Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Klimatmötet gick i mål

Foto: AFP

FN:s klimatmöte i Lima i Peru är överens om ett slutdokument som innefattar hur länderna ska redovisa sina klimatåtaganden. Det ska bana väg för ett ambitiöst, globalt klimatavtal i Paris nästa år.

– Dokumentet är godkänt, deklarerade Perus utrikesminister Manuel Pulgar-Vidal enligt AFP till applåder och jubel.

Det antogs efter nattliga manglingar på övertid – mötet har dragit ut mer än ett dygn över tiden. Slutdokumentet innehåller skrivningar om hur varje land ska redovisa sina nationella klimatåtaganden tidigt nästa år samt en vägkarta för hur förhandlingsarbetet fram till det stora klimatmötet i Paris i december 2015 ska gå till.

– Återigen undveks en katastrof och återigen överlever klimatförhandlingarna. Förhandlingskrisen är löst igen men inte klimatkrisen, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson till TT om överenskommelsen.

EU:s klimat- och energikommissionär Miguel Arias Cañete verkar dock nöjd.

– Det här är ett bra dokument som kan bana väg för Paris, säger han till Reuters.

Överenskommelsen, döpt till Lima Call för Climate Action (ungefär Lima-uppmaningen till agerande för klimatet), ses som grunden för vad man hoppas ska bli det mest ambitiösa klimatavtalet i historien. Det ska slutas i Paris om ett år och syftar till att samla alla världens länder i samma avtal, rörande de klimatpåverkande växthusgasutsläppen. Målet är att temperaturökningen på jorden inte ska tillåtas överstiga två grader Celsius i framtiden.

I Lima har delegater från över 190 länder under två veckor försökt enas om hur deras löften om minskade klimatutsläpp ska formuleras. De hårdaste skiljelinjerna har gått mellan rika länder, som vill att utvecklingsländerna ska göra mer för att minska sina utsläpp, och de fattigare länderna som anser att de rika länderna ska bära en större del av bördan. Utvecklingsländerna ville också ha löften om ekonomisk hjälp att klara av väntade klimatförändringar – vilket de fick i sluttexten. I Lima-dokumentet heter det att de rika måste leda vägen mot minskade utsläpp och genombrott i förhandlingar, och hjälpa utvecklingsländer som Kina och Indien ekonomiskt.

– Vi fick vad vi ville, säger Indiens miljöminister Prakash Javedekar till Reuters.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.