Världen

Heathrow inför helkroppsskanning

Heathrow utanför London kommer att införa helkroppsskanning av flygpassagerare "så snart som det är praktiskt möjligt". Det uppger det brittiska luftfartsverket.

Beskedet om att en av världens mest trafikerade flygplatser kommer att införa en helkroppsskanning av sina passagerare kom på söndagen bara dagar efter det att Schiphol utanför Amsterdam meddelade samma sak. Även flygplatserna i Rom och Milano liksom den internationella flygplatsen i Nigeria har meddelat att man kommer att införa särskilda kameror som ska kunna se genom passagerarnas kläder.

Också Tyskland planerar att införa helkroppsskanning senare i år.

Det är ännu oklart om samtliga passagerare kommer att skannas eller om det, som i Schiphols fall, enbart handlar om resenärer på väg till USA. Klart är dock att även transitpassagerare kommer att genomgå en skanning.

- Så snart det är praktiskt möjligt kommer skannrar att installeras på Heathrow, säger en talesman för flygplatsens ägare till Reuters.

De skannrar som ska installeras på Heathrow arbetar med hjälp av radiovågor som kan se dolda vapen under kläderna.

Skanningen införs som en direkt följd av det attentatsförsök som utfördes mot ett flygplan på väg till Detroit i julhelgen.