Wikileaks

”Nytt Wikileaks” gör revolt mot Assange

Uppdaterad 2010-12-09 21:50. Publicerad 2010-12-09 18:03

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Pressen på sajten Wikileaks ökar. DN.se kan nu berätta att flera nyckelpersoner har hoppat av i protest mot den kontroversiella ledaren Julian Assange – för att lansera en helt ny tjänst för så kallade whistleblowers. Målet: Att hjälpa till att sprida känslig information till allmänheten.

Pressen på sajten Wikileaks ökar. DN.se kan nu berätta att flera nyckelpersoner har hoppat av i protest mot den kontroversiella ledaren Julian Assange – för att lansera en helt ny tjänst för så kallade whistleblowers. Målet: Att hjälpa till att sprida känslig information till allmänheten.

Det nya projektet har förberetts en tid och kommer på måndag att resultera i att sajten ”Openleaks” lanseras. DN.se har talat med personer bakom sajten och budskapet är klart:

– Vårt långsiktiga mål är att bygga en stark, transparent plattform till stöd för whistleblower – både tekniskt och politiskt – och samtidigt uppmuntra andra till att starta liknande projekt, säger en medarbetare, som inte vill framträda med namn.

– Kortsiktigt handlar det om att färdigställa den tekniska infrastrukturen och säkerställa att organisationen fortsätter vara demokratiskt styrd av alla dess medlemmar, inte begränsad till en grupp eller en enskild person.

Nyheten kommer efter en mycket turbulent tid för Wikileaks. I det som kallats ”Cablegate” har tusentals dokument blivit kända för allmänheten - dokument som retat upp makthavare över hela världen. Samtidigt har Julian Assange gripits, misstänkt för våldtäkt i Sverige. Wikileaks har skuggats av Assanges problem.

Tidigare i år drabbades Wikileaks av problem med tillgängligheten. Enligt uppgifter till DN.se var problemet inte kopplat till att utomstående försökte sabotera - det kom istället inifrån och var en signal till Julian Assange att träda tillbaka. Medarbetarna var missnöjda med hur verksamheten förknippades med Assanges personliga problem och hur han använde organisationen i sin förklaring till brottsanklagelserna i Sverige.

Det är toppstyrningen som kritiseras.

Däremot betonar DN.se:s uppgiftslämnare att den nya sajten stödjer Wikileaks mening och mål.

– De två verksamheterna liknar varandra i det avseendet att båda fokuserar på att tillhandahålla olika sätt för whistleblowers att anonymt förse allmänheten med information, säger en person.

Men Openleaks kommer att skilja sig från Wikileaks.

Till skillnad från Wikileaks kommer Openleaks inte att ta emot och publicera saker direkt så att allmänheten kan se materialet. I stället kommer andra organisationer att få tillgång till Openleaks system och de får i sin tur presentera materialet för sin publik. De dokument som tas emot på det viset bearbetas och publiceras av de organisationer Openleaks kommer att samarbeta med.

– Vi har för avsikt att dela upp arbetet där vi bara tar hand om anonymiseringen och mottagandet av information, säger en annan medarbetare.

Enligt det interna dokument som DN.se tagit del av ska Openleaks etablera sig som en ansvarsneutral mellanhand ”utan politisk agenda förutom spridandet av information till medier, allmänhet, ideella organisationer, bransch- och fackorganisationer och andra medverkande grupper”.

– All redaktionell kontroll och ansvar vilar hos den publicerande organisationen. Vi kommer, så långt det är möjligt, att inta budbärarrollen mellan whistleblowern och den organisation som whistleblowern vill samarbeta med, säger en medarbetare.

En välkommen konsekvens är också att slippa de påtryckningar från världens ledare som Wikileaks får utstå.

– Som ett resultat av vår avsikt att inte publicera några dokument direkt väntar vi oss inte att uppleva den sortens politiska press som Wikileaks är under just nu. I den aspekten är det ganska så intressant att se hur lite av politikernas ilska som riktas mot de tidningar som samarbetar med Wikileaks.

Tipsa via e-post

0 . Per sida:

Mer från förstasidan

saturnus_244119
Foto:TT

”Oväntat.” Forskare har noterat tecken på att planeten är på väg att alstra en ny måne. 4  1 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

uben_144102
Foto:TT

Regissören har nominerats till filmfestivalen i Cannes hederskategori. Un Certain Regard.

Annons:

129 flickor bortrövade. Rektor tillbakavisar uppgifter att flertalet är fritagna.

Boko Haram pekas ut. Flickor bortförda från skola i Nigeria. 11  3 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

DN:s Erik Esbjörnsson. ”Elever måltavlor i Boko Harams krig.”

Annons:
Annons: