Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Wikileaks

”Nytt Wikileaks” gör revolt mot Assange

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Skillnader och likheter mellan WL och OL

Wikileaks har tagit emot och publicerat det material som läckt via dem. Det nya Openleaks skiljer sig i det avseendet och tänker endast agera budbärare och åberopar därmed immunitet.

Wikileaks har i somliga fall också samarbetat med traditionella nyhetsaktörer, i synnerhet på senare tid, men fortfarande tillgängliggjort materialet via sin egen hemsida eller via särskilda hemsidor för det läckta materialet.

Openleaks kommer bara att låta källan och den som i slutändan publicerar materialet ta ansvar för det. Källan kommer precis som i fallet med Wikileaks att garanteras full anonymitet. I det avseendet, liksom principer om bland annat öppenhet och transparens, liknar verksamhetsidéerna varandra.

En annan stor skillnad är att decentralisering är Openleaks organisationella utgångspunkt. Huvudorsaken till varför personerna bakom Openleaks lämnade Wikileaks var just Julian Assanges toppstyre.

Pressen på sajten Wikileaks ökar. DN.se kan nu berätta att flera nyckelpersoner har hoppat av i protest mot den kontroversiella ledaren Julian Assange – för att lansera en helt ny tjänst för så kallade whistleblowers. Målet: Att hjälpa till att sprida känslig information till allmänheten.

Pressen på sajten Wikileaks ökar. DN.se kan nu berätta att flera nyckelpersoner har hoppat av i protest mot den kontroversiella ledaren Julian Assange – för att lansera en helt ny tjänst för så kallade whistleblowers. Målet: Att hjälpa till att sprida känslig information till allmänheten.

Det nya projektet har förberetts en tid och kommer på måndag att resultera i att sajten ”Openleaks” lanseras. DN.se har talat med personer bakom sajten och budskapet är klart:

– Vårt långsiktiga mål är att bygga en stark, transparent plattform till stöd för whistleblower – både tekniskt och politiskt – och samtidigt uppmuntra andra till att starta liknande projekt, säger en medarbetare, som inte vill framträda med namn.

Annons:

– Kortsiktigt handlar det om att färdigställa den tekniska infrastrukturen och säkerställa att organisationen fortsätter vara demokratiskt styrd av alla dess medlemmar, inte begränsad till en grupp eller en enskild person.

Nyheten kommer efter en mycket turbulent tid för Wikileaks. I det som kallats ”Cablegate” har tusentals dokument blivit kända för allmänheten - dokument som retat upp makthavare över hela världen. Samtidigt har Julian Assange gripits, misstänkt för våldtäkt i Sverige. Wikileaks har skuggats av Assanges problem.

Tidigare i år drabbades Wikileaks av problem med tillgängligheten. Enligt uppgifter till DN.se var problemet inte kopplat till att utomstående försökte sabotera - det kom istället inifrån och var en signal till Julian Assange att träda tillbaka. Medarbetarna var missnöjda med hur verksamheten förknippades med Assanges personliga problem och hur han använde organisationen i sin förklaring till brottsanklagelserna i Sverige.

Det är toppstyrningen som kritiseras.

Däremot betonar DN.se:s uppgiftslämnare att den nya sajten stödjer Wikileaks mening och mål.

– De två verksamheterna liknar varandra i det avseendet att båda fokuserar på att tillhandahålla olika sätt för whistleblowers att anonymt förse allmänheten med information, säger en person.

Annons:

Men Openleaks kommer att skilja sig från Wikileaks.

Till skillnad från Wikileaks kommer Openleaks inte att ta emot och publicera saker direkt så att allmänheten kan se materialet. I stället kommer andra organisationer att få tillgång till Openleaks system och de får i sin tur presentera materialet för sin publik. De dokument som tas emot på det viset bearbetas och publiceras av de organisationer Openleaks kommer att samarbeta med.

– Vi har för avsikt att dela upp arbetet där vi bara tar hand om anonymiseringen och mottagandet av information, säger en annan medarbetare.

Enligt det interna dokument som DN.se tagit del av ska Openleaks etablera sig som en ansvarsneutral mellanhand ”utan politisk agenda förutom spridandet av information till medier, allmänhet, ideella organisationer, bransch- och fackorganisationer och andra medverkande grupper”.

– All redaktionell kontroll och ansvar vilar hos den publicerande organisationen. Vi kommer, så långt det är möjligt, att inta budbärarrollen mellan whistleblowern och den organisation som whistleblowern vill samarbeta med, säger en medarbetare.

En välkommen konsekvens är också att slippa de påtryckningar från världens ledare som Wikileaks får utstå.

– Som ett resultat av vår avsikt att inte publicera några dokument direkt väntar vi oss inte att uppleva den sortens politiska press som Wikileaks är under just nu. I den aspekten är det ganska så intressant att se hur lite av politikernas ilska som riktas mot de tidningar som samarbetar med Wikileaks.

Kommentarer (0)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

lofven1000
Foto:Anette Nantell

 Tåget tomt på flyktingar. Sammanbiten statsminister besökte Malmö. 26  0 tweets  25 rekommendationer  1 rekommendationer

 Jurist: ”Vad som nu går förlorat kommer att diskuteras i årtionden.” 646  0 tweets  645 rekommendationer  1 rekommendationer

batra488
Foto:TT

 M om flyktingsituationen. Partiet vill se utökade id-kontroller. 7  0 tweets  6 rekommendationer  1 rekommendationer

 ”Det går inte att försvara.” Fridolin sågar det egna flyktingförslaget i P1 Morgon. 79  0 tweets  78 rekommendationer  1 rekommendationer

fridolin
Foto:Roger Turesson
hellsing1000
Foto:Nicklas Thegerström

 1919-2015. Krakel Spektakel, Kusin Vitamin, Bagar Bengtsson. 3862  0 tweets  3862 rekommendationer  0 rekommendationer

hellsing288
Foto:John Kjellström

 ”Vad ska det bli av Lennart?” Han skrev, gjorde långa resor och satte färg på beige lagom-Sverige.

hellsingbok1000

 Lars Linder: Den moderna svenska barnlitteraturens stora glädjebringare. 23  0 tweets  23 rekommendationer  0 rekommendationer

 Carin Ståhlberg: Jag minns mötet med ramsornas dandy.

 Författaren hyllas för sin person och sina verk. Så minns vänner och kollegor Lennart Hellsing.

martina288
Foto:Jessica Segerberg
Annons:

 Förödande för flickor. Väntas öka lavinartat, enligt rapport från Unicef.

ryskpilot
Foto:AA/TT

 Sköts ner vid gränsen. Ryska piloten: Fick ingen varning från Turkiet. 22  0 tweets  21 rekommendationer  1 rekommendationer

 Ryska attacker vid gränsen fortsätter. Nedskjutningen avskräcker inte. 10  0 tweets  9 rekommendationer  1 rekommendationer

 Analys av DN:s Nathan Shachar. Med Nato enigt bakom Turkiet har Ryssland långt mer att förlora. 529  0 tweets  528 rekommendationer  1 rekommendationer

putin_erdogan_288
Foto:AFP
kryssare
Foto:AP

 Avancerat luftförsvar. Flyttas till farvatten nära Syrien: ”Alla eventuella hot kommer att förstöras.” 178  0 tweets  176 rekommendationer  2 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: