Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Världen

Kurdstyrkor anklagas för krigsbrott

Inte bara islamiska staten (IS) utan också de kurdiska peshmergastyrkorna i Irak begår svåra övergrepp. Det konstaterar människorättsorganisationen Amnesty i en ny rapport. Kritiken har framförts tidigare, men då gällde det Syrien.

Peshmergastyrkor från det kurdiska regionala självstyret (KRG) och kurdisk milis i norra Irak har ”schaktat bort, sprängt och bränt ner tusentals hem i vad som verkar vara ett försök att rycka upp arabiska samhällen med rötterna som hämnd för deras upplevda stöd för den så kallade Islamiska staten (IS)”.

Det hävdar Amnesty i en rapport som enligt människorättsorganisationen baseras på fältobservationer i 13 byar och städer, och vittnesmål från över 100 ögonvittnen och offer för tvångsförflyttningar. Enligt Amnesty styrks uppgifterna i rapporten också av satellitbilder som uppges visa omfattande förstörelse utförd av i första hand peshmergastyrkor.

”KRG:s styrkor verkar gå i spetsen för en gemensam kampanj som handlar om att tvångsförflytta arabiska samhällen genom att förstöra hela byar i de områden som de har återtagit från IS i norra Irak”, skriver Amnestys Donatella Rovera, som har genomfört fältstudien i norra Irak, i ett uttalande.

”Tvångsförflyttningar av civila och den avsiktliga förstörelsen av hem och egendom utan att det finns ett militärt berättigande, kan utgöra krigsbrott”, fortsätter Rovera i uttalandet.

Amnesty presenterade en liknande rapport i oktober förra året, men då handlade det om den kurdiska YPG-gerillan, som bekämpat IS i norra och nordöstra Syrien.

Men trots att YPG kraftfullt tillbakavisade Amnestys anklagelser i oktober, meddelade man på tisdagen enligt nyhetsbyrån AFP att fyra peshmergakrigare ska ställas inför rätta, anklagade för att ha förstört egendom i en ort som återtagits från IS för flera månader sedan.