Kinas militär spänner musklerna

Publicerad 2010-08-09 08:59

Kinesisk militär övar inför firandet av Folkrepubliken Kinas 60-årsdag. 10 september, 2009.

Foto: Nq Han Guan / AP Kinesisk militär övar inför firandet av Folkrepubliken Kinas 60-årsdag. 10 september, 2009.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Spänningen ökar mellan USA och Kina sedan Kina definierat Sydkinesiska havet som ett nationellt kärnintresse. Samtidigt visar Kinas marin och flygvapen sina muskler i stora övningar. Sipris chef ser utvecklingen som ett tecken på att Kinas militär vill bli mer inflytelserik.

Spänningen ökar mellan USA och Kina sedan Kina definierat Sydkinesiska havet som ett nationellt kärnintresse. Samtidigt visar Kinas marin och flygvapen sina muskler i stora övningar. Sipris chef ser utvecklingen som ett tecken på att Kinas militär vill bli mer inflytelserik.

Efter andra världskrigets slut var Spratlyöarna (på kinesiska Nansha Qundao) en grupp obebodda öar och rev i Sydkinesiska havet som ingen nation ansåg det mödan värt att strida om. I slutet av 60-talet fann geologer de första tecknen på olja och gas. Nu kräver Vietnam, Filippinerna, Kina, Malaysia och Taiwan rätten till hela eller delar av ögruppen och har också besatt olika delar av den.

Kina har länge sagt att de motstridiga territorialkraven ska läggas på hyllan och grannländerna i stället samarbeta om att utvinna oljan och gasen.

Men nu har Kina bytt linje och hävdar i stället att Sydkinesiska havet är ett nationellt kärnintresse, alltså något Kina är berett att offra liv för. Tidigare har Kina definierat Taiwan, Tibet och Xinjiang som kärnintressen.

Den 20 juli markerade USA:s utrikesminister Hillary Clinton att det är ett nationellt intresse för USA hur dispyten i Sydkinesiska havet löses. Strax därefter höll Kinas marin den största övningen i folkrepublikens historia i Sydkinesiska havet.

DN har intervjuat fyra Kina-kännare om vad Kina har för avsikter med sin upprustning och det hårdare tonläget.

Bates Gill är direktör för fredsforskningsinstitutet Sipri och en av världens ledande experter på kinesisk säkerhetspolitik. Han säger att USA och Kina länge haft olika syn på havsrätten, men att detta blivit mer problematiskt nu när Kina förbättrat sin militära förmåga. Det har fått USA att öka sin underrättelseaktivitet i Sydkinesiska havet.

– USA:s och Kinas fartyg och flygplan kommer alltmer i kontakt med varandra där, ibland stöter de bokstavligen samman, och det är ett stort problem som kommer att bli värre innan det blir bättre.

Han ser den senaste tidens händelseutveckling som tecken på att Kinas militär, Folkets befrielsearmé, gör sig alltmer hörd i den säkerhetspolitiska debatten.

– Det ser ut som om den håller på att positionera sig för att bli mer inflytelserik, säger han.

Kina är i dag världens näst största militärmakt efter att under lång tid ha ökat sina försvarsutgifter med 10-15 procent. Men enligt Sipris beräkningar är den fortfarande bara en sjundedel av USA:s.

– Jag tror inte ännu att Kina är en konkurrent till USA militärt. Kina kan inte agera militärt långt borta som USA som har utländska baser. Men Kina kan försvara det de ser som sina kärnintressen, säger Bates Gill.

Jerker Hellström är forskare på Försvarets forskningsinstitut. Han understryker att Kina har byggt goda relationer med fler länder än USA har gjort.

– Kinas diplomatiska arbete och dess ekonomiska styrka har givit resultat. Allt färre vågar stöta sig med Kina. Och det är en viktigare faktor än rädslan för dess militärmakt, säger han.

Officiellt betonar Kina att landet inte hotar något annat land utan bara vill försvara sina intressen. Men definitionen av vad som är landets intressen har ändrats. När militärdoktrinen senast reviderades skrevs det in att Folkets befrielsearmé ska skydda också landets utvecklingsintressen.

Frågan är vad det betyder för Kina, som gjort stora investeringar i råvarutillgångar i länder som till exempel Sudan, Nigeria, Angola och Kongo.

– Kina har också begränsat militärt samarbete med ganska många länder i Afrika. Och det kommer att tillta, tror jag. Om tio-femton år kommer det att vara oundvikligt att vi får ökade spänningar mellan USA och Kina i tredje land, säger Börje Ljunggren, författare och tidigare ambassadör i Kina.

Lars Danielsson har som Sveriges generalkonsul i Hongkong utsikt över Sydkinesiska havet. Också han ser höjd spänning och hårdare tonläge i området.

– Men det finns ingen anledning att betvivla kineserna när de säger att de inte har några ambitioner att bli en global supermakt. Kina är ingen ny världspolis i vardande.

Läs mer:

Språkstrid seglar upp i södra Kina

Tipsa via e-post

0 . Per sida:

Mer från förstasidan

farja_500
Foto:TT/Viking Line

Viking Line-färja kolliderade med båt. Tre personer i vattnet. 11  1 tweets  10 rekommendationer  0 rekommendationer

Välbehållen. Svensk kvinna som anmäldes försvunnen i London har hittats.

dykare_500255
Foto:Lee Jin-Man/AP/TT

Dykare: Hörs inga ljud inifrån förlista färjan. 273 personer saknas.

Färjans kapten har gripits. Utreds för att ha övergett skeppet. 2  0 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

Sms gav hopp. Pappa säger sig ha fått sms från barn på färjan. 2  0 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

Passagerarfärja med 470 ombord sjönk. Stor räddningsinsats. 4  0 tweets  3 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:

”Gjorde något för mitt land.” Hjärnan bakom CIA:s omstridda tortyrprogram försvarar sina metoder. 21  2 tweets  19 rekommendationer  0 rekommendationer

abughraib_144102
Foto:TT
Annons:
Annons: