Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Hej !
Mitt DN Ämnen jag följer Sparade artiklar Kundservice Logga ut
Världen

Hälften av världens mat kastas

Hälften av alla mat i världen kastas, uppemot två miljarder ton per år. Det hävdas i en brittisk forskningsrapport. Storhandlande och petiga konsumenter är ett skäl till slöseriet.

Dålig lagring och alltför snäva bäst före-datum är två orsaker till att så mycket livsmedel går till spillo, enligt en rapport från brittiska Institution of Mechanical Engineers. Men vi kunder är också bovar i dramat.

Genom att falla för erbjudanden av typen ”köp tre, betala för två” handlar vi på oss mer än vi hinner konsumera. Affärernas och kundernas önskan att frukt och grönsaker ska ha ett perfekt yttre, och mindre välformade exemplar därför sållas bort, gör också sitt till.

– Mängden mat som kastas och förloras runtom i världen är förbluffande. Det här är mat som skulle kunna föda världens växande befolkning liksom de som hungrar i dag, säger Tim Fox, chef för institutionens avdelning för energi och miljö, till BBC.

FN förutspår att det kommer att finnas ytterligare 3 miljarder munnar att mätta år 2075, när jordens befolkning växt till 9,5 miljarder.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.