Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

New York som en spökstad

New Yorks borgmästare Michael R. Bloomberg har vädjat till stadens invånare att lämna de områden som tros drabbas allra värst av orkanen. Vid 15-tiden på lördagseftermiddagen lokal tid hade också de allra flesta hörsammat vädjan och delar av New York förvandlats till en spökstad. Battery Park-området vid Manhattans sydvästra sida och nära Hudsonfloden var i princip helt folktomt när TT:s utsände anlände vid 15-tiden.

Butiker var stängda och flera har spikat fast skyddande plank över fönster och dörrar. Vid bland annat parkeringshus och utanför bankkontor låg rader med sandsäckar som skydd mot översvämningar.

Men även i det så kallade zon B-området (där risken är något mindre) bland annat Soho och Tribeca, var det folktomt. I Chinatown som i vanliga fall är fyllt av människor under helgerna var i princip alla butiker stängda. Längre upp på Manhattan i Midtown där merparten av turisthotell ligger var det dock mer liv och rörelse. På hotellen har man gått ut med varningar om att hålla sig borta från fönster när Irene sveper in.

Taxibilar körde som vanligt efter att tunnelbanenätet stängts av.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.