Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

I Kurdistan äter man på Eskilstuna

Bokmärk artikel
Dilzar Yalda älskar Eskilstuna – så mycket att han döpt sina restauranger i irakiska Erbil efter staden. Han planerar att introducera en svensk meny, med sill och pyttipanna.

Foto: Paul Hansen Dilzar Yalda älskar Eskilstuna – så mycket att han döpt sina restauranger i irakiska Erbil efter staden. Han planerar att introducera en svensk meny, med sill och pyttipanna.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Fakta. Irakiska Kurdistan

Irakiska Kurdistan har i princip varit självstyrande sedan 1991, då USA-alliansen efter Kuwaitkriget införde en flygförbudszon över området. När USA invaderade Irak 2003 fick Kurdistan även legalt en självstyrande ställning inom Irak.

Området styrs av Kurdistans regionala regering (KRG). Presidenten heter Massoud Barzani.

Omkring 6 miljoner bor i regionen, varav 1,3 miljoner i huvudstaden Erbil.

Erbil. Dilzar Yalda är krögaren som älskar Eskilstuna. Så mycket att han döpt sina två restauranger efter Sörmlandsstaden. De svenska återvändarna sätter stor prägel på irakiska Kurdistan, som är något av en frizon i det omgivande kaoset.

Dilzar Yalda är krögaren som älskar Eskilstuna. Så mycket att han döpt sina två restauranger efter Sörmlandsstaden. De svenska återvändarna sätter stor prägel på irakiska Kurdistan, som är något av en frizon i det omgivande kaoset.

Först tror vi att den drygt fyrtiogradiga middagshettan spelat oss ett spratt. ”ESKILSTUNA” står det med meterhöga röda bokstäver på neonskylten. Vilket är något oväntat eftersom vi befinner oss drygt 500 mil från den svenska Sörmlandsmetropolen, närmare bestämt i Erbil, huvudstad i den norra, kurdiska delen av Irak.

Skylten hör till ett kafé i den nya kaffekulturens anda. Och bara ett hundratal meter ned på samma gata finns ytterligare ett etablissemang döpt efter Eskilstuna, med likadan skylt.

Annons:

Efter några telefonsamtal får vi kontakt med Dilzar Yalda, en reslig man i fyrtioårsåldern, tidigare kameraman vid den lokala tv-stationen men numera krögare och kaféägare. Han berättar att Kafé Eskils­tuna funnits i drygt ett år medan restaurangen med samma namn är helt nyöppnad.

Varför Eskilstuna, undrar vi.

– Det är en hyllning. Eskilstuna tog emot vårt folk när vi hade det svårt, svarar Dilzar där han sitter vid ett bord längst in i restaurangen och blickar mot restaurangens logotyp, som han själv formgivit: ”s”-et i Eskilstuna bildar en ångande slinga som stiger upp ur en stiliserad kaffekopp.

Han tillhör den kaldeiska kristna kyrkan i Irak som har anor från första århundradet efter Kristus. I samband med det första Gulf­kriget 1991 ökade förföljelserna mot den kristna minoriteten i Irak. Många av kaldéerna valde att fly utomlands och flera hamnade i Sverige – och Eskilstuna. I dag finns omkring 2 000 kaldéer i Eskilstuna, däribland delar av Dilzar Yaldas familj.

Kafe och restaurang Eskilstuna, som ligger i den kristna stadsdelen Ankawa, är det senaste men långt ifrån enda svenska spåret i Erbil eller i övriga delen av irakiska Kurdi­stan.

Tio mil nordöst om Erbil ligger en stor semesterby som ägs av en svenskkurd. Här finns också en svenskägd läkemedelsfabrik och en svensk pizzeria med ”svenska” pizzor. Anna Lindh har fått ge namn åt en skola och förskolesystemet i Kurdistan följer svensk struktur och pedagogik. Scania är med och driver en yrkesskola för lastbilsmekaniker och en svensk kurd driver regionens största bemanningsföretag.

Annons:

De starka svensk-irakiska banden går decennier tillbaka. Irakier är efter finländare den största invandrar­gruppen i Sverige. Nu återvänder många – främst kurder men även andra grupper – för att bygga upp sitt land. Bara i Erbil bor det minst tio tusen personer med svensk bakgrund.

Irakiska Kurdistan är också ”svenskt” så till vida att det är den stabilaste delen av det oroliga Irak. En jämförelse mellan Kurdistan och övriga Irak som helt nyligen gjordes av den brittiska analysgruppen Economic Intelligence Unit (EIU), placerar Kurdistan i nivå med Kina, Thailand och Argentina. Irak hamnar jämsides med Somalia, Sudan och Afghanistan.

Orsaken till Kurdistans relativa välstånd stavas olja. I regionen pumpas det upp 165 000 fat olja om dagen och det beräknas finnas 45 miljarder fat utvinningsbara. Multinationella bolag har investerat uppskattningsvis 120 miljarder kronor i irakiska Kurdistan de senaste åren.

Men oron och våldet är inte långt borta. I samma kvarter som Kafé Eskils­tuna ligger Sankt Josefskyrkan, dit flyktingar från kristna byar flockats de senaste veckorna. De har hamnat i kläm i striderna mellan den sunniextremistiska rörelsen Isis, den irakiska regeringsarmén och kurdernas väpnade styrkor.

– Det är mörka tider just nu, men jag är ändå optimist. Annars hade jag inte startat min business, konstaterar Dilzar Yalda.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

hollandeputin
Foto:AFP

 Vill ha koalition mot IS. ”Terrorhandlingarna tvingar fram ett enat svar.”

 Putin: ”Driver oss in i återvändsgränd.” Ordkrig efter nedskjutning. 12  0 tweets  9 rekommendationer  3 rekommendationer

flyg288
Foto:AP

  Ska stödja Frankrike i kampen mot IS. Planen ska användas för spaning. 9  0 tweets  9 rekommendationer  0 rekommendationer

 Höjdes förra veckan. Bryssel sänker hotnivån från ”mycket allvarlig”.

 Moské avspärrad i Berlin. Terrortillslag i Tyskland och Marocko. 2  0 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

sinthu1000
Foto:Privat

 Åklagaren: Råder sekretess. Utredning återupptas efter SR:s granskning. 30  0 tweets  30 rekommendationer  0 rekommendationer

 Förbundsbas misstänker egna spelarna. Albanien gick förbi Danmark i sista omgången.

danmark-288
Foto:AP
Annons:
kungen1000
Foto:Eva Tedesjö

 Forum för barn. Svårt att stoppa barnarbete – men kungen ändå optimistisk.

 Lanserades på slottet. Interaktivt verktyg för företag som vill förbättra barns villkor.

ase288
Foto:Eva Tedesjö
trump488
Foto:Reuters

 ”Ni skulle se den stackars killen.” Presidentkandidaten gjorde sig löjlig över reporter.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: