Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Obama behåller bräcklig ledning

Romneyanhängare i Colorado på lördagen. Kandidaterna försöker hinna med flera delstater varje dag i slutspurten.
Romneyanhängare i Colorado på lördagen. Kandidaterna försöker hinna med flera delstater varje dag i slutspurten. Foto: Charles Dharapak / AP
Båda Obama och Romney fortsätter att kämpa i Ohio på söndagen. En ny mätning ger Obama en fortsatt liten ledning där. Stark republikansk mobilisering kan dock vända läget. I en annan nyckelstat, Florida, granskar myndigheterna nu förtidsröstningen.

Ingen republikansk kandidat har hittills vunnit presidentvalet i USA utan att vinna i ”rostbältesstaten” Ohio. Delstaten har bara två gånger sedan år 1900 stött den kandidat som sedan förlorat.

Ohios avgörande betydelse i årets jämna valkampanj avspeglas i kandidaternas besöksfrekvens. På söndagen är både Barack Obama och Mitt Romney och deras respektive parhästar Joe Biden och Paul Ryan där för att valtala, och på måndagen kommer tre av dem tillbaka.

De senaste veckorna tycks Obama ha haft en svag men ändå stabil ledning i den industritunga vågmästarstaten. Drömmen för Demokraterna är en upprepning av 2008, när vinstmarginalen för Obama blev 4,6 procentenheter. Republikanerna hoppas på en repris av 2004, när Ohio vände Demokraternas John Kerry ryggen.

På söndagen publicerar tidningen The Columbus Dispatch en ny opinionsmätning, som ger president Obama en ledning med 50 mot 48. Men ledningen är inom felmarginalen på 2,2 procentenheter. En starkare mobilisering än vanligt av republikanska Ohioväljare, framhåller tidningen också, kan räcka för att slå Obama här.

Bland de Ohiobor som har lagt sin röst i förtid visar mätningar att Obama har en 15-procentig ledning, men bland dem som tänker rösta på valdagen på tisdag leder Romney med 11 procentenheter.

Om Ohio är den osäkra delstat som Obama fäster sitt hopp till är Florida, den största av vågmästarstaterna med 29 elektorsröster på spel, Romneys hopp.

Florida hamnade i fokus när staten kom att avgöra 2000 års extremt jämna presidentval. Efter ett rösträkningsdebacle krävdes beslut av Högsta domstolen innan George W Bushs seger kunde slås fast – en månad efter valdagen.

Det amerikanska justitiedepartementet granskar nu med lupp förtidsröstningen i Florida, skriver The Guardian. Sedan reglerna ändrats var lördagen den sista dag floridaborna fick förtidsrösta. Att röstningsstoppet tidigarelagts missgynnar Demokraterna, menar en del bedömare. Samtidigt har antalet förtidsröstare, 3,5 miljoner fram till i fredags, ökat kraftigt sedan förra presidentvalet.

Mitt Romney har en tid haft en tydlig ledning i den subtropiska delstaten. En undersökning i Miami Herald och Tampa Bay Times på lördagen gav den republikanska kandidaten en sexprocentig ledning. En annan mätning av NBC och Wall Street Journal gav samtidigt Obama ett litet försprång.

I Florida är det inte mobiliseringen av demokrater och republikaner som är viktigast, menar Miami Herald, utan de som kommer att fälla avgörande är de många oberoende väljarna.

Även i Pennsylvania kom på söndagsmorgonen en mätning. Delstaten anses vara en ganska säker Obamastat – sammanvägt leder presidenten med 4 procentenheter i opinionen – men den nya mätningen visar på dött lopp, 47 mot 47.

I USA som helhet har Barack Obama nu en flortunn ledning i den sammanvägning av en mängd opinionsmätningar som den välrenommerade sajten Real Clear Politics kontinuerligt gör. På söndagsmorgonen ligger Obama på majoritetssidan med två tiondelar av en procentenhet: 47,4 mot 47,2.

I början av oktober, efter den första presidentvalsdebatten, förlorade Obama en långvarig och för det mesta tydlig opinionsledning. Sedan dess har den sittande presidenten legat under Romney utom under en kort period, den 18-20 oktober, och så nu, de senaste fem dagarna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.