Skolmassakern i Newtown

Massmordet i Newtown – så gick det till

Publicerad 2012-12-16 08:30

 
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Fortfarande är motivet bakom Adam Lanzas 27 mord i Newtown på fredagen oklart. Men händelseförloppet har blivit tydligare och tecknar en bild av både planering och slump.

Fortfarande är motivet bakom Adam Lanzas 27 mord i Newtown på fredagen oklart. Men händelseförloppet har blivit tydligare och tecknar en bild av både planering och slump.

Ungefär 600 barn och 50 anställda började skoldagen vid Sandy Hook Elementary klockan 9 på morgonen. De äldsta barnen i fjärde klass hade gymnastik- och musiklektioner och de pratade om sitt uppträdande från kvällen innan. Flera satt och tittade på ”Nötknäpparen”.

8 kilometer bort hade 20-årige Adam Lanza börjat sin morgon med att klä sig i svart, skjuta sin mamma i ansiktet, plocka med sig tre eller fyra av hennes vapen och ta sig mot skolan i hennes bil.

Skolans rektor sedan två år hade för några månader sedan låtit införa strängare säkerhetsrutiner. Dörrklocka, övervakningskamera och registrering var några saker som skulle förhindra obehöriga att ta sig in.

Lanza ringde inte på. Han parkerade nära huvudentrén i skolbyggnades nordligaste del någon minut efter klockan 9.30, tog med sig tre vapen, krossade entrérutan med ett antal skott och gick in. Väl på plats började massmordet.

Ett antal lärare som inte hade lektion befann sig på möte och hörde plötsligt ljudet av Lanzas avfyrade vapen i korridoren. Någon, oklart vem, slog på högtalarsystemet vilket kan ha räddat livet på flera. Larmet från entrén fick andra att söka skydd.

I ett annat rum satt rektorn med skolkuratorn och några andra anställda i samtal med en förälder. 9.30-mötet hade pågått ett par minuter då de hörde skotten och skriken från korridoren ljuda i högtalarna.

De gav sig ut och såg vaktmästaren springa i korridoren, han skrek ”lägg er, göm er!” och förklarade att en skytt var i lokalerna. Han, rektorn och skolkuratorn blev tre av Lanzas offer. Klockan 9.36 ringde någon 911.

I skolkorridorens första klassrum hade läraren reagerat snabbt. Hon låste dörren, barrikaderade den med en bokhylla och gömde barnen inne på en skoltoalett. Av okänd anledning passerade Lanza det första klassrummet.

I nästa klassrum hängde 14 små ytterjackor. En lärarvikarie och en lärarassistent hade samlat barnen i en klunga i hörnet. När Adam Lanza lämnade rummet hade alla fått minst tre kulor i sig och dött.

I nästa rum fanns också en lärare och en lärarassistent. Deras 13 sex- och sjuåringar stod gömda i ett skåp. ”Var är barnen?” hade Lanza frågat och läraren svarade att de befann sig i skolans hörsal. 6 av barnen störtade då ut ur skåpet i ett flyktförsök.

De, liksom de vuxna i rummet, föll offer för Lanzas vapen medan polisen närmade sig. När sirenernas ljud nådde Lanza vände han ett vapen mot sig själv och tryckte av. Klockan var 9.38 när det blev tyst på Sandy Hook Elementary.

Polisen sökte igenom skolan och hittade gömda barn och lärare här och var. Så systematiskt och metodiskt som möjligt fördes de ut så snart en säker passage var garanterad. Vid uppsamlingsplatsen saknades 20 sex- och sjuåringar och 6 vuxna.

Uppgifterna i artikeln är hämtade från Hartford Courant, New  York Times, Jackson Free Press, Mother Jones, CNN och ABC.

Tipsa via e-post

Mer från förstasidan

mounteverest_500
Foto:Adrian Ballinger Påsken är högsäsong för att bestiga berget.

Lavin ovanför basläger. Sex personer har omkommit på Mount Everest.

Aktivera, logga in, läs! Du får tidningen digitalt istället för i brevlådan. 7  1 tweets  5 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:

23-årig svensk kvinna anmäld försvunnen. Polis vädjar till allmänheten.

Annons:
Annons: