Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ny film: ”Obama mördar barn”

President Barack Obama och Norma McCorvey.
President Barack Obama och Norma McCorvey. Foto: Pablo Martinez Monsivais, Ron Heflin / AP
”Rösta inte på Obama. Han mördar barn”. Så lyder uppmaningen från Norma McCorvey – kvinnan som fick USA att legalisera abort 1973. I en nyinspelad reklamfilm försöker hon nu lägga sig i valet.

– Jag är Norma McCorvey, den tidigare Jane Roe som gjorde barnadödande legalt i USA. Jag övertalades av feministiska advokater att ljuga. Säga att jag blev våldtagen och att jag behövde abort. Sedan dess har 50 miljoner bebisar mördats.

Norma McCorvey, 65, sitter med blicken fokuserad mot kameralinsen.

Hon säger att bördan av att ha ljugit och att ha medverkat till ny abortlagstiftning kommer följa henne i graven.

– Snälla, gör inte om mitt misstag. Rösta inte på Barack Obama. Han mördar barn.

Reklamfilmen spelas just nu i tv-kanaler i Florida, en av de viktigaste vågmästardelstaterna. Hennes kommentarer blandas med montage av bilder på foster.

Abortmotståndaren Randall Terry är finansiären bakom filmen. Han ställer upp för kongressval i Florida för Demokraterna och vill alltså att det egna partiets president ska förlora.

– Norma McCorvey kan lägga krokben för barnadödandet. Och den här reklamfilmen kan förstöra för Obama under hans sista kampanjdagar, skriver Terry på sajten Free Republic.

Inte ens rabiata abortmotståndare har gått så långt som att säga att Barack Obama är en barnamördare. I vanliga fall är bilder av aborterade foster bannlysta från tv-reklam men Terry Randall fick specialtillstånd att sända bilderna av FCC, statliga kommunikationsmyndigheten.

Det var för nära 40 år sedan som Norma McCorvey blev nyckelfigur i Högsta domstolens beslut att legalisera abort i USA. Fyra år tidigare blev hon gravid och beslutade sig för att göra abort. Men abortlagarna i Texas erkände endast abort efter incest, våldtäkt eller för att rädda moderns liv.

Hon hävdade då att hon blivit våldtagen vilket inte kunde bevisas med vittnesmål. Efter att ha letat efter rättslig hjälp fick hon kontakt med advokaterna Linda Coffee och Sarah Weddington som hon numera kallar för ”feministiska lögnhalsar”. De lämnade in en stämningsansökan där Norma McCorvey gick under pseudonymen Jane Roe. Svarande var statsåklagare Henry Wade, därav kallades målet för ”Roe vs Wade”.

Fallet drog ut på tiden och Norma McCorvey födde en dotter som adopterades bort. 1973 beslutade så Högsta domstolen att Texas abortförbud stred mot konstitutionen. Domslutet, som blev vägledande för övriga delstater, är ett av de mest kontroversiella i USA:s rättshistoria.

När det i början av 1980-talet blev allmänt känt att Norma McCorvey var Jane Roe utsattes hon för förföljelse och våld i sin hemstad Dallas. 1992 började hon arbeta för olika abortkliniker.

Tre år senare ändrades allt. Abortmotståndarna Operation Rescue flyttade in vägg i vägg med den abortklinik där hon arbetade. Till en början var hon rasande men med tiden fick hon allt bättre kontakt med organisationens medarbetare. Norma McCorvey började tvivla i abortfrågan. Prästen Phillip Benham, som var ledare för Operation Rescue, fick henne intresserad av katolicismen och samma år döptes hon av Benham i direktsänd tv.

Sedan dess har hon försökt tvätta sig fri från abortlagen som splittrar amerikanerna. 2003 stred hon i domstol för ett upphävande av den kontroversiella lagen som dock avfärdades.

Fråga som splittrar

En gallupundersökning från i somras visar att 41 procent av amerikanerna är ”pro-choice”, det vill säga att modern själv får bestämma över sin kropp. Motsvarande siffra var 47 procent 2011 och inte sedan Gallup började ställa frågan 1995 har abortmotståndet varit så högt.

Mitt Romney är endast för abort vid incest, våldtäkt eller vid fara för moderns liv.

Barack Obama stöttar fri abort.

Här kan du se reklamfilmen: Gå in på sajten www.terryinthehouse.com och klicka på länken som heter Roe: ”It was all a lie…”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.