I Kurdistan äter man på Eskilstuna

Dilzar Yalda älskar Eskilstuna – så mycket att han döpt sina restauranger i irakiska Erbil efter staden. Han planerar att introducera en svensk meny, med sill och pyttipanna.

Foto: Paul Hansen Dilzar Yalda älskar Eskilstuna – så mycket att han döpt sina restauranger i irakiska Erbil efter staden. Han planerar att introducera en svensk meny, med sill och pyttipanna.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Fakta. Irakiska Kurdistan

Irakiska Kurdistan har i princip varit självstyrande sedan 1991, då USA-alliansen efter Kuwaitkriget införde en flygförbudszon över området. När USA invaderade Irak 2003 fick Kurdistan även legalt en självstyrande ställning inom Irak.

Området styrs av Kurdistans regionala regering (KRG). Presidenten heter Massoud Barzani.

Omkring 6 miljoner bor i regionen, varav 1,3 miljoner i huvudstaden Erbil.

Erbil. Dilzar Yalda är krögaren som älskar Eskilstuna. Så mycket att han döpt sina två restauranger efter Sörmlandsstaden. De svenska återvändarna sätter stor prägel på irakiska Kurdistan, som är något av en frizon i det omgivande kaoset.

Dilzar Yalda är krögaren som älskar Eskilstuna. Så mycket att han döpt sina två restauranger efter Sörmlandsstaden. De svenska återvändarna sätter stor prägel på irakiska Kurdistan, som är något av en frizon i det omgivande kaoset.

Först tror vi att den drygt fyrtiogradiga middagshettan spelat oss ett spratt. ”ESKILSTUNA” står det med meterhöga röda bokstäver på neonskylten. Vilket är något oväntat eftersom vi befinner oss drygt 500 mil från den svenska Sörmlandsmetropolen, närmare bestämt i Erbil, huvudstad i den norra, kurdiska delen av Irak.

Skylten hör till ett kafé i den nya kaffekulturens anda. Och bara ett hundratal meter ned på samma gata finns ytterligare ett etablissemang döpt efter Eskilstuna, med likadan skylt.

Annons:

Efter några telefonsamtal får vi kontakt med Dilzar Yalda, en reslig man i fyrtioårsåldern, tidigare kameraman vid den lokala tv-stationen men numera krögare och kaféägare. Han berättar att Kafé Eskils­tuna funnits i drygt ett år medan restaurangen med samma namn är helt nyöppnad.

Varför Eskilstuna, undrar vi.

– Det är en hyllning. Eskilstuna tog emot vårt folk när vi hade det svårt, svarar Dilzar där han sitter vid ett bord längst in i restaurangen och blickar mot restaurangens logotyp, som han själv formgivit: ”s”-et i Eskilstuna bildar en ångande slinga som stiger upp ur en stiliserad kaffekopp.

Han tillhör den kaldeiska kristna kyrkan i Irak som har anor från första århundradet efter Kristus. I samband med det första Gulf­kriget 1991 ökade förföljelserna mot den kristna minoriteten i Irak. Många av kaldéerna valde att fly utomlands och flera hamnade i Sverige – och Eskilstuna. I dag finns omkring 2 000 kaldéer i Eskilstuna, däribland delar av Dilzar Yaldas familj.

Kafe och restaurang Eskilstuna, som ligger i den kristna stadsdelen Ankawa, är det senaste men långt ifrån enda svenska spåret i Erbil eller i övriga delen av irakiska Kurdi­stan.

Tio mil nordöst om Erbil ligger en stor semesterby som ägs av en svenskkurd. Här finns också en svenskägd läkemedelsfabrik och en svensk pizzeria med ”svenska” pizzor. Anna Lindh har fått ge namn åt en skola och förskolesystemet i Kurdistan följer svensk struktur och pedagogik. Scania är med och driver en yrkesskola för lastbilsmekaniker och en svensk kurd driver regionens största bemanningsföretag.

De starka svensk-irakiska banden går decennier tillbaka. Irakier är efter finländare den största invandrar­gruppen i Sverige. Nu återvänder många – främst kurder men även andra grupper – för att bygga upp sitt land. Bara i Erbil bor det minst tio tusen personer med svensk bakgrund.

Irakiska Kurdistan är också ”svenskt” så till vida att det är den stabilaste delen av det oroliga Irak. En jämförelse mellan Kurdistan och övriga Irak som helt nyligen gjordes av den brittiska analysgruppen Economic Intelligence Unit (EIU), placerar Kurdistan i nivå med Kina, Thailand och Argentina. Irak hamnar jämsides med Somalia, Sudan och Afghanistan.

Orsaken till Kurdistans relativa välstånd stavas olja. I regionen pumpas det upp 165 000 fat olja om dagen och det beräknas finnas 45 miljarder fat utvinningsbara. Multinationella bolag har investerat uppskattningsvis 120 miljarder kronor i irakiska Kurdistan de senaste åren.

Men oron och våldet är inte långt borta. I samma kvarter som Kafé Eskils­tuna ligger Sankt Josefskyrkan, dit flyktingar från kristna byar flockats de senaste veckorna. De har hamnat i kläm i striderna mellan den sunniextremistiska rörelsen Isis, den irakiska regeringsarmén och kurdernas väpnade styrkor.

– Det är mörka tider just nu, men jag är ändå optimist. Annars hade jag inte startat min business, konstaterar Dilzar Yalda.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

lofven-1000
Foto:DN, TT

 ”Jätteviktigt att ha bra kontakter.” Statsvetare om statsministerns plan. 45  7 tweets  38 rekommendationer  0 rekommendationer

stenberg
Foto:DN

 Ewa Stenberg om resorna. ”På den internationella arenan står ingen ovillig riksdagsmajoritet i vägen.” 1  1 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

 Tittarstorm. Massiv kritik mot hur Jimmie Åkesson intervjuades. 2391  137 tweets  2252 rekommendationer  2 rekommendationer

skavlan-488
Foto:Rex
wallstrom-1000
Foto:TT

 Förnekar påståendet. Utrikesminister Margot Wallström i SVT:s Agenda. 20  6 tweets  14 rekommendationer  0 rekommendationer

 Ger annan bild av von Sydows besök. Uppges ha bett om ursäkt för Margot Wallströms uttalanden. 1569  87 tweets  1480 rekommendationer  2 rekommendationer

arabnews
Skärmdump Arab News
Annons:
burma_puff
Foto:Torbjörn Petersson

 Guldrushens baksida. Tonåringar jobbar i gruvan utan skyddsutrustning. 2  1 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

hogskoleprovspuff
Foto:TT

 Kan du de svåra orden från lördagens högskoleprov? Testa dina kunskaper här! 5922  51 tweets  5869 rekommendationer  2 rekommendationer

 Facit: Här är alla rätt på högskoleprovet. Kolla hur det gick för dig! 7  5 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

 Hittar du de försvunna orden? Kräver bra ordförståelse. 2048  18 tweets  2027 rekommendationer  3 rekommendationer

 Hur bra är du på engelska? Slipa på dina språkkunskaper. 1267  33 tweets  1229 rekommendationer  5 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: