Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

Världen

"Många affärer är helt sönderslagna"

Sofia Gabinus befinner sig sedan någon vecka i Kairo. När hon åkte genom delar av västra Kairo tidigare på söndagen såg hon utbrända hus och beväpnade människor.

– Kairo har verkligen blivit en helt annan stad på bara en vecka, säger hon till DN.se. Människor är rädda och många är beväpnade. Man känner sig hotad när man rör sig utomhus.

Sofia Gabinus beskriver hur hon hör skottlossning och hur det råder en aggressiv stämning på gatorna. Människor är rädda, säger hon. Själv bor hon på Nilens västra strand i Il Mohandsiin. På söndagen åkte hon och hennes pojkvän bil igenom delar av områdena inte långt från där hon bor.

– Vi kunde se flera utbrända polisstationer och 4–5 större byggnader som satts i brand. Alla affärer verkar ha slagits sönder på något sätt och en del har förstörts fullständigt, allt inne i dem är sönderslaget. Det är verkligen jättehemskt och det är svårt att känna sig säker.

– Många tar chansen att ställa till bekymmer just nu. Jag vet att många turister har blivit rånade.

En av många svårigheter som befolkningen märker är att det inte går att ta ut pengar eftersom bankomaterna inte fungerar.

– När min moster skulle betala för ett kilo köttfärs hos slaktaren hade hon svårt att betala. Men slaktaren gav henne två kilo istället och sa att hon kunde betala senare. Egyptierna är väldigt vänliga och hjäpsamma även om läget är svårt just nu, berättar Sofia Gabinus.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.