Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

IS har kidnappat minst 400 – och dödat över 100

Terrorsekten Islamiska staten kidnappade minst 400 personer i samband med attacker i östra Syrien på lördagen. Över hundra uppges samtidigt ha dödats i striderna.

Massakern och kidnappningarna ska ha ägt rum i Deir al-Zor, enligt Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Människorättsorganisationen uppger att minst 85 civila och 50 regeringstrupper dödats. Bland de hundratals civila som IS förde bort finns familjemedlemmar till soldater i regeringstrogna styrkor.

– Det finns en genuin fruktan för deras liv – det finns en fruktan att gruppen kan avrätta dem, så som den gjort tidigare i andra områden, säger observatoriets chef Rami Abdulrahman till nyhetsbyrån Reuters.

SOHR uppger samtidigt att 42 personer som slogs för Islamiska staten dödades i striderna.

Syriens statliga nyhetsbyrå Sana uppger att det rör sig om så många som 300 civila dödsoffer, men nämner ingenting om att personer skulle ha kidnappats.

Om uppgifterna stämmer rör det sig om det högsta antalet dödsoffer på en och samma dag under det snart fem år långa syriska inbördeskriget.

Förra året kidnappade IS dussintals assyrier i norra Syrien, däribland släktingar till assyrier i Södertälje. 16 av dem släpptes i torsdags efter nästan ett år som gisslan.

Assyriska riksförbundet hade på söndagen inga uppgifter om att assyrier skulle finnas bland de personer som förts bort eller dödats i Deir al-Zor.

– Det finns inga assyrier kvar i Deir al-Zor – staden är helt etniskt rensad från assyrier, säger Afram Yakoub, ordförande för Assyriska riksförbundet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.