundbyberg. Sara Siddiqui är enda tjejen i klassen. Foto:Jonas Eriksson

 Fyra av fem är män. ”Avgörande för svensk ekonomi att få in fler kvinnor.”

 Kvinna i Detroit misstänkt. Ska ha torterat och mördat två av sina barn.

PUFFbrand
Foto:TT

 Uppges ha kollapsat helt efter brand. 300 personer evakuerades. 11  0 tweets  11 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 Så lagar du den. Sandra Mastios vann ”Sveriges mästerkock”. 127  13 tweets  111 rekommendationer  3 rekommendationer

mästerkocken
Foto:Eva-Karin Gyllenberg
sjpuff
Foto:DN/TT

 Konsumentverket och SJ i konflikt. ”Det här är inte ett lämpligt budskap.” 70  30 tweets  40 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: