Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Kvinnliga militärer anmäler sexbrott – avskedas som psyksjuka

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Över 3.000 sexbrott anmäldes inom den amerikanska armén förra året. Många kvinnor som anmält kolleger för våldtäkt får inte saken utredd. I stället förses de med psykisk sjukdomsdiagnos och avskedas.

Över 3.000 sexbrott anmäldes inom den amerikanska armén förra året. Många kvinnor som anmält kolleger för våldtäkt får inte saken utredd. I stället förses de med psykisk sjukdomsdiagnos och avskedas.

Det är CNN som talat med en rad kvinnor med bakgrund i helt olika delar av den amerikanska militärapparaten. Trots sina skilda arbetsuppgifter på olika platser och med varierande befattningar har de en sak gemensamt. De ska ha utsatts för våldtäkter eller försök till det, anmält saken och sedan fått diagnosen personlighetsstörning varpå de entledigats från sina tjänster.

– Jag minns att jag tänkte att det här är absurt, det är patetiskt. Hur skulle jag kunna vara känslomässigt instabil? Jag är väldigt klar i sinnet, särskilt med tanke på vad som hände. Det var en löjlig diagnos. Det känns som att förövaren bara fick en knäpp på näsan utan att träffas av den, säger Jenny McClendon till CNN.

Annons:

Hon började tjänstgöra i mitten av 90-talet som radaroperatör på en jagare ochberättar att hon under nattskiftet en gång våldtogs hon av en överordnad som flera gånger begått andra sexuella övergrepp på henne.

Hon anmälde den mest allvarliga händelsen, men fick i stället höra att hon var ”feminist”, ”demokrat” och ”lesbisk”. McClendon fick snart beskedet att hon var psykiskt sjuk och därmed olämplig för militären, trots att hon var beredd att fortsätta jobba.

Det amerikanska försvarsdepartementet är bekymrat över anmälningarna om sexbrott inom militären. Med tanke på den nolltolerans man har oroas man över det faktum att det stigit stadigt sedan 2005. 2011 anmäldes 3.191 fall av sexuella övergrepp, men med mörkertal uppskattar departementet antalet till närmare 19.000.

– Sexuella övergrepp har inget att göra här. Det är en förolämpning mot de grundläggande amerikanska värderingar som vi försvarar och det är en fläck på den goda heder hos den stora majoriteten av våra trupper, deras och våra familjer, sade en upprörd försvarsminister Leon Panetta nyligen.

I dag undervisar Jenny McClendon på en civil högskola, är gift och har fyra barn. Hon säger att hon har mardrömmar flera gånger i veckan och att hon gått igenom en period av självmordstankar efter militärens avsked. Det samma gäller de andra kvinnorna CNN talat med. Alla beskriver det som ett andra övergrepp.

– Mycket vanligt är att offer får höra att de är lögnaktiga horor. Den sortens svek fördjupar traumat så oerhört och det är svårt att återhämta sig från det, säger Anu Bhagwati, före detta marinsoldat och numera chef för stödorganisationen Service Women’s Action Network.

Annons:

– Jag menar att det på ett sätt liknar incest inom en familj, där en person som du litar på, beundrar och i många fall hyllar också är förövaren. Det är ett otroligt svek som ofta inbegriper känslor av skuld och skam. De får dig att känna att du gjorde något fel och att du hade kunnat förhindra det.

En kvinnas berättelse är att hon misshandlades, våldtogs, anmälde till en underofficer som svarade ”kom inte till mig och gnäll för att du hade sex och ångrade dig”.  En annan ska ha utsatts för våldtäktsförsök, anmälde till underofficer som svarade ”glöm det där, det har aldrig hänt” och rev anmälan framför henne, säger hon.

CNN har talat med flera psykologer som enhälligt konstaterar att det dels är orimligt att ställa diagnosen personlighetsstörning så snabbt som i de granskade fallen Dessutom är det en sjukdom som är så pass långvarig att de borde ha haft den när de tog värvning och symptomen är av det slaget att den borde ha upptäckts långt tidigare.

– Dessa kvinnor har uppenbarligen kunnat fungera. De har genomgått utbildning, fortbildning och många har placerats i krig där de har gjort ett förtjänstfullt arbete. Men när de utsätts för sexbrott och anmäler det känns det väldigt misstänkt att militären plötsligt stämplar dem med en sjukdom som de haft hela tiden och som hindrar dem från att tjänstgöra vidare, säger Anu Bhagwati.

Det amerikanska försvarsdepartementet för åtminstone ingen officiell statistik över hur många militärer det är som har den aktuella diagnosen och fått den efter sexbrottsanmälningar. Men kvinnor med diagnosen personlighetsstörning är överrepresenterade i alla grenar av militären.

Till exempel har armén 16 procent kvinnor, men kvinnor står för vart fjärde fall av personlighetsstörning. För flygvapnet är motsvarande siffror 21 respektive 35 procent, flottan 17 respektive 26 procent, marinkåren 7 respektive 14 procent, enligt militärens uppgifter till CNN.

Personlighetsstörning är en diagnos som gör att militären kommer billigare undan. Eftersom att den inte anses vara orsakad av yrket får de avskedade inte automatiskt samma veteranförmåner som andra. Tvärtom kan de bli återbetalningsskyldiga. En av kvinnorna CNN talat med fick till exempel ett återkrav på 2.800 dollar av den ersättning hon fick när hon tog värvning. En annan förlorade hela sin pension.

Det juridiska läget skiljer sig från det svenska, men även för amerikaner kan det vara svårt att förstå skillnaderna mellan brottsutredningar inom det civila och det militära. JD Hamel, som själv är marinkårsveteran och verkar vid Veterans Legal Services Clinic, förklarar för CNN att i en civil process kan sexbrottsoffer exempelvis säga upp sig, ta det till domstol och gå ut i media. I det militära är det inte så ”enkelt”.

– Om din överordnade inte tar tag i det kommer ingen att ta tag i det. Det är en mycket ensam sits att befinna sig i. Det är svårt för människor som aldrig varit i det militära att förstå hur allomfattande slutet livet i militären är.

Försvarsdepartementet har tillsatt en utredning för att ta ett steg mot att komma till rätta med problemet. Bland annat ska befäl undervisas i hur man bör hantera den här sortens brott och brottsoffer ska få begära omedelbar förflyttning till en annan enhet. En utvärdering av läget ska presenteras mot slutet av maj.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

ryskpilot
Foto:AA/TT

 Uppges föras till en rysk bas i landet. ”Han har tagits om hand.” 1  0 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Analys av DN:s Nathan Shachar. Med Nato enigt bakom Turkiet har Ryssland långt mer att förlora. 18  0 tweets  18 rekommendationer  0 rekommendationer

putin_erdogan_288
Foto:AFP
kryssare
Foto:AP

 Avancerat luftförsvar. Flyttas till farvatten nära Syrien: ”Alla eventuella hot kommer att förstöras.” 101  0 tweets  99 rekommendationer  2 rekommendationer

 Tänkte slå till mot Paris finansdistrikt. Polisens insats kan ha hindrat ny massaker. 3  0 tweets  1 rekommendationer  2 rekommendationer

hjarnanpuff
Foto:AP
Annons:
polis_288
Foto:TT

 Stort missnöje inom poliskåren. Uppger att deras arbetssituation förändrats i negativ riktning. 19  0 tweets  19 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: