Världen

Norge kräver svenskar på pass

Redan under torsdagen började den norska gränspolisen kontrollera alla bilar vid den svensk-norska gränsen. Nu skärps även passkraven.
Redan under torsdagen började den norska gränspolisen kontrollera alla bilar vid den svensk-norska gränsen. Nu skärps även passkraven. Foto: Jonas Lindstedt

Norge skärper gränskontrollen. Nu kräver man pass även av svenskar.

Hotet om ett förestående terrordåd får Norge att skärpa gränskontrollerna.

Nu återinförs gränskontroller mot Schengenområdet.

Passkontroller kommer att genomföras vid flyg och färjor, men även vid landgränserna från Sverige och Finland, enligt norska polisen.

Svenskar måste ha pass eller körkort med sig för att styrka identitet och medborgarskap. Ett vanligt id-kort räcker inte.

– För nordiska medborgare gäller pass eller körkort och för övriga EU-medborgare gäller pass eller id-kort godkänt av EU, säger Wemunn Aabø, pressansvarig på Politidirektoratet, till DN.

Den höjda beredskapen vid Sverigegränsen beror inte på att man har indikationer på att terrorister kan komma in från Sverige.

– Det här är något som införs vid alla norska gränser och infartsvägar, säger Wemunn Aabø.

Norska polisen varnar för att den ökade kontrollen kan leda till att det tar längre tid att passera gränsen.

Resebolag som Swebus och SAS försöker nu förbereda sina resenärer på en krångligare gränspassage.

SAS har övervägt att skicka sms till sina Norgeresenärer.

– I stället lägger vi ut information på vår hemsida och informerar också vid gaten om de hårdare reglerna vid gränskontrollen. Då är det också enkelt för passagerarna att värdera om de vill resa, säger Trine Kromann-Mikkelsen, presschef på SAS, till TT.

78 vägar leder in till Norge. Norska polischefen Odd Reidar Humlegård säger till TV2 att det är omöjligt för polisen bevaka alla infartvägar dygnet runt.

– Det finns många sätt att ta sig in i ett land, säger Odd Reidar Humlegård.

Sverige och Norge har en lång tradition av passfrihet. Schengenavtalet föregicks av en rad avtal, från början av 1900-talet och framåt, senast nordiska passunionen från 1954. 

Passkontrollen in till Norge gäller till och med måndag, enligt svenska Rikspolisstyrelsen.

Säpo uppger att bedömningen fortsatt är att hotbilden mot Norge inte påverkar säkerhetsläget i Sverige.