Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Översvämningarna i Thailand

Miljonstaden Bangkok kan dränkas

Bokmärk artikel

Foto: Torbjörn Petersson

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Extrem nederbörd senaste tiden

Det har den senaste tiden regnat extremt mycket i norra Thailand. Säsongens monsun är ytterligare ett exempel på att regnperioderna i regionen överraskar med sin ymnighet och lynnighet. Några färska exempel:

  • Augusti 2008: Den mäktiga Mekongfloden stiger till sin högsta nivå på minst 100 år.
  • Oktober 2010: Tyfonen ”Megi” och andra vilda vädersystem bidrar till osedvanligt kraftiga höstregn i norra Thailand.
  • Mars 2011: För årstiden extremt rikliga regn i södra Thailand kräver tiotals liv och ställer till det för turismen.

Källa: TT

"BANGKOK" Översvämningarna i Thailand är de värsta på över 50 år. Över 370 människor har dött och tusentals flyr undan vattenmassorna som hotar huvudstaden Bangkok. En enda kanal, redan till brädden full, är vad som i de nordvästra förorterna skiljer stadens centrala delar från att ställas under vatten.

Översvämningarna i Thailand är de värsta på över 50 år. Över 370 människor har dött och tusentals flyr undan vattenmassorna som hotar huvudstaden Bangkok. En enda kanal, redan till brädden full, är vad som i de nordvästra förorterna skiljer stadens centrala delar från att ställas under vatten.

En krokodil ligger på asfalten. Bredvid står fordon i kö lastade med evakuerade invånare. Det är kaos på ringleden drygt tio kilometer från Bangkoks affärsdistrikt.

– Vi sköt den utanför en 7-Elevenbutik här i närheten, säger Surachai Choksakulong och visar kulhålen i pansarhuden.

Annons:

Sedan var de elva män som bar krokodilen till platsen där den nu ligger i väntan på att polisen ska hämta den.

Därefter åkte Surachai, som är distriktets ledare, runt på ett lastbilsflak och varnade de boende i området. Han misstänker att krokodilen kommer från ett varuhus som gjort sig känt för att dra kunder med hjälp av ett zoo.

Han skrek så att det hördes i bostadsområdet:

– Det kan finnas krokodiler i vattnet, vi har just skjutit en!

Familjen Soponthanatong tittade ut, stående bakom muren de lät gjuta redan för en månad sedan. De är tre i familjen och stora delar av släkten har flyttat till deras trevåningshus för att söka skydd. I ett annat hus som ägs av familjen har de gett 30 fabriksarbetare de anställer tak över huvud.

– Vattnet kom så snabbt att vi inte hann rädda maskinerna i fabriken. Jag vill inte se eländet, säger Hataya, en affärskvinna som säljer babykläder.

Annars har tiden inte varit något problem för invånarna i Bangkokförorten Sipravat.

Veckor i förväg har de vetat vad som skulle hända. Flodvattnet rinner från norr till söder, det är ett obestritt faktum. De har tittat på tv-nyheterna varje kväll. Och de har lyssnat på Bangkoks guvernör, som är av en politisk färg, och på premiärministern som är av en annan. Ibland har de låtit sig lugnas. Ibland har de oroats. De har blivit förvirrade av motsägelsefulla budskap. En dag började vattnet rinna in.

– De senaste dagarna har vattnet stigit med 20 centimeter per dygn, jag visste att det skulle komma. Däre­mot kunde jag inte drömma om att det skulle vara så mycket vatten. Jag tänker stanna tills de stänger av elektriciteten, säger Piranya Rungjun.

Hon lägger till med en båt nära ytterdörren där hon annars brukar traska in torrskodd.

Tv:n och kylskåpet har hon tillsammans med resten av familjen baxat upp på övervåningen.

Kylskåpet bågnar av mat.

– Ja, det är lika fullt som det är tomt på hyllorna i livsmedelsbutikerna, konstaterar hon.

Alla har bunkrat.

En halvtimme senare ror hon i väg med sin sjuke son i båten. Det är sista dagen innan sjukhuset stänger på grund av översvämningen.

Längre in i de vattenfyllda labyrinterna sitter en man och äter nötter utanför den stängda jourbutik där krokodilen sköts några timmar tidigare. En hund står på sandsäckarna, som skulle ha hållit översvämningen utanför butiken.

Suthep Sawat kommer gående i vattnet som går honom till midjan, precis som det gör i hans hem. I handen håller han en plastpåse med pengar och medicin. Han är på väg till en vän och har inte hört något om krokodiler.

Som chaufför har han sedan några dagar inget arbete att gå till. Hur skulle han kunna köra omkring här?

– Jag tänker på att alla andra har det lika svårt, det är bara att vänta tills vattnet drar sig undan, beskriver han sitt sätt att handskas med situationen.

Det kan ta en månad eller mer. Och under tiden gjuter butiksägare närmare Bangkoks centrum skyddande murar framför sina affärer. Bilhandlare pallar upp sina bilar på fälgar eller tegelstenar. Privatbilar parkeras i vägrenen på broar. Åttahundra fångar har evakuerats.

De som inte behöver vara i staden och som har råd, uppmanas av guvernören att lämna Bangkok.

I värsta fall kan trycket från flodvattnet i kombinationen med det höga tidvattnet i havet under helgen leda till att skyddsvallarna inte håller måttet, varnade premiärministern Yingluck Shinawatra i ett tv-tal. Då kan delar av staden ställas under en och en halv meter vatten.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

brittpuff
Foto:Mark Earthy

 DN i Kent. Frustrationen växer när vägarna korkar igen i jakten på migranter. 14  1 tweets  13 rekommendationer  0 rekommendationer

 Läs också: Miserabla flyktingläger växer fram i Europa 87  28 tweets  58 rekommendationer  1 rekommendationer

mjolkpuff
Foto:Emma Eriksson

 Många vill stötta lokala jordbrukare. Men kedjorna tror inte på höjt pris. 900  18 tweets  882 rekommendationer  0 rekommendationer

Kan du tänka dig att betala mer för mjölk för att stödja lokala bönder?

 Ska ha föregåtts av bråk. Vittnen har hört flera skott avlossas.

polis
Foto:Magnus Persson
Annons:
orientering-1000
Foto:Skogssport/TT

Leandersson snabbast av alla i VM-sprinten.  Lysell knep bronset. 41  33 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

tove-288
Foto:Skogssport/TT

 VM i orientering. ”Foten blev sämre efter kvalet, och just nu gör det för ont för att kunna springa.” 4  4 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

 Eliasson missar två VM. Bröt ett mellanfotsben under kvalet till sprinten. 2  1 tweets  0 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:
Annons:

Full koll i sommar

 Skaffa DN:s app! Massor av läsning hela sommaren.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: