Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Kandidaterna satsade hårt på Ohio

Såväl CNN som Washington Post ger på söndagen president Barack Obama ett försprång i kampen om elektorsrösterna och om de kommande fyra åren i Vita huset.

 

På söndagen besökte de båda kandidaterna en rad av de stater där väljarnas stöd står och väger och där ingen av de båda vågar känna sig säker på att vinna. Mitt Romney höll tal i Ohio, Pennsylvania och Virginia medan Barack Obama talade i Ohio, Florida och Colorado.

De senaste siffrorna i dessa, och andra stater där utgången ser ut att bli jämn, talar till den sittande presidentens fördel. Enligt siffror som publiceras i New York Times i dag leder Obama i 16 av de 21 mätningar som genomfördes i lördags.

Ohio är alltså bara en av dem, men kanske den viktigaste.

Mitt Romney satsade på att kritisera Obama för att inte ha kommit till rätta med arbetslösheten medan Obama talade om hur han skapat mer än fem miljoner nya jobb och fått bilindustrin på fötter igen.

Och fokus sattes på Ohio som de båda besökte två gånger under söndagen. För Mitt Romney är det särskilt viktigt att vinna här, åtminstone om han är vidskeplig nog att tro på statistiken. Ingen republikan har nämligen valts till president utan att vinna Ohio.

I en krönika i den konservativa Ohiotidningen The Columbus Dispatch frågar sig Joe Hallett om inte Mitt Romney borde ha valt en annan vicepresidentkandidat än Paul Ryan, som är från Wisconsin. Hallet hade velat se en senator från Ohio, nämligen Rob Portman.

Hallett konstaterar att presidentvalen i Ohio av tradition är jämna och att Romney kommer att behöva upprepa republikanen Thomas Deweys vinst över demokraten Franklin D. Roosevelt 1944 då han vann med 0,37 procents övervikt (medan Roosevelt vann själva presidentvalet). Den gången hade Dewey valt en vicepresidentskandidat från Ohio, guvernören John Bricker.

Detta är just nu inte mycket att göra åt. Valet står för dörren och siffrorna i Ohio visar ett svagt övertag till Obama med 50 procent mot 48 för Romney i en mätning och 48–44 i en annan. Men kampen om de 18 elektorsrösterna är långt ifrån avgjord.

Enligt en opinionsundersökning som publicerades av ABC News och Washington Post på söndagen har Romney sitt främsta stöd bland äldre vita och kristna medan Obamas stöd står att finna bland de kvinnliga väljarna, icke-vita och unga vuxna.

Annars handlar det mesta om elektorsrösterna. De röster som den vinnande kandidaten får tillgodoräkna sig om han vinner en delstat. Enligt CNN har Obama i dag 237 "säkra" elektorsröster, 33 röster ifrån de 270 som skulle innebära seger, och Romney 206. Också Washington Post ger Obama ett försprång med 186 "säkra" elektorsröster mot Romneys 170.

Mitt Romney har svarat med att ifrågasätta siffrorna.

Reuters/Ipsos mätning för söndagen visade ett övertag för Obama när det gäller hela landet. Där får Obama 48 procent mot Romneys 47 procent. I en undersökning publicerad av NBC i samarbete med Wall Street Journal får Obama 48 procent medan Romney får 47 medan ABC News och Washington Post ger de båda kandidaterna 48 procent var. En fjärde mätning, uförd av The Pew Research Center, ger Obama 50 procent mot Romneys 47.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.