Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Krismöte efter sexuella massövergrepp på nyårsfirande i Tyskland

Foto: Oliver Berg/AFP

Kölns borgmästare har kallat till krismöte efter uppgifterna om att ett stort antal unga kvinnor blivit rånade och utsatta för sexuella övergrepp under nyårsnatten. ”Alla medel måste sättas in för att identifiera de skyldiga”, säger förbundskansler Angela Merkel.

Minst ett 90-tal kvinnor har anmält hur de under nyårsnatten blivit rånade och/eller sexuellt antastade i samband med ett nyårsfirande i centrala Köln.

Enligt uppgifter i flera tyska medier kan omkring 1.000 unga män ha varit inblandade i övergreppen som ska ha skett utomhus i närheten av stadens centralstation. Antalet har ännu inte bekräftats från officiellt håll.

Vittnen har berättat om att grupper av män omringat yngre kvinnor som sedan blivit sexuellt antastade och rånade på sina tillhörigheter.

Kölns polischef Wolfgang Albers betecknar händelserna som ”sexualbrott i en massiv skala” och säger att man tar dem på största allvar.

Hittills har polisen fått in ett 90-tal anmälningar gällande personrån och/eller sexuella övergrepp, men man räknar med att antalet kommer att stiga de närmaste dagarna. En kvinna har anmält att hon blivit våldtagen.

På tisdagen kallade Kölns borgmästare Henriette Reker till ett krismöte med anledning av händelserna under nyårsnatten.

– Vi kan inte tolerera en situation där människor som besöker Köln känner oro för att bli överfallna, säger hon till tidningen Kölner Stadt-Anzeiger.

Förbundskansler Angela Merkel ser allvarligt på händelsen och ringde på tisdagen upp Henriette Reker för ett samtal. Efteråt gjorde Merkel ett officiellt uttalande via sin talesperson Steffen Seibert som löd:

”Förbundskanslern uttryckte sin indignation över de här vidriga övergreppen och sexuella attackerna. Alla medel måste sättas in för att identifiera de skyldiga så snabbt och så fullständigt som möjligt och straffa dem utan hänsyn till deras härkomst eller deras bakgrund”, skriver Der Spiegel

Vid lunchtid på tisdagen hade fem personer gripits, men det var då oklart om misstankarna rör händelserna under nyårsnatten.

Även i Hamburg ska ett tiotal kvinnor som uppehållit sig i nöjeskvarteren kring St Pauli ha utsatts för liknande övergrepp under nyårsnatten, skriver Süddeutsche Zeitung. Ett hundratal unga män uppges ha delat upp sig i mindre grupper och omringat kvinnorna som alla är mellan 18 och 24 år. De ska ha blivit tagna på brösten och underlivet och rånade på sina tillhörigheter.

Flera ledande tyska politiker har fördömt övergreppen i de tyska städerna. Den tyska justitieministern Heiko Maas skriver på sitt twitterkonto att ”de avskyvärda” övergreppen av kvinnor inte är acceptabla och att gärningsmännen måste straffas. Han kallar även händelserna för ”en helt ny dimension av organiserad kriminalitet”.

”Gärningsmännen, oavsett vilken härkomst de har, måste snabbt gripas och ställas inför rätta”, säger den tyska familjeministern Manuela Schwesig, enligt Süddeutsche Zeitung.

Enligt uppgifter från polisen ska gärningsmännen ha varit unga män från Nordafrika och Mellanöstern.

Facebookgruppen ”kvinnor mot våld” har kallat till en demonstration senare på tisdagskvällen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.