Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Maratontal urartade i kaos i USA

Foto: Eric Gay/AP

Demokraternas Wendy Davis, 50, försökte på tisdagen, med ett nästan elva timmar långt maratontal, stoppa republikanernas kontroversiella förslag till ny abortlag i delstaten Texas, USA. Talet uartade i kaos och förvirring.

För att stoppa republikanernas lagförslag använde sig demokraterna, som är i minoritert i delstatssenaten, av en förhalningsmetod som går ut på att hålla långa tal, så kallad filibuster.

För att lyckas var Wendy Davis tvungen att talar i minst 13 timmar. Under den tiden skulle  hon inte få gå på toaletten, sitta ned eller ens luta sig mot talarstolen. Först när klockan passerat midnatt och tiden för lagförslaget gått ut skulle hon kunna sätta punkt.

Wendy Davis inledde sitt filibustertal klockan 11.18, lokal tid. Hon avbröts vid 18.30-tiden då en republikansk senator hävdade att hon brutit mot filibusterreglerna. En partikamrat hade försökt sätta på ett ryggstöd på Wendy Davis för att underlätta för henne.

Efter en omröstning konstaterade majoriteten att Wendy Davis brutit mot regelverket för andra gången. Ett tredje brott skulle leda till att senatorerna röstade om hon skulle få fortsätta sitt filibustertal eller inte.

Under tiden som talet pågick växte intresset för det runtom i USA. President Barack Obama gav på Twitter sitt stöd åt Wendy Davis: ”Something special is happening in Austin tonight.”

Vid 22-tiden avbröts Wendy Davis på nytt. Nu konstaterades det att hon avvikit från ämnet, vilket inte är tillåtet. Att man fastslog ett tredje regelbrott fick motståndarna till lagförslaget att utbrista i bu-rop.

Med mindre än en kvart kvar till midnatt frågade en demokratisk senator vad som krävs av en kvinnlig ledamot av senaten för att göra sig hörd bland manliga kollegor. Hon sade sig ha väckt en motion tidigare, men inte blivit hörd.

Uttalandet fick en del senatorer att utbrista i hurra-rop och andra att börja skandera slagord. Det beslutades att en omröstning av lagförslaget skulle genomföras, men först när ordningen var återställd. Det fick oväsendet att nå nya höjder.

I samma veva ska demonstranter ha tagit sig in i kongressen. Där skanderade de slagord i runt en halvtimma innan polis ingrep. Minst en person greps.

Sessionen slutade i kaos och förvirring och utan att någon omröstning hann slutföras innan midnatt. En del senatorer tycks inte riktigt vara säkra på om de röstat igenom abortlagen eller om de röstat för ”den föregående frågan”.

Även om vissa republikaner hävdar motsatsen så lyckades Wendy Davis att blockera abortlagen. Men experter tror att det rör sig om en tillfällig framgång. Republikanerna har möjighet att på nytt ta upp frågan till omröstning och de är i majoritet i kongressen.

– Demokraterna ser ut att vinna slaget men förlora kriget när det gäller [förslaget om ny abortlag], säger Mark Jones, professor i statsvetenskap på Riceuniversitetet i Houston, till New York Times.

Lagförslaget innehåller bland annat krav på abortförbud efter 20:e graviditetsveckan och sjukhusstandard på abortkliniker. Kritiker av förslaget hävdar att syftet är att tvinga 37 av Texas 42 abortkliniker att slå igen. Följden skulle bli att många kvinnor som önskade utföra abort skulle ta sig till kliniker i Mexiko i stället. Om lagen antogs skulle den bli en av de hårdaste på området i USA.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.