Översvämningarna i Thailand

Miljonstaden Bangkok kan dränkas

Foto: Torbjörn Petersson

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Extrem nederbörd senaste tiden

Det har den senaste tiden regnat extremt mycket i norra Thailand. Säsongens monsun är ytterligare ett exempel på att regnperioderna i regionen överraskar med sin ymnighet och lynnighet. Några färska exempel:

  • Augusti 2008: Den mäktiga Mekongfloden stiger till sin högsta nivå på minst 100 år.
  • Oktober 2010: Tyfonen ”Megi” och andra vilda vädersystem bidrar till osedvanligt kraftiga höstregn i norra Thailand.
  • Mars 2011: För årstiden extremt rikliga regn i södra Thailand kräver tiotals liv och ställer till det för turismen.

Källa: TT

"BANGKOK" Översvämningarna i Thailand är de värsta på över 50 år. Över 370 människor har dött och tusentals flyr undan vattenmassorna som hotar huvudstaden Bangkok. En enda kanal, redan till brädden full, är vad som i de nordvästra förorterna skiljer stadens centrala delar från att ställas under vatten.

Översvämningarna i Thailand är de värsta på över 50 år. Över 370 människor har dött och tusentals flyr undan vattenmassorna som hotar huvudstaden Bangkok. En enda kanal, redan till brädden full, är vad som i de nordvästra förorterna skiljer stadens centrala delar från att ställas under vatten.

En krokodil ligger på asfalten. Bredvid står fordon i kö lastade med evakuerade invånare. Det är kaos på ringleden drygt tio kilometer från Bangkoks affärsdistrikt.

– Vi sköt den utanför en 7-Elevenbutik här i närheten, säger Surachai Choksakulong och visar kulhålen i pansarhuden.

Annons:

Sedan var de elva män som bar krokodilen till platsen där den nu ligger i väntan på att polisen ska hämta den.

Därefter åkte Surachai, som är distriktets ledare, runt på ett lastbilsflak och varnade de boende i området. Han misstänker att krokodilen kommer från ett varuhus som gjort sig känt för att dra kunder med hjälp av ett zoo.

Han skrek så att det hördes i bostadsområdet:

– Det kan finnas krokodiler i vattnet, vi har just skjutit en!

Familjen Soponthanatong tittade ut, stående bakom muren de lät gjuta redan för en månad sedan. De är tre i familjen och stora delar av släkten har flyttat till deras trevåningshus för att söka skydd. I ett annat hus som ägs av familjen har de gett 30 fabriksarbetare de anställer tak över huvud.

– Vattnet kom så snabbt att vi inte hann rädda maskinerna i fabriken. Jag vill inte se eländet, säger Hataya, en affärskvinna som säljer babykläder.

Annars har tiden inte varit något problem för invånarna i Bangkokförorten Sipravat.

Veckor i förväg har de vetat vad som skulle hända. Flodvattnet rinner från norr till söder, det är ett obestritt faktum. De har tittat på tv-nyheterna varje kväll. Och de har lyssnat på Bangkoks guvernör, som är av en politisk färg, och på premiärministern som är av en annan. Ibland har de låtit sig lugnas. Ibland har de oroats. De har blivit förvirrade av motsägelsefulla budskap. En dag började vattnet rinna in.

– De senaste dagarna har vattnet stigit med 20 centimeter per dygn, jag visste att det skulle komma. Däre­mot kunde jag inte drömma om att det skulle vara så mycket vatten. Jag tänker stanna tills de stänger av elektriciteten, säger Piranya Rungjun.

Hon lägger till med en båt nära ytterdörren där hon annars brukar traska in torrskodd.

Tv:n och kylskåpet har hon tillsammans med resten av familjen baxat upp på övervåningen.

Kylskåpet bågnar av mat.

– Ja, det är lika fullt som det är tomt på hyllorna i livsmedelsbutikerna, konstaterar hon.

Alla har bunkrat.

En halvtimme senare ror hon i väg med sin sjuke son i båten. Det är sista dagen innan sjukhuset stänger på grund av översvämningen.

Längre in i de vattenfyllda labyrinterna sitter en man och äter nötter utanför den stängda jourbutik där krokodilen sköts några timmar tidigare. En hund står på sandsäckarna, som skulle ha hållit översvämningen utanför butiken.

Suthep Sawat kommer gående i vattnet som går honom till midjan, precis som det gör i hans hem. I handen håller han en plastpåse med pengar och medicin. Han är på väg till en vän och har inte hört något om krokodiler.

Som chaufför har han sedan några dagar inget arbete att gå till. Hur skulle han kunna köra omkring här?

– Jag tänker på att alla andra har det lika svårt, det är bara att vänta tills vattnet drar sig undan, beskriver han sitt sätt att handskas med situationen.

Det kan ta en månad eller mer. Och under tiden gjuter butiksägare närmare Bangkoks centrum skyddande murar framför sina affärer. Bilhandlare pallar upp sina bilar på fälgar eller tegelstenar. Privatbilar parkeras i vägrenen på broar. Åttahundra fångar har evakuerats.

De som inte behöver vara i staden och som har råd, uppmanas av guvernören att lämna Bangkok.

I värsta fall kan trycket från flodvattnet i kombinationen med det höga tidvattnet i havet under helgen leda till att skyddsvallarna inte håller måttet, varnade premiärministern Yingluck Shinawatra i ett tv-tal. Då kan delar av staden ställas under en och en halv meter vatten.

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

smanifest
Foto:Stig-Åke Jönsson/TT

 Reformer för 40 miljarder. Bland annat genom att höja restaurangmomsen. 54  11 tweets  42 rekommendationer  1 rekommendationer

 Socialdemokraternas valmanifest. S-toppar skriver på DN Debatt. 683  92 tweets  589 rekommendationer  2 rekommendationer

 Besked till Barroso: Svar på hotet om skärpta sanktioner från EU. 159  21 tweets  137 rekommendationer  1 rekommendationer

Vladimir-Putin-144
Foto:AP

 Nato skapar ny insatsstyrka. Som svar på krisen i Ukraina. 5  1 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

 Ryska soldatmödrar: Uppåt 8.000 ryska soldater i Ukraina. 61  24 tweets  37 rekommendationer  0 rekommendationer

 USA-krav på vapenstöd. För att bekämpa Ryssland. 17  4 tweets  12 rekommendationer  1 rekommendationer

premium  Lärare och elever hugger i. Rustar bombad skola.

Annons:

 Erbjöd brun flugsvamp. Kan leda till kraftig magsjuka och hallucinationer. 7  1 tweets  6 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Icloud-500
Foto:AP

 Uppges ha täppt till säkerhetshål. Granskar intrånget i molntjänsten Icloud.

 De vanligaste lösenorden 2013. Dessa bör du undvika. 39  5 tweets  31 rekommendationer  3 rekommendationer

 mInkAt*2§Ig*2eR3åR. Så skapar du lösenordens Fort Knox 41  6 tweets  35 rekommendationer  0 rekommendationer

 Nätexpertens bästa tips. ”Många vet inte ens vad som lagras i Icloud.” 89  17 tweets  72 rekommendationer  0 rekommendationer

Jennifer-Lawrence144
Foto: AP

 100 kan vara drabbade. Jennifer Lawrence en av dem: ”En uppenbar kränkning av privatlivet.” 39  2 tweets  37 rekommendationer  0 rekommendationer

 Bara fångvaktare som sällskap. Amerikanen Kenneth Bae har suttit fängslad i snart två år. 6  2 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

Norkorea-Kenneth-Bae-144
Foto:AP

 Västerlänningar som älskar Nordkorea. ”De sväljer propagandan.”

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: